Lumek Imperator Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Grudnia 2014 W końcu się zabrałem za zrobienie kilku zdjęć przedstawiających moje wyroby.Udało mi się zakupić trochę dziczyzny od znajomego. Zrobiłem z niej kiełbasę wg. udoskonalonego przeze mnie przepisu mojego ojca.Jest to kiełbasa dość chuda, bo nie lubię tłustych.Poniżej podaję przepis:2 kg sarniny1 kg łopatki wieprzowej0,75 kg szynki wieprzowej0,2 kg słoniny Mięsa i słoninę kroję na nieduże kawałki i pekluję dni. Używam 16 g peklosoli na kg mięsa. Po peklowaniu sarninę kroję na kawałki wielkości około 1x1 cm, łopatkę i słoninę mielę na oczkach 6 mm, a szynkę mielę na oczkach 3mm.Lubię kiełbasy dość aromatyczne więc i przypraw jest sporo.pieprz czarny 4g/kg farszumajeranek 5g/kg farszurozmaryn 1,5g/kg farszucząber 1,5g/kg farszujałowiec 2g/kg farszu (jałowiec ucieram w moździerzu, bo ma twarde pestki. Utarty jałowiec zalewam 0.3 l wrzątku, robi się taki brązowy wywar. Schłodzony wywar dolewam do farszu podczas wyrabiania).czosnek wedle uznania, kilka dużych ząbków Wędzę drewnem z drzew owocowych około 3.5 do 4 godzin. Parzenie kiełbas 25 minut w wodzie około 75 stopni C.Wędziłem również karkówkę ( peklowana na mokro 7 dni ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Całkiem fajna ta kiełbasa. Zdradź mi tylko dlaczego takie dobre mięso jak szynkę mielisz na 3 mm.? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-391831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumek Imperator Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Szynkę używam na klej. Muszę robić chude wyroby , bo mi w domu nie chcą jeść jak tłuste gdzies zobaczą.Mięso sie trzy dni pekluje, bo to jakoś opuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-391862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Grudnia 2014 No to wydaje mi się,że lepiej z łopatki i szynki wykrioć trzecia kasę i ja dać na klej. Ładne kawałki( pierwsza klasa) zmielić na 8-10 mm i będzie dobrze. A kiełbasa nie będzie miała widocznego tłuszczu skoro rodzina tego nie toleruje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-391869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Muszę robić chude wyroby , bo mi w domu nie chcą jeść jak tłuste gdzies zobaczą. W kiełbasie można umiejętnie schować nawet spore ilości tłuszczu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-391909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Tak jak pisała EAnna w kielbasie tłuszcz ukrywasz bez pudła nawet 40% Co do kleju to następnym razem zamiast szynki weź część sarniny będzie zdecydowanie lepiej ... wybieraj mięśnie najmocniej pracujące "wybiegane" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-391912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Na klej najlepsza golonka. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10761-moje-wyroby/#findComment-392009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.