Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

wsad wg przepisu na salami wg:

1. Wieprzowina kl. I nie peklowana 40%
2. Wołowina kl. I nie peklowana 30 %
3. Słonina nie solona 30%

 wyszedł mi tak jak na zdjęciu z 21.11

 


a dziś próbne przekrojenie wsadu z jelita, którego nie ma zdjęciu powyżej

smakowo ... bardzo dobre, z perspektywy czasu; trochę za grubo pokroiłem słoninę, ale nie ma dramatu,

nie ma białego nalotu którego się spodziewałem ... może in the future,

jeszcze dwa tygodnie czekania

 

kultura startowa SBL 48

post-54148-0-90455700-1417554294_thumb.jpg

post-54148-0-76598200-1417554435_thumb.jpg

Edytowane przez mankotom
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10684-przymiarka-do-salami/
Udostępnij na innych stronach

Teraz dobra faza na takie tematy :)

W świetle kursu z dojrzewających kroją się znakomite loty kiełbasowe :thumbsup:

Mankotom, słonina idealnie formatowana :)

Luxtorpedy :thumbsup:

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10684-przymiarka-do-salami/#findComment-387559
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nie robiłem salami ale kojarzy mi się bardziej z przekrojem zmielonym na sitku 4. Jakieś rodzaje są? A może to chorizo miało być?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10684-przymiarka-do-salami/#findComment-387814
Udostępnij na innych stronach

Ja także jeszcze nigdy nie robiłem salami to moje pierwsze :), a rodzaje hmmmm ... mniemam, że i owszem, a co do oczków siatki to patrz na załącznik

post-54148-0-78699500-1417680302_thumb.jpg

Edytowane przez mankotom
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10684-przymiarka-do-salami/#findComment-387861
Udostępnij na innych stronach

Ja także jeszcze nigdy nie robiłem salami to moje pierwsze :), a rodzaje hmmmm ... mniemam, że i owszem, a co do oczków siatki to patrz na załącznik

No OK, 4 czy 5 to drobno. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10684-przymiarka-do-salami/#findComment-387869
Udostępnij na innych stronach

aaależ rasowo wyglądają plasterki na chlebku z drugiego zdjęcia !! dobrze że na śniadanie miałem polędwicę a'la schinkenspeck, bo bym ślinotoku dostał,

:clap: :clap:  :clap:  

w jakich warunkach wiszą ??

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10684-przymiarka-do-salami/#findComment-387874
Udostępnij na innych stronach

osid

wobec opisu zastosowania szczepionki SBL 48: fermentation temperature highly influences the fermentation, in the range 18°C to 35°C, po nabiciu polazłem z kijami tam gdzie u mnie piec stoi, powiesiłem "batony", ustawiłem pod nimi z sześć misek z wodą i zostawiłem na 3 doby, po tym czasie przeniosłem do wędzarni, stworzyłem tam coś na kształt bankietu bogracz, zimna płyta, pancerniki, :) a na poważnie  dwie żarówki, stąd 11 stp miska z wodą i lużny przepływ powietrza. ot i warunki

Edytowane przez mankotom
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10684-przymiarka-do-salami/#findComment-387878
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.