Asano Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Września 2014 Jako że dzisiaj niedziela to postanowiłem zrobić małą zadymę, bo wiadomo że niedziela bez dymu zalicza się do dni straconych Po ostatnich próbach, podszlifowałem trochę technikę i o to co powstało z łopatki, karkówki, polędwicy, golonki i kawałka słoniny: - 5kg kiełbaski zwykłej drobnorozdrobnionej - sitka 14, 8 i 3mm. Naturalne jelita. Wędzona i parzona 20min w wodzie o temp. 75st - 2kg kiełbasy grubej "kanapkowej" - grubokrojonej - kostka 2 -3cm - z polędwiczki, golonki i najładniejszych mięśni łopatki. Osłonka sztuczna fi 50. Wędzona, a później pieczona w około 85st przez 40min ( ze wstępnych oględzin wnioskuję, że to było o dobre 10min za długo). Z grubej miało wyjść coś "ala Lisiecka", ale bliżej jej do Ali niż do Lisieckiej Niemniej kiełbaski już znikają w oczach, rodzinka ich nie oszczędza, co tylko świadczy o tym że kolejny sukces na moim koncie Niestety przyprawy sypane bardziej na oko, niż gramowo (brak dokładniejszej wagi daje się czasami we znaki), stąd wyszła ciut bardziej pieprzna niż zakładano, ale smakowo jest super! Waga już do mnie idzie, więc następna próba to wiejska pieczona + oryginalna lisiecka - zobaczymy co z tego wyjdzie :-) Resztki nadzienia (głównie z nadziewarki) + to co nie weszło do jelit, wsadziłem do słoiczka i zrobiłem kiełbaskę słoikową by Miro - tak wygląda po drugiej pasteryzacji - jeszcze gorąca Wieczorem pierwsze testy słoikowej, ale już widzę że jest za mało rozdrobniona - lepsza by dla mnie była bardziej "smarowna" niż do krojenia - i zdecydowanie za mało napchałem do słoiczków. Cóż następnym razem inaczej do tego podejdę Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10409-kie%C5%82baski-s%C5%82awka-wedzona-parzona-i-pieczona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_ Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Września 2014 Piękne i zapewne smaczne wyroby gratulacje Cytuj Pozdrawiam Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10409-kie%C5%82baski-s%C5%82awka-wedzona-parzona-i-pieczona/#findComment-373770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Września 2014 Jest gites;))Kanapkowa to bliżej niż dalej do Krakowskiej kolego,ładne wędlinki... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10409-kie%C5%82baski-s%C5%82awka-wedzona-parzona-i-pieczona/#findComment-373777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Września 2014 Nic więcej pisać nie muszę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10409-kie%C5%82baski-s%C5%82awka-wedzona-parzona-i-pieczona/#findComment-373786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asano Opublikowano 28 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Września 2014 Ooo mój mentor się odezwał, jak miło Dziękuję za miłe słowa. Już dobry kilogram poszedł sobie.... Co za żarłoki;p Krakowska to mi się marzy ale tylko i wyłącznie podsuszana, ale to inna bajeczka.Ale moje priorytety na razie są inne - na krakowską podsuszaną przyjdzie pora. Cytuj Niech dym będzie z Tobą.http://www.sztukatotu.pl/foto-prod/zoom/262_1.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10409-kie%C5%82baski-s%C5%82awka-wedzona-parzona-i-pieczona/#findComment-373793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.