EL GREGOR Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) biały nalot jest ,,git,, ,( biały nalot u mnie pojawia się zimą i wiosną jak krowy są karmione sianem tak myślę, może to od czegoś innego) o tej porze roku nie mam takich nalotów, pierwsze zdjęcie ser z grudnia i lutego,drugie zdjęcie ser z grudnia i z tego miesiąca. Edytowane 20 Października 2014 przez EL GREGOR Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 20 Października 2014 Marcel serów nie warto po prostu smarować polioctanem, ponieważ mogą one mieć kiepski zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 20 Października 2014 @EL GREGOR, Piękne, jak udaje Ci się otrzymać taką skórke i kolor? @akmis978, bałem się tego ale ten program o polskich serach zbił mnie z tropu. Kota dostanę nim sobie z tą skórką poradzę....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 20 Października 2014 Moje wyglądają inaczej i nie wiem co robię źle. Paranoja bo mnie to juz dobija Ser po zrobieniu lezy w temp pokojowej 3-4 dni, kilka razy nacieram go solą i obracam co kilka godzin. Potem przenoszę do przerobionej lodówki - 12-13 stopni obracam codziennie, szczotkuję miękką szczotką a co kilka dni zmywam ten biały nalot widoczny poniżej. Ten ser ma 14 dni, kształt pomijam bo mi sie rozjechał w 3 dni po wyjęciu z formy Ten ma tydzień był zabandażowany ale odwinąłem bo zauważyłem niebieska pleśń pod tkaniną i jakoś mi sie to nie podobało, wyczyściłem i leży taki golutki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Października 2014 nacierasz go suchą solą robisz roztwór serwatki i soli (szklanka serwatki i 2 łyżeczki soli) nacierasz tym roztworem kilka razy codziennie i za każdym razem przewracasz o 180* przez 2-3 dni.Ten na dole zaczyna robić się żółty (idzie w dobrym kierunku) a ten pierwszy mogłeś zaszczepić pleśnią (salami,ser pleśniowy) zmyj go spirytusem powinno pomóc chyba ,że pleśń jest już pod skórką sera Jest dobrze,za każdym następnym razem będzie już tylko lepiej Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) No nieźle, a taki oczytany jestem niby A tego niżej już niczym nie nacierać a tylko obracać? Edytowane 20 Października 2014 przez Marcel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Października 2014 tylko obracaj co najmniej kilka razy dziennie (jak tylko się zbliżę do sera to go odwracam,nawet jak wstanę w nocy ) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 20 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Października 2014 Ten ser ma 14 dni, kształt pomijam bo mi się rozjechał w 3 dni po wyjęciu z formy A powiedz proszę jak prasujesz sery? Bo może zbyt słabe odciśnięcie serwatki powoduje że ser jest miękki i traci kształt pod własnym ciężarem? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 20 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Października 2014 @EL GREGOR,no do tego to sie akurat przyłożyłem Profesjonalnie obracałem @tusiaczek, ten pierwszy dociążałem butelkami itp, teraz mam już prasę i efekt jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 26 Maja 2015 Interesuje mnie w tym wątku czas dojrzewania sera. Czy macie jakieś doświadczenia co do czasu dojrzewania sera w zależności od jego wagi? Przemysłowo produkowane sery są olbrzymie, nawet 50kg wagi. Zastanawia mnie czy podawane w przepisach serowarskich długości czasu dojrzewania dotyczą wagi takich serów? Robię sery z 10l mleka, czyli są malutkie, ok.1kg. Pierwsza gouda dojrzewa zaparafinowana 3 tygodnie, ementaler 2 tygodnie. Wcześniej zrobiony koryciński, po 4 tygodniach został rozkrojony i był doskonały!Co do pielęgnacji serów, to myję je okresowo w serwatce, którą zawsze zostawiam po produkcji (również do konsumpcji). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-427142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 26 Maja 2015 W zależności od wagi sera proces technologiczny dojrzewania można wydłużyć wraz ze wzrostem wagi sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-427223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 27 Maja 2015 W zależności od wagi sera proces technologiczny dojrzewania można wydłużyć wraz ze wzrostem wagi sera. Jest to oczywiste. Mnie jednak interesuje, jaki jest punkt odniesienia. To znaczy do jakiej wagi sera mają zastosowanie przepisy serowarskie. Zmierzam do tego, że sery małe, robione z 5 czy 10 litrów mleka będą dojrzewały szybciej. Należałoby też zwrócić uwagę na tworzenie się skórki. Wydaje mi się, że w małych serach powstaje ona szybciej.Dlatego też moje zapytanie brzmiało: "Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii"? