Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i stało się, przystosowałem lodówkę do trzymania serów (a przynajmniej tak mi się wydawało) 12-13 stopni 85 % wilgotności. W środku sery ala korycinskie jeno małe tylko :)  po 2 tygodniach dojrzewania pojawił mi się na nich biały nalot przypominający pleśń. Zapach jak dojrzała gorgonzola z zewnątrz, w środku ok, smak także. 

Czy to się jeszcze nada do czegokolwiek?  Jeden obmyłem solanką i się suszy. Nad resztą się zastanawiam. Pomyślałem że jeden zostawię z tą pleśnią i a nuż wyjdzie coś ala camembert ale....no własnie, pleśń pleśni nie równa. Doradzcie coś proszę  :hmm:

Edytowane przez Marcel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/
Udostępnij na innych stronach

Jedno ważne pytanie: czy w w ostatnim czasie w lodówce były sery pleśniowe? 

Jeśli nie było takowych, to zmywaj pleśń solanką słabą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-375741
Udostępnij na innych stronach

Przyjrzałem się i powąchałem wszystkie sery, ta biała pleśń i zapach była tylko na jednym. Pozostałe miały biały nalot ale pachniały normalnie. Generalnie zrobiłem z reszta ich tak jak pisałeś i teraz osuszam w kuchni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-375759
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam, chciałby "podpiąć się" do tematu.
Czy ten nalot na moim serze to coś niedobrego. Ser ma 2,5 tygodnia i dojrzewa w lodówce na górnej półce w około 12 stopniach ale nie wiem jaka tam panuje wilgotność, wydaję mi się, żechyba trochę za niska. Ser pachnie ładnie a nalot jest "suchy", bać się czy raczej być spokojnym.

Poratujcie dobre duszyczki.

 

 

http://www.iv.pl/images/63417126449180623231.jpg

Edytowane przez gartur
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10457-ple%C5%9B%C5%84-niekoniecznie-szlachetna/#findComment-388250
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.