Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko.

Postanowiłem zbudować sobie wędzarnię i wygląda jak w załączniku .

Po raz pierwszy uwędziłem 1kg łopatki  załącznik niestety łopatka była w środku bardzo wilgotna aż z niej kapało.

Dzisiaj to jest 10.12.2014 wędziłem 1kg szynki ponad 5 godzin na początku osuszałem ze 20 minut w wędzarni a

potem temperatura wędzenia wynosiła na początku około 70 stopni i gdzieś po 3,5 godziny, 100-120 stopni no i wisiała 2 godzinki.

Mam z nią ten sam problem jak wyżej, po przekrojeniu tyle soku z niej wycieka jest strasznie mokra (brak zdjęć).

Wyczytałem dzisiaj że ludzie osuszają przyszłe wędzonki przez noc a potem przez ok. 30 min w wędzarni.

Poradźcie mi doświadczeni koledzy co mam zmienić?

Po co się parzy wędzonki i czy jest to konieczna operacja?

Czy termometr mam w odpowiednim miejscu, wisi nad drzwiczkami jakieś 10 cm ( na zdjęciu go brak).

Jak mam palić żeby było dużo dymu? Jak wrzucę dużo drewka to dymi z jakieś 20 minut potem mam tylko wysoką temperaturę a jak

wrzucę mało drewna to mam krótki dym a temperatura zostaje i jak dołożę drewko to zaczyna dymić ale i temperatura gwałtownie w górę idzie. 

post-69369-0-15425800-1418238896_thumb.jpg

post-69369-0-63038000-1418239057_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10712-m%C3%B3j-pierwszy-raz/
Udostępnij na innych stronach

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10712-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-389455
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Niestety cały proces został źle przeprowadzony....

 

 

 

ponad 5 godzin

Po pierwsze bardzo długo wędziłeś, jakieś 3 godziny powinny w zupełności wystarczyć

 

 

 

na początku osuszałem ze 20 minut w wędzarni

Stanowczo za krótko..... nie robi się tego na czas tylko do momentu aż wędzonki nie będą na powierzchni mokre

 

 

 

potem temperatura wędzenia wynosiła na początku około 70 stopni i gdzieś po 3,5 godziny

Za wysoka temperatura (dlatego miałeś mało dymu), powinno się wędzić w temperaturze do 50 stopni ( +- 3-4 stopnie - nic wielkiego się nie stanie :) )

 

 

 

100-120 stopni no i wisiała 2 godzinki

To już solidne podpiekanie.... musiało ci je bardzo solidnie wysuszyć w takiej temperaturze. Bez nadzorowania temperatury wewnątrz wędliny nic dobrego z tego nie wyszło.... dlatego miałeś wodnistą w środku wędzonkę... powinna być temperatura w środku ok 68 - 72 stopnie przy podpiekaniu!

 

 

 

Wyczytałem dzisiaj że ludzie osuszają przyszłe wędzonki przez noc a potem przez ok. 30 min w wędzarni

 

Dokładnie to nazywa się ociekanie lub w przypadku kiełbas osadzanie..... i jest różne pod względem czasu  dla różnych wyrobów... ale zazwyczaj wędzonki ociekają przez noc na kijach

 

 

 

Czy termometr mam w odpowiednim miejscu, wisi nad drzwiczkami jakieś 10 cm ( na zdjęciu go brak).

Termometr ( z przedłużoną na kablu sondą) powinien wisieć pośród wyrobów

 

 

 

Jak mam palić żeby było dużo dymu? Jak wrzucę dużo drewka to dymi z jakieś 20 minut potem mam tylko wysoką temperaturę a jak wrzucę mało drewna to mam krótki dym a temperatura zostaje i jak dołożę drewko to zaczyna dymić ale i temperatura gwałtownie w górę idzie.

 

"Palić to trzeba umić"...  :tongue: Nie jest to aż tak proste .... ale po kolei...... najpierw wygrzewasz komorę wędzarni rozpalając ogień w palenisku..... następnie osuszasz wyroby w komorze z uchylonym wiekiem ( duży przepływ powietrza w temp ok 50 stopni)..... w palenisku tworzy się żar ( bez ognia) i następnie zamykasz wieko, dorzucasz 1 - 2 szczapki suchego drewna na żar i zaczynasz wędzić.... tak to powinno mniej więcej wyglądać....

 

KOLEŻANKA (edit facepalm...... :facepalm: ) chudziak bardzo dobrze Ci polecił..... zapoznaj się gruntownie z materiałem zamieszczonym w tym linku, następnie "wbij do głowy" Akademię Dziadka ze strony głównej i poczytaj dodatkowo dział dla początkujących!!

Wtedy reszta sama przyjdzie i zobaczysz na własne oczy jakie błędy popełniałeś!

 

Powodzenia w edukacji i zadymianiu.....

 

Z Dymnym pozdrowieniem...... 

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10712-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-389500
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolega chudziak

A może to jednak koleżanka. :)  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10712-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-389505
Udostępnij na innych stronach

 

Kolega chudziak bardzo dobrze Ci polecił.....

 

"Drobne" sprostowanie- Koleżanka! :)

No bo jak można tak, że kobieta to chudziak, chudzina może powinno być albo coś.  :D  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10712-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-389511
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

 

 

No bo jak można tak, że kobieta to chudziak, chudzina może powinno być albo coś.   
 

 

No właśnie... tak z automatu poszło..... mea culpa..... oczywisty edit... dobrze że jeszcze było można   :facepalm:

Wybacz koleżanko  chudziak  ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10712-m%C3%B3j-pierwszy-raz/#findComment-389519
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.