Skocz do zawartości

Pielęgnacja dojrzewającego sera.


Rekomendowane odpowiedzi

o, ooo...

nie spodziewałem się problemów z wydajnością takiej lodówki

- dobrze, że dostałem ją w naprawdę niskiej cenie...

zobaczę jak ona działa jak do mnie dotrze...

- Jeśli tylko na podstawie wentylatorów

to może dołożę jakieś wkłady od lodówki turystycznej?

 

Pakowarka wydaje się sensownym pomysłem,

ale w serowarstwo bawię się dopiero od miesiąca i nie wiem jeszcze

czy efekty moich poczynań będą się do czegokolwiek nadawały.

 

Jak dobrze pójdzie to z czasem rozwinę swój park maszynowy...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-494993
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 166
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

o, ooo...

nie spodziewałem się problemów z wydajnością takiej lodówki

- dobrze, że dostałem ją w naprawdę niskiej cenie...

zobaczę jak ona działa jak do mnie dotrze...

- Jeśli tylko na podstawie wentylatorów

to może dołożę jakieś wkłady od lodówki turystycznej?

 

Pakowarka wydaje się sensownym pomysłem,

ale w serowarstwo bawię się dopiero od miesiąca i nie wiem jeszcze

czy efekty moich poczynań będą się do czegokolwiek nadawały.

 

Jak dobrze pójdzie to z czasem rozwinę swój park maszynowy...

To działa na zasadzie wentylatorów i pętli Peltiera. Nie ma źle jak nie jest gorąco - jakieś 40W mi bierze.

Pakowarką pakuje wędzonki, wędliny dojrzewające, sery, sery wędzone, kawę w ziarnach, nadmiar przypraw, nawet nadmiar żelków HARIBIO :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-495115
Udostępnij na innych stronach

 

 

nadmiar żelków HARIBIO
to nie mozliwe ! ich nigdy nie jest nadmiar :tongue:  Ja pakuje psie smakolyki jak kupuje w wiekszych opakowaniach :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-495232
Udostępnij na innych stronach

no to masz niezly zapas , ja juz zelki mam za soba ..zjem od czasu do czasu ..kiedys mialam zajawke na slona lukrecje  https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Swedish_salty_liquorice.jpg  paczka dziennie nie starczala

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-495265
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Chciałabym zapytać o drobiazg ale nie orientuję się pod który post się podpiąć

Miaszkam zagranicą i nie mam niestety dostępu do mleka prosto od krowy. W sprzedaży tylko mleko pasteryzowane (w wysokiej temperaturze )homogenizowane.

Ale.... dostałam w prezencie ser Edam Rycki (ja wiem, że dalego mu do serów domowych ale jak nie jadło się sera od ponad roku to nawet taki traktuje się jak skarb) ponad 3kg.

Ilość spora jak na jedną osobę, nie dopuszczam myśli że mógłby się zepsuć.

Czy mogę go pokroić na części i pokryć parafiną ? Ser oryginalnie jedt w jakiejś folii.

Jak przedłużyć jego życie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-506890
Udostępnij na innych stronach

Myślę,że lepiej zapakować próżniowo mniejsze kawałki,ponieważ przez folię widać czy coś się z serem nie dzieje.Pod woskiem mogą powstawać ogniska pleśni,których nie zauważysz.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-506957
Udostępnij na innych stronach

Mozesz pokroic na mniejsze zapakowac w folje i zamrozic ,jezeli ser zawiera powyzej 25% tluszczu , trwalosc 3-4 miesiace.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-506985
Udostępnij na innych stronach

Sera nie powinno się mrozić bo traci swoje właściwości. I przestaje dojrzewać. Próżnia i do lodówki i można trzymać i trzymać i trzymać.....ja mam sery ponad 2 letnie które sobie tak leżakują i się im nic nie dzieje. Ale oczywiście nie sklepowe - a te czasem potrafią pleśnieć bez jakiejkolwiek przyczyny....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507098
Udostępnij na innych stronach

Edam rycki to sklepowy ser wiec jak on ma dojzewac ..tu chodzi o  to zeby sie nie zmarnowal wiec nie sadze ze zapakowany w folje pozostawiony w lodowce  przyzyje tak dlugo.Lepiej zamrozic i miec z mniejszymi wartosciami niz ma zaplesniec  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507136
Udostępnij na innych stronach

A czy Ty myślisz, że sklepowe sery są bez bakterii ? Że one nie dojrzewają ?

Że im się proces dojrzewania kiedy kończy ?

Każdy ser dojrzewa z czasem. Chyba, że jest to wyrób sero-podobny.

 

Sklepowe też pakowałem w próżnię i nic im się nie działo. Mrożenie sera to porażka.

Chyba, że ktoś pakowarki nie ma - to nie ma innego wyjścia. Z czasem będzie kruchy i niedobry.

Mrozić można jedynie parmezan bez większych strat. Ale Włosi zalecają mrozić starty a nie w kawałku - był o tym artykuł ale nie pamiętam co przemawiało za tym, żeby zetrzeć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507141
Udostępnij na innych stronach

moze i dojzewaja ,nie wiem ale wiem ze sery powyzej 25% zamrozone nie dluzej niz 3-4 miesiace nic nie stracily na smaku ani na konsystencji ,(mrozilam ) Jak wynika z wpisu nic nie swiadczy o tym ze taka pakowarke ma ta osoba i czy jest jej potrzebna. chodzi o przechowanie sera .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507147
Udostępnij na innych stronach

Ty piszesz o swoich doświadczeniach a ja o swoich. I nie chodzi o zawartość tłuszczu (to też) ale o zawartość wody. Zamroź korycina z np. 4% mleka  to zobaczysz co będzie po rozmrożeniu.

Są pewne zasady przy wędlinach i pewne przy serach. A także przy winach. Można wina trzymać w szafce w salonie w 21 stopniach. A czy wino na tym nie straci ?

Odpowiedz sobie sama :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507148
Udostępnij na innych stronach

@Perszing37, Ja odnioslam sie do konkretnego sera a nie gdybam o innych .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507149
Udostępnij na innych stronach

Ale żebym nie był hipokrytą. Pakowanie próżniowe też nie jest zalecane do dojrzewania. Chociaż są sery angielskie które tak się dojrzewa.

Najlepsza jest piwniczka, grota itp. z wilgotnością 80-85% i temp. do 13 stopni. Może kiedyś sobie ziemiankę w ziemi wybuduję.

Ale to także rodzi pewne problemy - sery trzeba co jakiś czas przemywać. A tych w próżni nie.

Ale zauważyłem ,że mimo wszystko co jakiś czas trzeba je otworzyć i przewietrzyć. I wymyć worek. Bo zapachy dziwne się robią.


A ja też pisałem  o tym konkretnym. Ja uważam, że mrożenie jest złe. Możesz zaakceptować moje zdanie ?

Niech użytkownik tego danego sera sam zadecyduje. Sposoby są podane.


I co jak co - trochę o serach wiem. Więc wybacz - ja nie gdybam.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507150
Udostępnij na innych stronach

Oczywiscie ze akceptuje :) ,kazdy robi jak uwaza, ja podalam to co ja robilam i ocenilam ze dla mnie nie zmienilo to smaku ani konsystencji. Zainteresowana osoba sama postanowi co z serem zrobi. Nie wypowiadam sie na temat dojzewania bo ani doswadczenia ani znajomosci takich nie mam.

to tyle odemnie  :D

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10489-piel%C4%99gnacja-dojrzewaj%C4%85cego-sera/page/7/#findComment-507151
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.