Andrzej Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Października 2005 Jstem początkującym entyzjastą samodzielnego wędzenia.Wędzarnię już zbudowałem, mięso kupiłem i chcę zrobić solankę do peklowania- ale mam tylko sól i saletrę potasową( tzn. nie mam soli peklującej) i dlatego proszę (bardzo pilne) o dokładne instrukcje: ile soli i saletry na ile wody(np. 10 l wody-soli(ile?)-saletry potasowej(ile?). Poczytałem wasze rady i wskazówki, ale tego akurat wyłowić nie mogłem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Października 2005 Cześć. Wszystko na ten temat jest na stronce w dziale peklowanie mokre.Na 100 kg soli bierze się ok 3-3,5 kg saletry.My przyjmujemy, że na 10 litrów wody bierze się ok. 0,80-0,85 kg miszanki (soli i saletry lub peklosoli)Z kolei na np. 10 kg miesa bierzesz wagowo 4-5 l. solanki (40-50% w stosunku do wagi mięsa.Sumując - jesli masz 10 kg mięsa to bierzesz 4-5 l solanki w której jest: 0,32 - 0,40 kg soli i 0,010 kg saletry.Sprawdź jeszcze na wszelki wypadek moje obliczenia, ale powinno być dobrze.Gdybys czegoś jeszcze potrzebował to smiało wal.Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/#findComment-382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Opublikowano 12 Października 2005 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2005 jak długo najlepiej trzymać mięso w solance Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/#findComment-383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Października 2005 Długość peklowania mięsa w solance podają przepisy na konkretne wyroby na tej stronie. Moje pytanie jest inne, ale ściśle związane z tematem. Przedstawię Wam produkt (sól peklowa- GALEO) i instrukcje jej stosowania... Peklowanie suche : 20 g peklosoli na 1 kg mięsa. Czas peklowania 24 h.Peklowanie mokre (nastrzykowe): 25 g w 100 ml wody/ 1 kg mięsa. Czas peklowania 72 h. Jak dla mnie (po studiach tej strony i forum Oliwki) to trochę ...głupie czasy. Jest jeszcze 1 powód. Zrobiłem wg tych przepisów i np. karkówka czy szynka nie "przerobiła" się w całości (pozostał kiepski kolorek mięsa w środku) ponadto mięso było BARDZO MAŁO SŁONE. Dodam, że nie były to wielkie kawały ! Zaledwie ok. 10 cm średnicy. Skład tej mieszanki to sól spożywcza oraz azotyn sodu. Proporcji nie podano, ale w smaku to jakieś dziwne jest.... :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/#findComment-384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Października 2005 Kanu. Rób według naszych wskazań i będzie ok. Te firmy, o czym juz pisaliśmy, zabezpieczają sie przed posądzeniem o wciskanie chemii.Te ilości, które podajemy na stonie sprawdziły sie i jak chcesz osiągnąć dobre rezultaty, to radze sie do nich zastosować.Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/#findComment-385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.