Skocz do zawartości

Jakie ilości do peklowania, plissssss


Rekomendowane odpowiedzi

Jstem początkującym entyzjastą samodzielnego wędzenia.Wędzarnię już zbudowałem, mięso kupiłem i chcę zrobić solankę do peklowania- ale mam tylko sól i saletrę potasową( tzn. nie mam soli peklującej) i dlatego proszę (bardzo pilne) o dokładne instrukcje: ile soli i saletry na ile wody(np. 10 l wody-soli(ile?)-saletry potasowej(ile?). Poczytałem wasze rady i wskazówki, ale tego akurat wyłowić nie mogłem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/
Udostępnij na innych stronach

Cześć. Wszystko na ten temat jest na stronce w dziale peklowanie mokre.

Na 100 kg soli bierze się ok 3-3,5 kg saletry.

My przyjmujemy, że na 10 litrów wody bierze się ok. 0,80-0,85 kg miszanki (soli i saletry lub peklosoli)

Z kolei na np. 10 kg miesa bierzesz wagowo 4-5 l. solanki (40-50% w stosunku do wagi mięsa.

Sumując - jesli masz 10 kg mięsa to bierzesz 4-5 l solanki w której jest: 0,32 - 0,40 kg soli i 0,010 kg saletry.

Sprawdź jeszcze na wszelki wypadek moje obliczenia, ale powinno być dobrze.

Gdybys czegoś jeszcze potrzebował to smiało wal.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/#findComment-382
Udostępnij na innych stronach

Długość peklowania mięsa w solance podają przepisy na konkretne wyroby na tej stronie.

 

Moje pytanie jest inne, ale ściśle związane z tematem. Przedstawię Wam produkt (sól peklowa- GALEO) i instrukcje jej stosowania...

 

Peklowanie suche : 20 g peklosoli na 1 kg mięsa. Czas peklowania 24 h.

Peklowanie mokre (nastrzykowe): 25 g w 100 ml wody/ 1 kg mięsa. Czas peklowania 72 h.

 

Jak dla mnie (po studiach tej strony i forum Oliwki) to trochę ...głupie czasy.

Jest jeszcze 1 powód. Zrobiłem wg tych przepisów i np. karkówka czy szynka nie "przerobiła" się w całości (pozostał kiepski kolorek mięsa w środku) ponadto mięso było BARDZO MAŁO SŁONE. Dodam, że nie były to wielkie kawały ! Zaledwie ok. 10 cm średnicy.

 

Skład tej mieszanki to sól spożywcza oraz azotyn sodu. Proporcji nie podano, ale w smaku to jakieś dziwne jest.... :blush:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/#findComment-384
Udostępnij na innych stronach

Kanu. Rób według naszych wskazań i będzie ok. Te firmy, o czym juz pisaliśmy, zabezpieczają sie przed posądzeniem o wciskanie chemii.

Te ilości, które podajemy na stonie sprawdziły sie i jak chcesz osiągnąć dobre rezultaty, to radze sie do nich zastosować.

Pozdrawiam.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/107-jakie-ilo%C5%9Bci-do-peklowania-plissssss/#findComment-385
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.