Skocz do zawartości

Pielęgnacja dojrzewającego sera.


Rekomendowane odpowiedzi

:) biały nalot jest ,,git,, ,( biały nalot u mnie pojawia się zimą i wiosną jak krowy są karmione sianem tak myślę, może to od czegoś innego) o tej porze roku nie mam takich nalotów,

 

pierwsze zdjęcie ser z grudnia i lutego,drugie zdjęcie ser z grudnia i z tego miesiąca. 

 

post-41869-0-57787600-1413814962_thumb.jpgpost-41869-0-89794500-1413814971_thumb.jpg

 

post-41869-0-92902000-1413814983_thumb.jpgpost-41869-0-42600100-1413814992_thumb.jpg

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378096
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@EL GREGOR,

 

Piękne, jak udaje Ci się otrzymać taką skórke i kolor? 

 

@akmis978,

 

bałem się tego ale ten program o polskich serach zbił mnie z tropu.

 

 

Kota dostanę nim sobie z tą skórką poradzę....... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378140
Udostępnij na innych stronach

Moje wyglądają inaczej :( i nie wiem co robię źle. Paranoja bo mnie to juz dobija :(

 

Ser po zrobieniu lezy w temp pokojowej 3-4 dni, kilka razy nacieram go solą i obracam co kilka godzin. Potem przenoszę do przerobionej lodówki - 12-13 stopni obracam codziennie, szczotkuję miękką szczotką a co kilka dni zmywam ten biały nalot widoczny poniżej. 

 

 

Ten ser ma 14 dni, kształt pomijam bo mi sie rozjechał w 3 dni po wyjęciu z formy

 

ser-11.jpg

 

 

Ten ma tydzień był zabandażowany ale odwinąłem bo zauważyłem niebieska pleśń pod tkaniną i jakoś mi sie to nie podobało, wyczyściłem i leży taki golutki :)

 

ser-10.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378149
Udostępnij na innych stronach

:) nacierasz go suchą solą :facepalm: robisz roztwór serwatki i soli (szklanka serwatki i 2 łyżeczki soli) nacierasz tym roztworem kilka razy codziennie i za każdym razem przewracasz o 180* przez 2-3 dni.Ten na dole zaczyna robić się żółty (idzie w dobrym kierunku) a ten pierwszy mogłeś zaszczepić pleśnią (salami,ser pleśniowy) zmyj go spirytusem powinno pomóc chyba ,że pleśń jest już pod skórką sera :)

 

Jest dobrze,za każdym następnym razem będzie już tylko lepiej :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378160
Udostępnij na innych stronach

No nieźle, a taki oczytany jestem niby  :cry:

 

A tego niżej już niczym nie nacierać a tylko obracać? 

Edytowane przez Marcel
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378167
Udostępnij na innych stronach

:) tylko obracaj co najmniej kilka razy dziennie (jak tylko się zbliżę do sera to go odwracam,nawet jak wstanę w nocy ) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378169
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten ser ma 14 dni, kształt pomijam bo mi się rozjechał w 3 dni po wyjęciu z formy
A powiedz proszę jak prasujesz sery? Bo może zbyt słabe odciśnięcie serwatki powoduje że ser jest miękki i traci kształt pod własnym ciężarem?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378172
Udostępnij na innych stronach

@EL GREGOR,

no do tego to sie akurat przyłożyłem :D  Profesjonalnie obracałem  :D

 

@tusiaczek,

 

ten pierwszy dociążałem butelkami itp, teraz mam już prasę i efekt jest ok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-378179
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Interesuje mnie w tym wątku czas dojrzewania sera. Czy macie jakieś doświadczenia co do czasu dojrzewania sera w zależności od jego wagi? Przemysłowo produkowane sery są olbrzymie, nawet 50kg wagi. Zastanawia mnie czy podawane w przepisach serowarskich długości czasu dojrzewania dotyczą wagi takich serów? Robię sery z 10l mleka, czyli są malutkie, ok.1kg. Pierwsza gouda dojrzewa zaparafinowana 3 tygodnie, ementaler 2 tygodnie. Wcześniej zrobiony koryciński, po 4 tygodniach został rozkrojony i był doskonały!

Co do pielęgnacji serów, to myję je okresowo w serwatce, którą zawsze zostawiam po produkcji (również do konsumpcji).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-427142
Udostępnij na innych stronach

W zależności od wagi sera proces technologiczny dojrzewania można wydłużyć wraz ze wzrostem wagi sera. 

