Skocz do zawartości

Dwa super sosy Barbary


Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym przedstawić Wam dzisiaj przepisy na dwa super smaczne sosy Barbary (być może są już na forum, ale nie znalazłem).

 

SOS SŁODKO-KWAŚNY Z PAPRYKI:

 

Składniki:

 

1. 3 kg czerwonej papryki

2. 3 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego

3. 1 szklanka oleju

4. 1 szklanka octu 10%

5. 2 szklanki cukru

6. 3 łyżki soli

7. 1 łyżka bazylii suszonej

8. 2 łyżeczki pieprzu Cayenne

9. 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

10. 2 liście laurowe

 

Wykonanie:

 

Paprykę, po oczyszczeniu z gniazd nasiennych, zmielić maszynką na jak najmniejszej siatce. Dodać wszystkie składniki i gotować przez ok. 20-30 min. 

Gorący* sos nakładać do słoiczków i zakręcać. Nie trzeba pasteryzować.

 

* - najlepiej nakładać do słoiczków sos bezpośrednio podczas gotowania.

 

Jeśli robimy większa ilość, lub chcemy czuć się bezpiecznie, zamknięte słoiczki można pasteryzować.

Z podanej ilości składników wyszło ostatnio 19 szt słoiczków o pojemności 190-200 g.

Sos świetny - polecam Wszystkim.   

 

SOS Z CUKINII:

 

Składniki:

 

1. 1 kg czerwonej papryki

2. 1 kg cebuli

3. 3 kg cukinii

4. 1 szklanka octu 10%

5. 2 szklanki cukru

6. 4 słoiczki (200g) koncentratu pomidorowego

7. 1 łyżka słodkiej papryki mielonej

8. 1 łyżka ostrej papryki mielonej

9. 1 łyżka Curry

10. 1 i 1/2 łyżeczki soli

11. pieprz

12. 2 łyżeczki przyprawy do spaghetti (dobra jest Bolognese)

13.1 łyżeczka bazylii 

 

Wykonanie:

 

Z cukinii i papryki wydrążyć nasiona. Paprykę, obraną cebulę i cukinię, przepuścić przez maszynkę na siatce o małych oczkach. Przełożyć do garnka. Z octu i cukru zagotować zalewę i zalać nią zmielone warzywa. Dodać koncentrat pomidorowy i pozostałe przyprawy. Gotować przez okres ok. 40-45 min, czyli do czasu, az wszystko będzie miękkie. Gorący sos nakładać do słoików w sposób opisany w pierwszym przepisie.

Bardzo dobre - polecam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/
Udostępnij na innych stronach

Zauważyłem, że podobne sosy już od dawna na forum sa, prosze zatem potraktować te przepisy jako przypomnienie o możliwościach wykorzystania sezonowych surowców.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375102
Udostępnij na innych stronach

Nie do końca rozumiem to mielenie maszynką. Może dlatego, że uważam mielenie maszynką do mielenia mięsa innych rzeczy niż mięso, jako... (nie wiem jak nazwać) nienaturalne. Sama nazwa maszynki do mielenia mięsa wskazuje przeznaczenie tego urządzenia :)   Moim skromnym zdaniem, po ugotowaniu pokrojonej papryki lub cukinii i wymieszaniu jej z resztą składników trudno będzie odróżnić, czy była mielona czy krojona.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375110
Udostępnij na innych stronach

Andy rozdrobnienie maszynką (teraz ładniej? ;) ) przyspiesza produkcję i nie powoduje reakcji uczuleniowych, na które skarży sie sporo osób.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375112
Udostępnij na innych stronach

Andy, ja miele maszynka np. jablka na jablecznik, mam wtedy ladna konsystencje, z malymi kawalkami. Robilem tez kiedys wino z dzikiej rozy, rogniatalem wtedy maszynka te ziarna. Poza tym kiedy robie szynkowa, przepuszczam przez maszynke wieksze kawalki miesa (naturalnie nie ma wtedy sitka i nozyka) sa lekko rozgniecione, takie wymietoszone i nie trzeby tak dlugo mieszac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375114
Udostępnij na innych stronach

