jewo Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Października 2007 Witam ponownie i proszę Szanownych Zadymiaczy o pomoc. Kupiłem tzw. rąbankę przednią, kawałek szynki i wołowinkę na basturmę. Część wykorzystałem, a z tego co zostało pozyskałem:wp II - łopatka - 3,700 kgwp I - łopatka i szynka - 1,755 kgwp III - golonka i III - 1,000 kgsłonina i boczek - 0,735 kgwołowina III - 0,495 kgJaką kiełbaskę doradzacie, co z tego można zrobić :question: Najlepiej bez wp I, bo tak piękne jest to mięsko, że aż prosi się o jakąś specjalną kiełbaskę.Proszę o podpowiedź, co jeszcze dokupić i co z tego zrobić?Przymierzam się do 2 rodzajów kiełbasy - eksperyment. Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1069-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-zrobi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Października 2007 Proponuję taki przepis. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=368 Sam już z niego korzystałem, wychodzi smaczna wędlinka. Oczywiście powinieneś troszkę improwizować. Może z części farszu zrobisz rzeszowską pieczoną. http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=15620&start=420PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1069-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-zrobi%C4%87/#findComment-19670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jewo Opublikowano 22 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2007 Wnuczek, dzięki za zainteresowanie tematem. Kiełbasa Krakowska Sucha odpada, nie mam takich jelit (osłonek), zresztą mam za mało farszu na grube kiełbachy. Natomiast rzeszowska jest godna przemyślenia. Od rana czytam książki i śledzę forum. Na razie myślę o dokupieniu pachwiny i z części chyba zrobię serdelki :idea: , ale co z resztą? Może Chłopska w/g Szczepana (ale nie mam karkówki i słonina cieniutka), może rzeszowska pieczona, może co innego :question: Czekam na pomysły Cytuj Jurek - od dawna Kibic Forum - Amator Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1069-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-zrobi%C4%87/#findComment-19672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2007 Jewo ! Gdybym miał taki asortyment jak piszesz to bez zastanowienia pekluję, a następnie mielę poszczególne mięsa na odpowiednich sitkach doprawiam wg uznania (od początku wzoruję się na Akademii Dziadka), ładuję w jelita i wędzę. Kiełbaska wyjdzie cymuś. Jeśli chcesz dwa rodzaje, to zastanowiłbym się nad jakąś tłustszą - (do smażenia, albo na białą) i chudszą do dłuższego przechowania ew. podsuszenia. Z tego składu surowców można to spokojnie wydzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1069-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-zrobi%C4%87/#findComment-19673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Października 2007 Przeczytaj ten watek Dziadka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1471 to zobaczysz, że do chłopskiej nie musisz miec koniecznie karkówki pozdrawiam :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1069-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-zrobi%C4%87/#findComment-19677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Października 2007 Jewo - zrobiłbym tak jak pisze Pedro. Nie dodawałbym tylko słoniny - rozmażesz ją podczas mieszania i mogą też wystąpić problemy podczas wędzenia z racji niskiej temperatury topnienia słoniny. chudszą do dłuższego przechowania ew. podsuszenia Nie wiem Pedro gdzie u Ciebie przebiega granica między kiełbasą chudą a tłustą, ale wg mnie to właśnie bardziej tłusta lepiej nadaje się do podsuszania. Kiełbasy chude są po wysuszeniu twarde i suche jak wiór. No chyba, że jak pisałem wcześniej moja tłusta, to Twoja chuda :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1069-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-zrobi%C4%87/#findComment-19679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Października 2007 Nie wiem Pedro gdzie u Ciebie przebiega granica między kiełbasą chudą a tłustą, ale wg mnie to właśnie bardziej tłusta lepiej nadaje się do podsuszania. Kiełbasy chude są po wysuszeniu twarde i suche jak wiór. No chyba, że jak pisałem wcześniej moja tłusta, to Twoja chuda :grin: Mam na myśli co innego. Kiełbasa, którą robię zazwyczaj oparta na recepturze z Akademii Dziadka z różnymi moimi modyfikacjami nie nadaje się zbytnio do smażenia z powodu małej zawartości tłuszczu. Jest natomiast bardzo dobra na zimno (tak do ręki :wink: ) ewentualnie można ją podgrzać. Natomiast do smażenia wolę kiełbasy tłustsze ponieważ nie palą się na patelni i coś tam z nich zawsze wypłynie. Kiedyś zrobiłem białą parzoną i dałem mojej mamie. Przy okazji ponownego spotkania mówiła, że chciała ją usmażyć, ale nic z niej nie chciało wypłynąć i musiała dolać trochę wody. Tak to jest gdy się kiełbasę w sklepie kupuje :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1069-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-zrobi%C4%87/#findComment-19696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Października 2007 Polecam + modyfikacje na dole recepturyhttp://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1125Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1069-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-zrobi%C4%87/#findComment-19698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.