Johny_Morfina Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 4 Maja 2016 o, ooo...nie spodziewałem się problemów z wydajnością takiej lodówki- dobrze, że dostałem ją w naprawdę niskiej cenie...zobaczę jak ona działa jak do mnie dotrze...- Jeśli tylko na podstawie wentylatorówto może dołożę jakieś wkłady od lodówki turystycznej? Pakowarka wydaje się sensownym pomysłem,ale w serowarstwo bawię się dopiero od miesiąca i nie wiem jeszczeczy efekty moich poczynań będą się do czegokolwiek nadawały. Jak dobrze pójdzie to z czasem rozwinę swój park maszynowy... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-494993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 4 Maja 2016 Nie martw się.Pierwsze sery mogą nie wychodzić, ale nie poddawaj się i działaj dalej. Rób jak najwięcej serów, to nabierzesz wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-494994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 5 Maja 2016 o, ooo...nie spodziewałem się problemów z wydajnością takiej lodówki- dobrze, że dostałem ją w naprawdę niskiej cenie...zobaczę jak ona działa jak do mnie dotrze...- Jeśli tylko na podstawie wentylatorówto może dołożę jakieś wkłady od lodówki turystycznej? Pakowarka wydaje się sensownym pomysłem,ale w serowarstwo bawię się dopiero od miesiąca i nie wiem jeszczeczy efekty moich poczynań będą się do czegokolwiek nadawały. Jak dobrze pójdzie to z czasem rozwinę swój park maszynowy...To działa na zasadzie wentylatorów i pętli Peltiera. Nie ma źle jak nie jest gorąco - jakieś 40W mi bierze.Pakowarką pakuje wędzonki, wędliny dojrzewające, sery, sery wędzone, kawę w ziarnach, nadmiar przypraw, nawet nadmiar żelków HARIBIO Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-495115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 6 Maja 2016 nadmiar żelków HARIBIO to nie mozliwe ! ich nigdy nie jest nadmiar Ja pakuje psie smakolyki jak kupuje w wiekszych opakowaniach Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-495232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 6 Maja 2016 Jest jest. Ostatnio znajoma z DE mi przywiozła 4 duże paczki - chyba ponad 6 kg HARIBKÓW JESTEM szczęśliwy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-495257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) no to masz niezly zapas , ja juz zelki mam za soba ..zjem od czasu do czasu ..kiedys mialam zajawke na slona lukrecje https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swedish_salty_liquorice.jpg paczka dziennie nie starczala Edytowane 6 Maja 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-495265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GosiaJ Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 16 Lipca 2016 Chciałabym zapytać o drobiazg ale nie orientuję się pod który post się podpiąćMiaszkam zagranicą i nie mam niestety dostępu do mleka prosto od krowy. W sprzedaży tylko mleko pasteryzowane (w wysokiej temperaturze )homogenizowane. Ale.... dostałam w prezencie ser Edam Rycki (ja wiem, że dalego mu do serów domowych ale jak nie jadło się sera od ponad roku to nawet taki traktuje się jak skarb) ponad 3kg.Ilość spora jak na jedną osobę, nie dopuszczam myśli że mógłby się zepsuć.Czy mogę go pokroić na części i pokryć parafiną ? Ser oryginalnie jedt w jakiejś folii. Jak przedłużyć jego życie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-506890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
farkosia11@onet.pl Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 16 Lipca 2016 Myślę,że lepiej zapakować próżniowo mniejsze kawałki,ponieważ przez folię widać czy coś się z serem nie dzieje.Pod woskiem mogą powstawać ogniska pleśni,których nie zauważysz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-506957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 17 Lipca 2016 Mozesz pokroic na mniejsze zapakowac w folje i zamrozic ,jezeli ser zawiera powyzej 25% tluszczu , trwalosc 3-4 miesiace. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-506985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 18 Lipca 2016 Sera nie powinno się mrozić bo traci swoje właściwości. I przestaje dojrzewać. Próżnia i do lodówki i można trzymać i trzymać i trzymać.....ja mam sery ponad 2 letnie które sobie tak leżakują i się im nic nie dzieje. Ale oczywiście nie sklepowe - a te czasem potrafią pleśnieć bez jakiejkolwiek przyczyny.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 18 Lipca 2016 Edam rycki to sklepowy ser wiec jak on ma dojzewac ..tu chodzi o to zeby sie nie zmarnowal wiec nie sadze ze zapakowany w folje pozostawiony w lodowce przyzyje tak dlugo.Lepiej zamrozic i miec z mniejszymi wartosciami niz ma zaplesniec Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 18 Lipca 2016 A czy Ty myślisz, że sklepowe sery są bez bakterii ? Że one nie dojrzewają ?Że im się proces dojrzewania kiedy kończy ?Każdy ser dojrzewa z czasem. Chyba, że jest to wyrób sero-podobny. Sklepowe też pakowałem w próżnię i nic im się nie działo. Mrożenie sera to porażka.Chyba, że ktoś pakowarki nie ma - to nie ma innego wyjścia. Z czasem będzie kruchy i niedobry.Mrozić można jedynie parmezan bez większych strat. Ale Włosi zalecają mrozić starty a nie w kawałku - był o tym artykuł ale nie pamiętam co przemawiało za tym, żeby zetrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 18 Lipca 2016 moze i dojzewaja ,nie wiem ale wiem ze sery powyzej 25% zamrozone nie dluzej niz 3-4 miesiace nic nie stracily na smaku ani na konsystencji ,(mrozilam ) Jak wynika z wpisu nic nie swiadczy o tym ze taka pakowarke ma ta osoba i czy jest jej potrzebna. chodzi o przechowanie sera . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 18 Lipca 2016 Ty piszesz o swoich doświadczeniach a ja o swoich. I nie chodzi o zawartość tłuszczu (to też) ale o zawartość wody. Zamroź korycina z np. 4% mleka to zobaczysz co będzie po rozmrożeniu.Są pewne zasady przy wędlinach i pewne przy serach. A także przy winach. Można wina trzymać w szafce w salonie w 21 stopniach. A czy wino na tym nie straci ?Odpowiedz sobie sama Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 18 Lipca 2016 @Perszing37, Ja odnioslam sie do konkretnego sera a nie gdybam o innych . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Ale żebym nie był hipokrytą. Pakowanie próżniowe też nie jest zalecane do dojrzewania. Chociaż są sery angielskie które tak się dojrzewa.Najlepsza jest piwniczka, grota itp. z wilgotnością 80-85% i temp. do 13 stopni. Może kiedyś sobie ziemiankę w ziemi wybuduję.Ale to także rodzi pewne problemy - sery trzeba co jakiś czas przemywać. A tych w próżni nie.Ale zauważyłem ,że mimo wszystko co jakiś czas trzeba je otworzyć i przewietrzyć. I wymyć worek. Bo zapachy dziwne się robią.A ja też pisałem o tym konkretnym. Ja uważam, że mrożenie jest złe. Możesz zaakceptować moje zdanie ?Niech użytkownik tego danego sera sam zadecyduje. Sposoby są podane.I co jak co - trochę o serach wiem. Więc wybacz - ja nie gdybam. Edytowane 18 Lipca 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 18 Lipca 2016 (edytowane) Oczywiscie ze akceptuje ,kazdy robi jak uwaza, ja podalam to co ja robilam i ocenilam ze dla mnie nie zmienilo to smaku ani konsystencji. Zainteresowana osoba sama postanowi co z serem zrobi. Nie wypowiadam sie na temat dojzewania bo ani doswadczenia ani znajomosci takich nie mam.to tyle odemnie Edytowane 18 Lipca 2016 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.