 

Jest to oczywiste. Mnie jednak interesuje, jaki jest punkt odniesienia. To znaczy do jakiej wagi sera mają zastosowanie przepisy serowarskie. Zmierzam do tego, że sery małe, robione z 5 czy 10 litrów mleka będą dojrzewały szybciej. Należałoby też zwrócić uwagę na tworzenie się skórki. Wydaje mi się, że w małych serach powstaje ona szybciej.

Dlatego też moje zapytanie brzmiało: "Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii"?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-427355
Udostępnij na innych stronach

Nikt na forum nie przerabia raczej po kilkaset litrów mleka na raz, więc raczej nasze doświadczenie w tym będzie małe. Podejrzewam, że Ty też nie przerabiasz ogromnych ilości. Sama mówiłaś, że 10 litrów wykorzystujesz.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-427384
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie mam pytanie do doświadczonych serowarów :)

Zrobiłam swój pierwszy ser twardy, korzystam z ksiażki  "sery ,masło, jogurty,kefir" lotte hanreich, edith zeltner

zrobiłam wg przepisu na "półtłusty ser twardy"

z 7 l mleka koziego :D

moje pyytanie odnośnie dojrzewania jest bo tak

po sprasowaniu zostawiłam ser na 24h do przekwaszenia w formie,

potem posoliłam na sucho, i zostawiłam do obsechnięcia 2x odwaracam

ser ma dojrzewac w temp 20-22  i codzienne przewracanie i masowanie

wczoraj go wymasowałam solanką z czerwoną mazią - czy nie popełniłam błedu? ( w ksiażce była tylko mowa o masowaniu ;P)

nie wiem co mam dzisiaj z nim zrobic ....

ser ma 5 dni zapomnialam go zważyć wcześniej - teraz ma 799g

ten mniejszy to ser miękki -zamkowy (też z tej ksiażki) też nacieram go mazią

post-73439-0-54504300-1433166451_thumb.jpg

post-73439-0-08808500-1433166469_thumb.jpg

post-73439-0-99546300-1433166680_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-428377
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Tak wyglada mój ser dojrzewający Kozi po 1,5 m-ca dojrzewania w warunkach 20-22 stopni (wg przepisu) nacierany czerwoną mazią a solanką. Zapach strasznie kozi, pomyslałam ze pewnei będize śmierdział i smakował jak te francuskie!! ale nie! Po rozkrojeniu i pomakowaniu OK- cały zapach i smak zmagazynował się w skórce :D tylko troszkę suchy....... ;)

post-73439-0-73390800-1436259559_thumb.jpg

post-73439-0-57084800-1436259587_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-434410
Udostępnij na innych stronach

Wiesz. Nie wiem co powiedzieć. Jednakże podobno milczenie jest złote. Ja wybiorę akurat mowę, która jest srebrem. :) Dawno nie wiedziałem tak ładnego sera. Wybarwienie skórki jest bardzo ciekawe. Jeśli mogę, to chciałbym spytać o smak, jaki on posiada. Interesuje mnie też wydajność i z jakiego przepisu korzystałaś. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-434416
Udostępnij na innych stronach

 miło mi ze serek Ci sie podoba,to mój pierwszy taki ser  :D  kilka postów wyzej pisłam jak zaczynałam go robić. korzystam z ksiażki  "sery ,masło, jogurty,kefir" lotte hanreich, edith zeltner   zrobiłam wg przepisu na "półtłusty ser twardy". Masz tą ksiażkę? pisać przepis?

Trudno mi opisać smak trochę jakby pod goude podchodził ,za suchy wyszedł bo nie zadbałam o wilgotnosc, jak juz sie  skórka wytworzyła to rzadziej do niego zagladałam. Początkowa waga z ok. 800 g( z 7litrów) potem ważyłam po 15 dniach i było 649g a teraz w przypływie emocji przed rozkrojeniem nie zważyłam ale myśle że ok 500g miał ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-434538
Udostępnij na innych stronach

Mam tę książkę, jak i większość o serach. :) Ta książka jest bardzo wartościowa, jednakże tylko dla początkujących. Dla Ciebie pasuje akurat, bo zaczynasz swoją przygodę z serami. Poszukam przepisu i spróbuję zrobić taki ser.

Muszę spróbować zacząć robić też z mleka koziego, bo jeszcze nigdy go nie przerabiałem. Do tej pory używałem tylko mleka krowiego. 

A powiedz mi, czy masz jakieś uwagi, albo wskazówki dotyczące przerobu mleka koziego? Chodzi mi o wydajność, sposób obróbki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/3/#findComment-434554
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.