Proszę Was, żebyście nie odbierali mojego powyższego zdania jako jakiejkolwiek krytyki :) Ja jestem człowiekiem raczej "technicznym" i jak maszynką do mielenia mięsa rozdrabniam np. ugotowaną kapustę kiszoną do farszu na pierogi, to czuję się tak, jakbym świadomie jechał samochodem, w którego silniku nie ma oleju. Tak samo przy mieleniu sucharów na bułkę tartą. A już przy mieleniu suszonych surowców na wegetę moje techniczne cierpienie było wielkie! :cry:  Stąd moja uwaga :) 

Budowa maszynki do mięsa jest dla mnie fascynująca w swej prostocie. Prościej się nie da, a efekt bardzo dobry! Jak młotek. Następca pięściaka od tysiącleci niezastąpiony :)

 

Reakcje uczuleniowe. Możliwe. Ale jakoś trzeba przygotować surowce przed zmieleniem a wtedy co?

Dalej nie widzę sensu procesu mielenia i gotowania tej powstałej "ciapy" z papryki i cukinii. Ciapa się zrobi po gotowaniu bez mielenia.

Podobnie, moim skromnym zdaniem, jest z mieleniem surowej cebuli. Wychodzi gorzka. (Ciekawy jestem , czy tak samo gorzka wyjdzie zmielona na maszynce wykonanej w całości ze stali kwasoodpornej?)

Rozdrabniania maszynką do mięsa innych, niewymienionych surowców, nie komentuję rozumiejąc, że jest koniecznością z braku odpowiednich urządzeń.

Edytowane przez andy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375119
Udostępnij na innych stronach

Andy, właśnie w tym tygodniu robiliśmy oba sosy i nic nie jest gorzkie, czy niesmaczne. :D


Zresztą, z tego co doczytałem, Koleżanka maria.s robi bardzo podobny i także używa maszynki do rozdrabniania.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375120
Udostępnij na innych stronach

 

 

SOS SŁODKO-KWAŚNY Z PAPRYKI:
 

 Maxell a teraz pytanie dotyczace tego sosu, czy sciagacie skore z papryki i jesli nie, to czy ona sie nie placze pozniej. Ja mam bardzo duzy problem ze skora w wielu takich sosach paprycznych. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375185
Udostępnij na innych stronach

Jaj nie chcesz mieć wyczuwalnej skórki to użyj blendera ... ;)

Do takiej typowej pasty paprykowej typu ajwar papryka jest pieczina i obierana ze skórki, z taką pastą jak w przepisie dużo mniej roboty ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375194
Udostępnij na innych stronach

Ja do wszystkiego obieram papryke. U mnie w buzi musi byc jakie sitko, nie moge tego przelknac. Mam podobny problem z winogronem, chociaz juz nauczylam sie je jesc ze skor, tylko czasami  nie daje rady.

 Pytam dlatego, ze niektorzy twierdza, ze skora rowniez daje smak, wiec moze lepiej zrobic ze skora ,a qw ktoryms tam etapie przed zakonczeniem przetrzec wszystko . Chyba ze bedzie bez roznicy zrobic bez skory od poczatku, bo przepis mi przypadl do gustu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375200
Udostępnij na innych stronach

Anno, papryka jest ze skórką. Po zmieleniu w maszynce pięknie się rozgotowuje.

Jeszcze jedno zdanie do wczorajszej dyskusji pt.: dlaczego paprykę mielimy w maszynce do mięsa? Sprawa natury smakowej. Czym mniej rozdrobniona papryka, tym dłużej musi się wszystko gotować, a tym samym więcej wody odparowuje. Taki stan rzeczy skutkuje dużą zmianą smaku sosu, gdyż drastycznie zmniejsza się ilość wody, a ilość pozostałych składników pozostaje praktycznie bez zmian. .

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-375218
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

witam

Dzięki wspaniałemu koledze z forum Waro58 mam okazję delektować się oba sosami są poprostu pyszne,czy do szynki,parówek nie mówiąc 

o kurczaku, pizzy.Przepis godny uwagi polecam.

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10440-dwa-super-sosy-barbary/#findComment-381686
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.