Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Od jakiegoś czasu czytam i czytam te wspaniałe forum i chyba pora żeby się pochwalić :) . Wczoraj moja wędzarnia (prowizoryczna na razie) przeszła chrzest bojowy czego efektem są pierwsze wędzoneczki.

Poniżej postaram się wrzucić fotki.

post-62439-0-37212600-1418631399_thumb.jpg

post-62439-0-19880100-1418631536_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10731-pierwsza-w%C4%99dzarnia-pierwszy-dym-i-pierwsze-w%C4%99dzoneczki/
Udostępnij na innych stronach

pierwsze wędzoneczki.

 

Witaj a gdzie one?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Ciekawe gdzie biorą takie mianiaturki szczupaków :hmm:

Nie przesadzaj kolego. Biorąc pod uwagę standardową wysokość stołu (74-76cm) ...to szczupaczek ma te 50cm. Nie jest to okaz ale raczej wymiar ochronny przekracza  ;)

Edytowane przez waldeman

Już wyjaśniam. Szczupak ważył 1,4 kg i został zakupiony na ryneczku razem z tołpygą więc to okazy hodowlane. Biorąc pod uwagę że to moje pierwsze wędzenie szczupaka i tołpygę brałem najmniejsze jakie mieli :)  bo szkoda by było zepsuć większe okazy.

Edytowane przez miquel

 

 

Od jakiegoś czasu czytam i czytam te wspaniałe forum i chyba pora żeby się pochwalić . Wczoraj moja wędzarnia (prowizoryczna na razie) przeszła chrzest bojowy czego efektem są pierwsze wędzoneczki.
 

Po wędzonkach widać, że czytasz forum ze zrozumieniem. Jak na pierwszy raz to rzekłbym, że wszystko wyszło bardzo ładnie. Tak trzymać! Pozdrawiam.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.

Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.

  • 2 tygodnie później...

Dziękuje za słowa uznania one naprawdę potrafią zmobilizować :D  czego efektem są kolejne wędzoneczki które przedstawię w kolejnych postach.

Wszystkich wędlin było 15,5 kg czas peklowania to 6 dni stężenie solanki wg tabeli DZIADKA.

Ociekanie i sznurowanie:

 


Po całonocnym ociekaniu nastąpiło osuszanie w wygrzanej wędzarni, wędzenie i efekty :frantics: .

post-62439-0-93981900-1419873951_thumb.jpg

post-62439-0-28685900-1419873980_thumb.jpg

post-62439-0-32602400-1419874006_thumb.jpg

post-62439-0-22780500-1419874036_thumb.jpg

post-62439-0-45743300-1419874214_thumb.jpg

post-62439-0-99471100-1419874245_thumb.jpg

post-62439-0-10285700-1419874279_thumb.jpg

post-62439-0-36420300-1419874331_thumb.jpg

post-62439-0-60288000-1419874366_thumb.jpg

post-62439-0-47298600-1419874396_thumb.jpg

post-62439-0-81982500-1419874423_thumb.jpg

Smaczny widok, kolejny dowód na to, że nie trzeba wydać potężnej kasy i stawiać "ołtarze"  by smacznie zjeść swojskie wyroby. :clap:

Dziekuje za miłe słowa :) . Masz absolutną rację kolego WITHEREGGIE moja wedzarnia składa się z czterech palet po bloczku betonowym kilku desek którymi wybity jest środek, 110cm rury żeliwnej fi 100 z jednym kolanem z pieca i wielki gar jako palenisko obłożony cegłami na sucho bez zaprawy :D .

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.