jokatorun Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Listopada 2014 Witam serdecznie wszystkich .Postanowiłem pokazać wam moja ogródkowa ceglana grillo-wedzarnie i początki mojego wędzenia.Co do samej budowli to początkowo miał to być grill ogrodowy z czerwonej cegły która odzyskałem z rozbiórki.Zebrałem potrzebny materiał i zacząłem własnymi siłami budować ( nigdy wcześniej niczego nie murowałem). Efekt budowy na zdjęciach. Jest jeszcze kilka rzeczy do poprawy i wykończenia ale aktualnie pogoda nie pozwala na dokończenie lecz co najważniejsze wędzić można . Jak wspomniałem wcześniej początkowo miał to być tylko grill ,modernizacja projektu z grilla na grillo-wedzarnie to efekt wizyty u kuzynki gdzie zostałem zarażony wędzeniem i domowymi wyrobami.Gdy podjąłem decyzje o zmianie w projekcie budowa była dość zaawansowana i nie moglem zrobić wielu zmian. Zadymiając kilka razy wiem co powinienem zrobić inaczej i gdzie moja konstrukcja ma błędy.Obawiałem się efektu pierwszego zadymiania ale chyba wszystko wyszło dobrze efekt na zdjęciachWyroby podpiekane bez parzenia Kolejne zadymianie Wyroby podpiekane bez parzenia Wszelkie sugestie mile widziane licze na wasze podpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Listopada 2014 Wszelkie sugestie mile widziane licze na wasze podpowiedzi WitajNa początek proponował bym poszerzyć palenisko na całą ścianę wędzarni,wysokość i głębokość może być.Korzystne też było by wyłożenie ścian i sufitu komory wędzarniczej deskami oraz bicie ich czarną blachą na wysokość około 50-60 cm od dołu. Nie wiem (nie widać)jak rozwiązałeś ujście dymu z komory,jaki masz otwór dymny(też nie widać) palenisko-komora. Co do wyrobów to się nie będę wypowiadał,bo nie wiem w jakich warunkach(czas,temperatura) były wędzone/pieczone.A po za tym zdjęcia lubią też przekłamywać, jak dla mnie to ,to co widzę, za bardzo spieczone/okopcone Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Listopada 2014 Wyroby jak na pierwszy raz niczego sobie. Bardzo oryginalna budowla i jest dla mnie całkowitą zagadką jak w tym wędzisz. Wędzonki w czasie wędzenia wiszą w dolnej, czy w górnej części ??? Ze zdjęć wynikałoby, że w górnej i korzystasz z blachy wysypanej wiórkami, tylko jak ją podgrzewasz ? I jak ograniczasz komorę ? Nie ma drzwiczek, nie ma "stropu"? Napisz coś więcej o sposobie wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Listopada 2014 Ja obstawiam ,że z dolnej tam gdzie ma drzwi. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Listopada 2014 Ja obstawiam ,że z dolnej tam gdzie ma drzwi. Na bank w górnej, porównaj zdjęcie 7 z 8. Na 8 widać tą samą blachę (chyba z wiórkami) co na 7, a kij jest oparty o ostatni rząd cegieł (3 cegły nad tymi kątownikami). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 20 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Listopada 2014 Poczekajmy na odpowiedź kolegi,ona rozwieje wątpliwości. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Listopada 2014 (edytowane) Mnie też to ''rozwaliło''... Wysypane są zrębki na strop, (na żar) wysoka temperatura spowodowała ''podpiekanie wyrobów'' ... Sądzę ,że w planie jest wybicie otworu w stropie i w palenisku i połączenie ...''kolankiem''...? Ale masz rację... Hektor... Poczekamy Edytowane 21 Listopada 2014 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokatorun Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Listopada 2014 Witam dzięki za odpowiedzi i sugestie. Co do wędzenia to odbywa sie ono w dolnej części , czyli tam gdzie są drewniane drzwi. Komora jest wyłożona deskami dla izolacji. Jeśli chodzi o wylot dymu to z tylu znajduje sie otwór z wyprowadzoną do góry rurą który mozna regulować zapadką. Zrębki wysypane na blachę miały podeschnąć bo po prostu byly za wilgotne a blacha jest elementem paleniska do grila. Góra to palenisko grila ,palenisko wędzarni jest po lewej stronie Tak jak wcześniej pisalem nie miałem możliwości dużych zmian bo koncepcja sie zmieniła spontanicznie pod wplywem chwili. Mam pomyśl na wędzarnie ale realizacja dopiero po zimie.;-) Wędzenie odbywało sie wedle zasad opisanych na forum z uwzględnieniem osuszania, opalanie drewnem glównie owocowym jabłoń,wiśnia, z dodatkiem olszyny,temperatura 50-55 stopni. Wyroby podpiekałem żeby nie parzyć , w smaku byly bardzo dobre i soczyste nie byly ani suche ani gorzkie. Kiełbasa na foto to biała surowa za sklepu ,chciałem zobaczyć jak wyjdzie. Licze na dalszą dyskusje teraz pisze z telefonu później postaram sie dodać kilka zdjęć aby pokazać resztę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10633-pierwszy-dym-w-ogrodzie/#findComment-384680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.