Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A oto co moja małżowinka zrobiła wczoraj z golonki i nóżek wieprzowych.

Dodam, że połowy już nie ma :wink:

 

 

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/
Udostępnij na innych stronach

Tomku :devil: a przepis to co, nie chcesz sie z nami podzielić nie ładnie :grin:

 

Pogratuluj żonie , ciekawie to wygląda, ale dawajcie przepis szybko :tongue:

 

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-19098
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję kolejnego udanego wyrobu o nazwie" salceson czarny golonkowy".
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-19124
Udostępnij na innych stronach

BonAir !!!

zapomniałeś o przepisie :grin:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-19199
Udostępnij na innych stronach

Tego rodzaju "salcesony" są bardzo łatwe do zrobienia i stanowią duże pole do własnej inwencji twórczej.

 

Ugotuj do miękkości to co chciałabyś dać do salcesonu, w drugim garnku w małej ilości wody ugotuj nogę wieprzową, celem uzyskania klejącego wywaru (uwaga żeby nie wrzało). Kiedyś zamiast galarety z nogi dałem żelatynę, ale wywar z nózek nadaje charakterystyczny, salcesonowy posmak.

 

Wywar z nóżek zmiksuj z krwią, dodaj do niego też mięso z nóżek i całość zmiksuj z przyprawami.

Ugotowane i pokrojone mięso i co tam jeszcze lubisz zalej tą masą wiążącą i sparz zgodnie ze znanymi zaleceniami odnośnie parzenia.

 

Uwaga. Masę wiążącą trzeba lekko przesolić, gdyż mięso było niesolone.

 

To tak pokrótce.

Konkretnych swoich receptur jeszcze nie nie posiadam.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-19208
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Oczywiście. Trochę co prawda ich szkoda, gdyż lepiej wykorzystywać je do wyrobów typu blokowego czy zamiast szynkowara.

 

PS. Salceson taki możesz również zrobić np. w słoiku. Ma wówczas dłuższy termin przydatności do spożycia.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1047-golonka-na-czarno/#findComment-21484
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.