Maxell Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Października 2014 Chciałbym przedstawić Wam dzisiaj przepisy na dwa super smaczne sosy Barbary (być może są już na forum, ale nie znalazłem). SOS SŁODKO-KWAŚNY Z PAPRYKI: Składniki: 1. 3 kg czerwonej papryki2. 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego3. 1 szklanka oleju4. 1 szklanka octu 10%5. 2 szklanki cukru6. 3 łyżki soli7. 1 łyżka bazylii suszonej8. 2 łyżeczki pieprzu Cayenne9. 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego10. 2 liście laurowe Wykonanie: Paprykę, po oczyszczeniu z gniazd nasiennych, zmielić maszynką na jak najmniejszej siatce. Dodać wszystkie składniki i gotować przez ok. 20-30 min. Gorący* sos nakładać do słoiczków i zakręcać. Nie trzeba pasteryzować. * - najlepiej nakładać do słoiczków sos bezpośrednio podczas gotowania. Jeśli robimy większa ilość, lub chcemy czuć się bezpiecznie, zamknięte słoiczki można pasteryzować.Z podanej ilości składników wyszło ostatnio 19 szt słoiczków o pojemności 190-200 g.Sos świetny - polecam Wszystkim. SOS Z CUKINII: Składniki: 1. 1 kg czerwonej papryki2. 1 kg cebuli3. 3 kg cukinii4. 1 szklanka octu 10%5. 2 szklanki cukru6. 4 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego7. 1 łyżka słodkiej papryki mielonej8. 1 łyżka ostrej papryki mielonej9. 1 łyżka Curry10. 1 i 1/2 łyżeczki soli11. pieprz12. 2 łyżeczki przyprawy do spaghetti (dobra jest Bolognese)13.1 łyżeczka bazylii Wykonanie: Z cukinii i papryki wydrążyć nasiona. Paprykę, obraną cebulę i cukinię, przepuścić przez maszynkę na siatce o małych oczkach. Przełożyć do garnka. Z octu i cukru zagotować zalewę i zalać nią zmielone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Gotować przez okres ok. 40-45 min, czyli do czasu, az wszystko będzie miękkie. Gorący sos nakładać do słoików w sposób opisany w pierwszym przepisie.Bardzo dobre - polecam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Października 2014 Zauważyłem, że podobne sosy już od dawna na forum sa, prosze zatem potraktować te przepisy jako przypomnienie o możliwościach wykorzystania sezonowych surowców. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Października 2014 Nie do końca rozumiem to mielenie maszynką. Może dlatego, że uważam mielenie maszynką do mielenia mięsa innych rzeczy niż mięso, jako... (nie wiem jak nazwać) nienaturalne. Sama nazwa maszynki do mielenia mięsa wskazuje przeznaczenie tego urządzenia Moim skromnym zdaniem, po ugotowaniu pokrojonej papryki lub cukinii i wymieszaniu jej z resztą składników trudno będzie odróżnić, czy była mielona czy krojona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Października 2014 Andy rozdrobnienie maszynką (teraz ładniej? ) przyspiesza produkcję i nie powoduje reakcji uczuleniowych, na które skarży sie sporo osób. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Października 2014 Andy, ja miele maszynka np. jablka na jablecznik, mam wtedy ladna konsystencje, z malymi kawalkami. Robilem tez kiedys wino z dzikiej rozy, rogniatalem wtedy maszynka te ziarna. Poza tym kiedy robie szynkowa, przepuszczam przez maszynke wieksze kawalki miesa (naturalnie nie ma wtedy sitka i nozyka) sa lekko rozgniecione, takie wymietoszone i nie trzeby tak dlugo mieszac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Proszę Was, żebyście nie odbierali mojego powyższego zdania jako jakiejkolwiek krytyki Ja jestem człowiekiem raczej "technicznym" i jak maszynką do mielenia mięsa rozdrabniam np. ugotowaną kapustę kiszoną do farszu na pierogi, to czuję się tak, jakbym świadomie jechał samochodem, w którego silniku nie ma oleju. Tak samo przy mieleniu sucharów na bułkę tartą. A już przy mieleniu suszonych surowców na wegetę moje techniczne cierpienie było wielkie! Stąd moja uwaga Budowa maszynki do mięsa jest dla mnie fascynująca w swej prostocie. Prościej się nie da, a efekt bardzo dobry! Jak młotek. Następca pięściaka od tysiącleci niezastąpiony Reakcje uczuleniowe. Możliwe. Ale jakoś trzeba przygotować surowce przed zmieleniem a wtedy co?Dalej nie widzę sensu procesu mielenia i gotowania tej powstałej "ciapy" z papryki i cukinii. Ciapa się zrobi po gotowaniu bez mielenia.Podobnie, moim skromnym zdaniem, jest z mieleniem surowej cebuli. Wychodzi gorzka. (Ciekawy jestem , czy tak samo gorzka wyjdzie zmielona na maszynce wykonanej w całości ze stali kwasoodpornej?)Rozdrabniania maszynką do mięsa innych, niewymienionych surowców, nie komentuję rozumiejąc, że jest koniecznością z braku odpowiednich urządzeń. Edytowane 4 Października 2014 przez andy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375119 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Października 2014 Andy, właśnie w tym tygodniu robiliśmy oba sosy i nic nie jest gorzkie, czy niesmaczne. Zresztą, z tego co doczytałem, Koleżanka maria.s robi bardzo podobny i także używa maszynki do rozdrabniania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Października 2014 Przepraszam. Już nie będę (w tym temacie : D ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 4 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Października 2014 SOS SŁODKO-KWAŚNY Z PAPRYKI: Maxell a teraz pytanie dotyczace tego sosu, czy sciagacie skore z papryki i jesli nie, to czy ona sie nie placze pozniej. Ja mam bardzo duzy problem ze skora w wielu takich sosach paprycznych. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2014 Jaj nie chcesz mieć wyczuwalnej skórki to użyj blendera ... Do takiej typowej pasty paprykowej typu ajwar papryka jest pieczina i obierana ze skórki, z taką pastą jak w przepisie dużo mniej roboty Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2014 Ja do wszystkiego obieram papryke. U mnie w buzi musi byc jakie sitko, nie moge tego przelknac. Mam podobny problem z winogronem, chociaz juz nauczylam sie je jesc ze skor, tylko czasami nie daje rady. Pytam dlatego, ze niektorzy twierdza, ze skora rowniez daje smak, wiec moze lepiej zrobic ze skora ,a qw ktoryms tam etapie przed zakonczeniem przetrzec wszystko . Chyba ze bedzie bez roznicy zrobic bez skory od poczatku, bo przepis mi przypadl do gustu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2014 Anno, papryka jest ze skórką. Po zmieleniu w maszynce pięknie się rozgotowuje.Jeszcze jedno zdanie do wczorajszej dyskusji pt.: dlaczego paprykę mielimy w maszynce do mięsa? Sprawa natury smakowej. Czym mniej rozdrobniona papryka, tym dłużej musi się wszystko gotować, a tym samym więcej wody odparowuje. Taki stan rzeczy skutkuje dużą zmianą smaku sosu, gdyż drastycznie zmniejsza się ilość wody, a ilość pozostałych składników pozostaje praktycznie bez zmian. . Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Listopada 2014 witamDzięki wspaniałemu koledze z forum Waro58 mam okazję delektować się oba sosami są poprostu pyszne,czy do szynki,parówek nie mówiąc o kurczaku, pizzy.Przepis godny uwagi polecam.pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-381686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.