Marcel Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) No i stało się, przystosowałem lodówkę do trzymania serów (a przynajmniej tak mi się wydawało) 12-13 stopni 85 % wilgotności. W środku sery ala korycinskie jeno małe tylko po 2 tygodniach dojrzewania pojawił mi się na nich biały nalot przypominający pleśń. Zapach jak dojrzała gorgonzola z zewnątrz, w środku ok, smak także. Czy to się jeszcze nada do czegokolwiek? Jeden obmyłem solanką i się suszy. Nad resztą się zastanawiam. Pomyślałem że jeden zostawię z tą pleśnią i a nuż wyjdzie coś ala camembert ale....no własnie, pleśń pleśni nie równa. Doradzcie coś proszę Edytowane 6 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Października 2014 Jedno ważne pytanie: czy w w ostatnim czasie w lodówce były sery pleśniowe? Jeśli nie było takowych, to zmywaj pleśń solanką słabą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-375741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Października 2014 Nie. To pierwsze sery. Lodówka wcześniej dokładnie wymyta. Wczoraj wieczorem przemylem octem delikatnie i solanką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-375742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 7 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Października 2014 Przyjrzałem się i powąchałem wszystkie sery, ta biała pleśń i zapach była tylko na jednym. Pozostałe miały biały nalot ale pachniały normalnie. Generalnie zrobiłem z reszta ich tak jak pisałeś i teraz osuszam w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-375759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Października 2014 No i dobrze, przemywaj i osuszaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-375882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gartur Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Witam, chciałby "podpiąć się" do tematu.Czy ten nalot na moim serze to coś niedobrego. Ser ma 2,5 tygodnia i dojrzewa w lodówce na górnej półce w około 12 stopniach ale nie wiem jaka tam panuje wilgotność, wydaję mi się, żechyba trochę za niska. Ser pachnie ładnie a nalot jest "suchy", bać się czy raczej być spokojnym.Poratujcie dobre duszyczki. http://www.iv.pl/images/63417126449180623231.jpg Edytowane 5 Grudnia 2014 przez gartur Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-388250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Ja nie widzę tam żadnego nalotu. Myślę, że ser po prostu obsycha. Zostaw do dalszego dojrzewania i możesz za 2-3 tygodnie rozkroić. A jaki to ser? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-388417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gartur Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Dziękuję za odpowiedź.Ma być gouda ale czy wyjdzie ? Ok, więc niech dojrzewa dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-388560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.