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-427355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 27 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 27 Maja 2015 Nikt na forum nie przerabia raczej po kilkaset litrów mleka na raz, więc raczej nasze doświadczenie w tym będzie małe. Podejrzewam, że Ty też nie przerabiasz ogromnych ilości. Sama mówiłaś, że 10 litrów wykorzystujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-427384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Słuchajcie mam pytanie do doświadczonych serowarów Zrobiłam swój pierwszy ser twardy, korzystam z ksiażki "sery ,masło, jogurty,kefir" lotte hanreich, edith zeltnerzrobiłam wg przepisu na "półtłusty ser twardy"z 7 l mleka koziego moje pyytanie odnośnie dojrzewania jest bo takpo sprasowaniu zostawiłam ser na 24h do przekwaszenia w formie,potem posoliłam na sucho, i zostawiłam do obsechnięcia 2x odwaracamser ma dojrzewac w temp 20-22 i codzienne przewracanie i masowaniewczoraj go wymasowałam solanką z czerwoną mazią - czy nie popełniłam błedu? ( w ksiażce była tylko mowa o masowaniu ;P)nie wiem co mam dzisiaj z nim zrobic ....ser ma 5 dni zapomnialam go zważyć wcześniej - teraz ma 799gten mniejszy to ser miękki -zamkowy (też z tej ksiażki) też nacieram go mazią Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-428377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Przecieraj je na początku raz dziennie tymi bakteriami, apotem zaczną się pięknie rozwijać na powierzchni sera. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-428393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Wielkie dzięki za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-428396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Ładniutkie serki. Oj muszę koziego mleka spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-428503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Dzięki. Mam nadzije ze beda ładnie dojrzewać.A nacierał ktoś ser winem albo piwem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-428505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Oj nie róbmy takiej profanacji. Jak jeszcze wino pasuje do sera jako dodatek to piwo stanowczo NIE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-428531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Piwo zawiera drożdże z tego co wiem, więc chyba nie do końca. A wino owszem. Można dojrzewać ser w winie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-428532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CheNelly Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Widziałam gdzieś przepis na ser przecierany piwem, tylko nie pamiętam gdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-429826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Lipca 2015 Tak wyglada mój ser dojrzewający Kozi po 1,5 m-ca dojrzewania w warunkach 20-22 stopni (wg przepisu) nacierany czerwoną mazią a solanką. Zapach strasznie kozi, pomyslałam ze pewnei będize śmierdział i smakował jak te francuskie!! ale nie! Po rozkrojeniu i pomakowaniu OK- cały zapach i smak zmagazynował się w skórce tylko troszkę suchy....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-434410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Lipca 2015 Wiesz. Nie wiem co powiedzieć. Jednakże podobno milczenie jest złote. Ja wybiorę akurat mowę, która jest srebrem. Dawno nie wiedziałem tak ładnego sera. Wybarwienie skórki jest bardzo ciekawe. Jeśli mogę, to chciałbym spytać o smak, jaki on posiada. Interesuje mnie też wydajność i z jakiego przepisu korzystałaś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-434416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 8 Lipca 2015 miło mi ze serek Ci sie podoba,to mój pierwszy taki ser kilka postów wyzej pisłam jak zaczynałam go robić. korzystam z ksiażki "sery ,masło, jogurty,kefir" lotte hanreich, edith zeltner zrobiłam wg przepisu na "półtłusty ser twardy". Masz tą ksiażkę? pisać przepis?Trudno mi opisać smak trochę jakby pod goude podchodził ,za suchy wyszedł bo nie zadbałam o wilgotnosc, jak juz sie skórka wytworzyła to rzadziej do niego zagladałam. Początkowa waga z ok. 800 g( z 7litrów) potem ważyłam po 15 dniach i było 649g a teraz w przypływie emocji przed rozkrojeniem nie zważyłam ale myśle że ok 500g miał .... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-434538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 8 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 8 Lipca 2015 Mam tę książkę, jak i większość o serach. Ta książka jest bardzo wartościowa, jednakże tylko dla początkujących. Dla Ciebie pasuje akurat, bo zaczynasz swoją przygodę z serami. Poszukam przepisu i spróbuję zrobić taki ser.Muszę spróbować zacząć robić też z mleka koziego, bo jeszcze nigdy go nie przerabiałem. Do tej pory używałem tylko mleka krowiego. A powiedz mi, czy masz jakieś uwagi, albo wskazówki dotyczące przerobu mleka koziego? Chodzi mi o wydajność, sposób obróbki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-434554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.