Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich  .

Postanowiłem pokazać wam moja ogródkowa ceglana grillo-wedzarnie i początki mojego wędzenia.

Co do samej budowli to początkowo miał to być grill ogrodowy z czerwonej cegły która odzyskałem z rozbiórki.

Zebrałem potrzebny materiał i zacząłem własnymi siłami budować ( nigdy wcześniej niczego nie murowałem). Efekt budowy na zdjęciach. Jest jeszcze kilka rzeczy do poprawy i wykończenia ale aktualnie pogoda  nie pozwala na dokończenie lecz co najważniejsze wędzić można :)  . 

post-67015-0-01290300-1416505298_thumb.jpg post-67015-0-56606500-1416505312_thumb.jpgpost-67015-0-02234600-1416505325_thumb.jpgpost-67015-0-53032200-1416505336_thumb.jpgpost-67015-0-01510300-1416505352_thumb.jpgpost-67015-0-29639900-1416505367_thumb.jpgpost-67015-0-70145900-1416506172_thumb.jpg

Jak wspomniałem wcześniej początkowo miał to być tylko grill ,modernizacja projektu z grilla na grillo-wedzarnie to efekt wizyty u kuzynki gdzie zostałem zarażony wędzeniem i domowymi wyrobami.

Gdy podjąłem decyzje o zmianie w projekcie budowa była dość zaawansowana i nie moglem zrobić wielu zmian. Zadymiając kilka razy wiem co powinienem zrobić inaczej i gdzie moja konstrukcja ma błędy.

Obawiałem się efektu pierwszego zadymiania ale chyba wszystko wyszło dobrze efekt na zdjęciach

Wyroby podpiekane bez parzenia

 

post-67015-0-54734100-1416506278_thumb.jpgpost-67015-0-65835800-1416506290_thumb.jpgpost-67015-0-08312200-1416506302_thumb.jpgpost-67015-0-31108700-1416506312_thumb.jpg

 

 

Kolejne zadymianie 

Wyroby podpiekane bez parzenia

 

 

post-67015-0-92409800-1416505282_thumb.jpgpost-67015-0-13736500-1416505221_thumb.jpgpost-67015-0-43585100-1416505251_thumb.jpgpost-67015-0-05463800-1416506799_thumb.jpgpost-67015-0-92489500-1416506805_thumb.jpgpost-67015-0-54670100-1416505191_thumb.jpgpost-67015-0-10477400-1416507476_thumb.jpgpost-67015-0-58822400-1416507506_thumb.jpgpost-67015-0-79112100-1416507537_thumb.jpg

 

Wszelkie sugestie mile widziane licze na wasze podpowiedzi :)

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszelkie sugestie mile widziane licze na wasze podpowiedzi

Witaj

Na początek proponował bym poszerzyć palenisko na całą ścianę wędzarni,wysokość i głębokość może być.

Korzystne też było by wyłożenie ścian i sufitu komory wędzarniczej deskami oraz bicie ich czarną blachą na wysokość około 50-60 cm od dołu. 

Nie wiem (nie widać)jak rozwiązałeś ujście dymu z komory,jaki masz otwór dymny(też nie widać) palenisko-komora. 

Co do wyrobów to się nie będę wypowiadał,bo nie wiem w jakich warunkach(czas,temperatura) były wędzone/pieczone.

A po za tym zdjęcia lubią też przekłamywać, jak dla mnie to ,to co widzę, za bardzo spieczone/okopcone ;)  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384658
Udostępnij na innych stronach

Wyroby jak na pierwszy raz niczego sobie. Bardzo oryginalna budowla i jest dla mnie całkowitą zagadką jak w tym wędzisz. Wędzonki w czasie wędzenia wiszą w dolnej, czy w górnej części ??? Ze zdjęć wynikałoby, że w górnej i korzystasz z blachy wysypanej wiórkami, tylko jak ją podgrzewasz ? I jak ograniczasz komorę ? Nie ma drzwiczek, nie ma "stropu"? Napisz coś więcej o sposobie wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384660
Udostępnij na innych stronach

Ja obstawiam ,że z dolnej tam gdzie ma drzwi.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384661
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja obstawiam ,że z dolnej tam gdzie ma drzwi.

 

Na bank w górnej, porównaj zdjęcie 7 z 8. Na 8 widać tą samą blachę (chyba z wiórkami) co na 7, a kij jest oparty o ostatni rząd cegieł (3 cegły nad tymi kątownikami).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384662
Udostępnij na innych stronach

Poczekajmy na odpowiedź kolegi,ona rozwieje wątpliwości.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384663
Udostępnij na innych stronach

Mnie też to ''rozwaliło''... Wysypane są zrębki na strop, (na żar) wysoka temperatura spowodowała ''podpiekanie wyrobów'' ... Sądzę ,że w planie jest wybicie otworu w stropie i w palenisku i połączenie ...''kolankiem''...? Ale masz rację... Hektor... Poczekamy :)

Edytowane przez Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384664
Udostępnij na innych stronach

Witam dzięki za odpowiedzi i sugestie. Co do wędzenia to odbywa sie ono w dolnej części , czyli tam gdzie są drewniane drzwi. Komora jest wyłożona deskami dla izolacji. Jeśli chodzi o wylot dymu to z tylu znajduje sie otwór z wyprowadzoną do góry rurą który mozna regulować zapadką. Zrębki wysypane na blachę miały podeschnąć bo po prostu byly za wilgotne a blacha jest elementem paleniska do grila. Góra to palenisko grila ,palenisko wędzarni jest po lewej stronie Tak jak wcześniej pisalem nie miałem możliwości dużych zmian bo koncepcja sie zmieniła spontanicznie pod wplywem chwili. Mam pomyśl na wędzarnie ale realizacja dopiero po zimie.;-)

Wędzenie odbywało sie wedle zasad opisanych na forum z uwzględnieniem osuszania, opalanie drewnem glównie owocowym jabłoń,wiśnia, z dodatkiem olszyny,temperatura 50-55 stopni. Wyroby podpiekałem żeby nie parzyć , w smaku byly bardzo dobre i soczyste nie byly ani suche ani gorzkie. Kiełbasa na foto to biała surowa za sklepu ,chciałem zobaczyć jak wyjdzie. Licze na dalszą dyskusje teraz pisze z telefonu później postaram sie dodać kilka zdjęć aby pokazać resztę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384680
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.