BonAir Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Października 2007 A oto co moja małżowinka zrobiła wczoraj z golonki i nóżek wieprzowych. Dodam, że połowy już nie ma :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Października 2007 Tomku :devil: a przepis to co, nie chcesz sie z nami podzielić nie ładnie :grin: Pogratuluj żonie , ciekawie to wygląda, ale dawajcie przepis szybko :tongue: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-19098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Października 2007 Gratuluję kolejnego udanego wyrobu o nazwie" salceson czarny golonkowy". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-19124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Października 2007 BonAir !!!zapomniałeś o przepisie :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-19199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Października 2007 Tego rodzaju "salcesony" są bardzo łatwe do zrobienia i stanowią duże pole do własnej inwencji twórczej. Ugotuj do miękkości to co chciałabyś dać do salcesonu, w drugim garnku w małej ilości wody ugotuj nogę wieprzową, celem uzyskania klejącego wywaru (uwaga żeby nie wrzało). Kiedyś zamiast galarety z nogi dałem żelatynę, ale wywar z nózek nadaje charakterystyczny, salcesonowy posmak. Wywar z nóżek zmiksuj z krwią, dodaj do niego też mięso z nóżek i całość zmiksuj z przyprawami.Ugotowane i pokrojone mięso i co tam jeszcze lubisz zalej tą masą wiążącą i sparz zgodnie ze znanymi zaleceniami odnośnie parzenia. Uwaga. Masę wiążącą trzeba lekko przesolić, gdyż mięso było niesolone. To tak pokrótce.Konkretnych swoich receptur jeszcze nie nie posiadam. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-19208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2007 Czy można użyć osłonek termokurczliwych?? :mellow: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-21478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2007 Oczywiście. Trochę co prawda ich szkoda, gdyż lepiej wykorzystywać je do wyrobów typu blokowego czy zamiast szynkowara. PS. Salceson taki możesz również zrobić np. w słoiku. Ma wówczas dłuższy termin przydatności do spożycia. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-21484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.