Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętaj o tym, żeby dobrze osuszyć powierzchnię wędzonek w wędzarni, jak będą wilgotne to lipa :(

Jak już powierzchnia będzie sucha, puszczasz dym i wędzisz do uzyskania koloru, pamiętaj jednak,że po parzeniu wędzonki będą ciemniejsze . 

Edytowane przez boggi

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Połowę sparzę.

A drugą połowę postaram się upiec nie przekraczając 100 stopni do 70 stopni w środku.

Teraz tylko muszę poszukać odpowiedniego surowca na przyszły weekend jak jutro zaleję to zdążę zapeklować do piątku, dołożę jakiś niedrogi drób w postaci ćwiartek i dalsza część nauki przede mną :)

Zrobię tak jak na zdjęciach "Dziadka" puszczę suche powietrze z buku kominkowego przy otwartym dachu jak zaczną łapać kolor powoli zadymię śliwką i może jakąś świeżo uciętą wiśnią plus wymyślę jakiś podest na blachę z wiórkami co by się za szybko nie paliły, to olchy dodam

 

Dziękuję i pozdrawiam

  • 2 tygodnie później...
Gość ArkoGdynia

 

 

i może jakąś świeżo uciętą wiśnią

 

Tego to ja bym się wystrzegał! Drewno do wędzenia MUSI być wysezonowane w przewiewnym miejscu! Nie można używać świeżego drewna bo posiada za dużo żywicy. 

Poczytaj sobie ten temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2969-wszystko-o-drewnie-do-wedzenia/ a będziesz wiedzieć wszystko o drewnie do wędzenia, kolorze wędzonek uzależnionym od rodzaju drewna jakim się wędzi dany wyrób.... jak pierwszy raz wędziłem i były to kurczaki wg Dziadka to za Chiny kurczaki nie chciały mi złapać pożądanego koloru.... po przeszperaniu tego tematu uświadomiłem sobie że wędzenie w większości na wysezonowanej wiśni da mi na wyrobie kolor czerwonawy a nie bursztynowy! Po dodaniu buka wszystko wróciło do normy  :thumbsup:

 

A ja mięsko na wyroby kupuję w Selgrosie - znośna cena i dość dobre jakościowo mięso, polecam!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.....

 

 

Nie można używać świeżego drewna bo posiada za dużo żywicy.

W jaki sposób drewno pozbywa się żywicy podczas sezonowania/suszenia?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

W żaden;) żywica zostaje na zawsze nima innej opcji
Gość ArkoGdynia

Fakt... Źle napisałem... Nie żywicy a wody... Drewno powinno być wysezonowane i suche... Suche drewno żarzy się w odpowiedni sposób nie spalając się gwałtownie!

:-)

Z Dymnym pozdrowieniem....

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.