Gregtom Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Wlasnie mam niemiecka ksiazke w reku z roku 1956, w ktorej jest opisany proces oczyszczania i dezynfekcii opakowan i urzadzen.. Jak przygotowac roztwor i o jakim stezeniu.?(Soda kupiona w markecie...) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Pytasz o sodę kaustyczną? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/#findComment-394322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) No wlasnie nie wiem.. Pisze tylko soda na opakowani i wpisach, oraz ze nie mozna uzwac tego "uzdziejstwa" przy myciu gumek do sloikow.. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/#findComment-394324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Greg , tak jak pisze Karkan - na 100% chodzi o sodę kaustyczną (zasada sodowa NaOH) Używa się tego w dezynfekcji w przemyśle spożywczym jako gorącego ługu -żre wszystko - i rękę do kości , albo nawet z kością jak również aluminium.Na naszym browarze była stosowana proporcja 1kg na 100l wrzątku - na zimno ług (lauga) traci wiele ze swej mocy W Polsce można to nabyć w granulkach jako KRET do udrażniania rur ostrożnie i uwaga na OCZY Edytowane 3 Stycznia 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/#findComment-394329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Ja używam sody do dezynfekcji w swoim browarze ale domowym Na stałe mam nią zalane fermentory.Zerknij sobie w ten link:http://piwowarzy.wroclaw.pl/mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ Rękawice i okulary obowiązkowe. A sodę najlepiej kupić na allegro. Kret jest mało wydajny. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/#findComment-394336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Ja używam sodyA czy możesz uzasadnić dlaczego? - jako doświadczony piwowar wiesz zapewne o CLO2 .... które w szerokim spektrum jest skuteczniejsze od NaOH a przegrywa jedynie z ozonem Jaki sens ma stosowanie środka dezynfekującego który trzeba następnie dokładnie spłukać (i jeszcze powinno się deaktywować kwasem), czyli lać mnóstwo wody a to oznacza zazwyczaj ponowne naniesienie ogromnej ilości bakterii przebywających w wodzie.... a do tego niebezpieczeństwo poparzenia CLO2 w roztworze roboczym, wystarczy użyć w ilości np 1litra aby przygotować cały sprzęt do pracy - nic nie trzeba płukać, neutralizować... a powierzchnie dezynfekowane do ostatniej chwili są zabezpieczone działaniem środka.... dotyczy to również butelekW porównaniu do NaOH, CLO2 wygrywa w skuteczności (szerokie spektrum), szybkości działania, łatwości i bezpieczeństwie "obsługi", no i ekonomicznie - nie mówiąc już o tzw. wpływie na środowisko....przegrywa jedynie w kwestii właściwości "myjących", no ale.... to raczej załatwia się wodą i zwykłym detergentem przy okazji sprzątania po warzeniu.......... - umytych i we właściwy sposób przechowywanych urządzeń nie trzeba przed dezynfekcją ponownie myć, nie mówiąc o uciążliwym trzymaniu zalanych pojemników Edytowane 3 Stycznia 2015 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/#findComment-394349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Najpierw z sody NaOH robi się 40 % roztwór macierzysty a z tego 3% do dezynfekcji pomieszczeń i sprzętu , oraz 1% do mycia rąk.Sodę kaustyczną przede wszystkim stosuje do zwalczania wirusów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/#findComment-394353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Stycznia 2015 Z tym doświadczonym piwowarem to bez przesady Jak używałem CLO2 trafiły mi się dwie infekcje pod rząd. Na piwie błona jak na ogórkach kiszonych. Zmieniłem na sodę i na razie jest ok.Teraz robię tak cały sprzęt trzymam zalany sodą. Cały sprzęt w sensie fermentory rurki itp. Przed warzenie przelewam sprzęt ciepłą i zimną wodą na zmianę.Czekam aż trochę obeschnie i już przed samym zalaniem fermentora płuczę w StarSanie. Też dobry środek bardzo wydajny nie trzeba zmywać go wodą.Od tej pory mam spokój z infekcjami. Fajnie wszystko jest opisane w linku który podałem. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/#findComment-394358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Nestorze, oczywiście że nie stężony - mimo wszystko należy go spłukać.... co do wirusów to CLO2 też na nie działa Z tym doświadczonym piwowarem to bez przesady no, no.... w kontekście innego tematu ja bym uważał na słowa Jak używałem CLO2 trafiły mi się dwie infekcje pod rządzakażenie mogło być wprowadzone tuż przed zamknięciem fermentora, ale już po dezynfekcji i całym "procesie produkcyjnym"... - jest szereg czynności które się w tym czasie dokonuje poza ochroną środka dezynfekującego i w takim przypadku nie można winą obarczyć żadnego z nich... wystarczy że w powietrzu akurat " fruwały" zarodniki (z tego co piszesz dopadły warkę pleśnie) i "po zawodach"...Ja gdy mam podejrzenia co do "czystości powietrza" (np aura sprzyjająca grzybom, czy choćby operacje na kiszonych przetworach) dokonuję dezynfekcji pomieszczenia - można zamgławić albo choćby spalić knot siarkowy PS Fajnie wszystko jest opisane w linku który podałem.no... gdybyśmy chcieli skomentować to autor ostatecznie "osiadł" na CLO2 Edytowane 3 Stycznia 2015 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10819-dezynfekcja-urz%C4%85dzen-opakowan-oraz-sprz%C4%99tu-przy-pomocy-sody/#findComment-394362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.