Gość Anonymous Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Października 2005 Przejechałem się na jednym ze sklepów. Miałem otrzymać saletrę i zabrać się za peklowanie. Mięso kupiłem i ....saletry brak a czas leci. Zastanawiam się czy mogę zrobić w ten sposób, że zapekluję, ale tylko solą a kiedy otrzymam saletrę poprostu doleję roztwory do zalewy ? Czy moze mam usmażyć mięso i zjeść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Października 2005 Kanu, kolego - juz tyle razy przestrzegaliśmy, aby najpierw zgromadzić wszystkie materiały, a dopiero brac się za robotę. W masarstwie nieczego nie przeskoczysz ani nie przyspieszysz.Nie sól sama solą. Podjedż do najbliższej masarni - może być najmniejsza i poproś o odsprzedanie małej ilości peklosoli. Powinno odbyć się to bez problemu.Poszukaj także w większych sklepach - może mają peklosól lub saletrę. Pytaj tam o srodki do mokrego peklowania mięsa, gdyż moga mieć rózne nazwy.Na każdym miejskim rynku jest ktoś kto handluje dodatkami masarskimi - popytaj.Jesli trzymasz mięsko w lodówce, to masz kilkadziesiąt godzin by temat załatwić.Pozdrowienia i powodzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Października 2005 Uczę sie. Najpierw musze trochę spieprzyć (to od pieprzu), aby potem byc doskonałym. Najważniejsze, że tutaj mam wsparcie.Jednak wpakowałem w samą sól. Najwyżej będzie szare Pozdrawiam i dziękuję.Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2005 1) Mięsko jeszcze leży w soli. Puściło (na 2 kg mięsa) ok. 0,5 kg wody. Co z tym fantem zrobić ?2) Pytanie na przyszłość. Załóżmy, że pekluję na sucho. Powiedzmy 6-8 dni. Czy mogę zmienić sposób peklowania na mokry ? Jeżeli tak- to jakie stężenie mieszanki peklującej zastosować ?Zysk z tego taki, że mięso wchłonie trochę wody. Dodam jeszcze, że nie mam zamiaru więdzić 2 tyg. Chciałbym powędzić ok. 6-8 h i potem przypiec mięso w wędzarni. 3) Czy mięsa peklowane na such nadają się do wędzenia dymem ciepłym w krótkim okresie czasu (do 10h) ? Nie będą wtedy zbyt słone i twarde ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2005 Na sucho pekluje się z zasady mięsa, które maja być wedzone bardzo długo, do długiego przechowywania.Wydzielanie sie soku miesnego z zasolonego (zapeklowanego) na sucho mięsa to normalna sprawa i nic nie rób. Przewracaj codziennie mięsko w tym soczku i czymś je możesz dociążyć.Zawsze możesz zmienić sposób peklowania, choć mięso może być później troszkę za słone i trzeba je bedzie wymoczyć.Zrób normalna solankę jaką my tutaj propagujemy - na 10 l wody birzemy 0,80 - 0,85 kg peklosoli i włóż w niż mięsko po uprzednim obmyciu w zimnej wodzie. Tak przygotowanej solanki bierzesz ok. 40-45% w stosunku do ciężaru mięsa.Jeśli chcesz podpiekac mięso w wędzarni to wystarczy, że bedziesz je wedził w ciepłym dymie ok. 3 godz przed pieczeniem.Wszelkie artykuły masarskie możesz nabyć u kolegi Miro - oferta w dziale LOGISTYKA - Mirek.Pozdrowionka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2005 Właśnie to kolega Miro spowodował to moje pytanie. Od wczoraj mam jego paczkę na stole z peklosolą i innymi przyborami. Ręce się mi trzęsą do wędzenie. Ot cały problem Na koniec...W przepisach na wędliny podawana jest mieszanka- x g saletry + x g soli.Nie mam saletry tylko peklosól. Czy można w prosty sposób zastosować ilość potrzebnej peklosoli jako sumę wagi soli i saletry ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Października 2005 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2005 No jasne Te przepisy są dość stare i dlatego zastosowanie w nich ma saletra. Nitrytu, jak wspomniałem, nie dostaniesz w wolnym handlu, jedynie jako składnik peklosoli.Jesli masz saletrę - robisz miszankę soli i saletry, jesli dysponujesz peklosolą - masz gotowa mieszankę.Życzę powodzenia i pamietaj aby sie nie spieszyć. :lol: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.