Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu się zabrałem za zrobienie kilku zdjęć przedstawiających moje wyroby.

Udało mi się zakupić trochę dziczyzny od znajomego. Zrobiłem z niej  kiełbasę wg. udoskonalonego przeze mnie przepisu mojego ojca.

Jest to kiełbasa dość chuda, bo nie lubię tłustych.

Poniżej podaję przepis:

2 kg sarniny

1 kg łopatki wieprzowej

0,75 kg szynki wieprzowej

0,2 kg słoniny

 

Mięsa i słoninę kroję na nieduże kawałki i pekluję dni. Używam 16 g peklosoli na kg mięsa. Po peklowaniu sarninę kroję na kawałki wielkości około 1x1 cm, łopatkę i słoninę mielę na oczkach 6 mm, a szynkę mielę na oczkach 3mm.

Lubię kiełbasy dość aromatyczne więc i przypraw jest sporo.

pieprz czarny 4g/kg farszu

majeranek 5g/kg farszu

rozmaryn 1,5g/kg farszu

cząber 1,5g/kg farszu

jałowiec 2g/kg farszu (jałowiec ucieram w moździerzu, bo ma twarde pestki. Utarty jałowiec zalewam 0.3 l wrzątku, robi się taki brązowy wywar. Schłodzony wywar dolewam do farszu podczas wyrabiania).

czosnek wedle uznania, kilka dużych ząbków

 

 

Wędzę drewnem z drzew owocowych około 3.5 do 4 godzin. Parzenie kiełbas  25 minut w wodzie około 75 stopni C.

Wędziłem również karkówkę ( peklowana na mokro 7 dni ).

 

post-60949-0-69661500-1419032146_thumb.jpg

post-60949-0-84129000-1419032197_thumb.jpg

post-60949-0-86263800-1419032271_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/
Udostępnij na innych stronach

No to wydaje mi się,że lepiej z łopatki i szynki wykrioć trzecia kasę i ja dać na klej. Ładne kawałki( pierwsza klasa) zmielić na 8-10 mm i będzie dobrze. A kiełbasa nie będzie miała widocznego tłuszczu skoro rodzina tego nie toleruje.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-391869
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muszę robić chude wyroby , bo mi w domu nie chcą jeść jak tłuste gdzies zobaczą.

W kiełbasie można umiejętnie schować nawet spore ilości tłuszczu :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-391909
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisała EAnna w kielbasie tłuszcz ukrywasz bez pudła nawet 40% ;)

Co do kleju to następnym razem zamiast szynki weź część sarniny będzie zdecydowanie lepiej ... wybieraj mięśnie najmocniej pracujące "wybiegane" ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-391912
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.