Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

chyba się nie zrozumieliśmy.

Przez obróbkę termiczną mam na myśli parzenie czy podpiekanie.

 

Rozchodzi mi się o wyroby które nie są parzone lub podpiekane, tylko wędzone w temperaturach 18-25 w przypadku polędwicy łososiowej, czy 25-35* boczek wędzony z tabeli Dziadka "Tabele czasów wędzenia i parzenia wędzonek".

 

Czy takie wyroby są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Jeżeli tak to po jakim czasie wędzenia?

 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-406970
Udostępnij na innych stronach

..są bezpieczne , gdyż przy zachowaniu oczywiście czystości, mięso staje się odporne na atak potencjalnych bakterii już podczas peklowania

zaś wędzenie dodatkowo (poprzez oddziaływanie produktów spalania  na mięso) je konserwuje - w większym skrócie już chyba nie można :)

 

Każdy wyrób ma w recepturze podany konkretny czas i temperaturę - więc raczej nie uogólniałbym... :cool:

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-406972
Udostępnij na innych stronach

Czy takie wyroby są bezpieczne dla naszego zdrowia?

Jeżeli tak to po jakim czasie wędzenia?

 

 

 

Są nawet bezpieczniejsze niż obrabiane termicznie, bo są zakonserwowane chemicznie - a to działa dłużej.

A po jakim czasie to zależy od wędzenia - ile się chemii odłoży w wędzonce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-407023
Udostępnij na innych stronach

A ja ostatnio parzyłem trzy szynki w rękawie do pieczenia.

Szynka dochodzi do 68st w środku bez kontaktu z wodą a co za tym idzie cały aromat zostaje.

Jedynie taki produkt puszcza nieco soku który zostaje w rękawie.

Po wyjęciu zostawiam w tym soku na ok 1-2h aż trochę wystygnie i mam pyszną aromatyczną i soczystą czynkę  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-407080
Udostępnij na innych stronach

Jak będę robił znowu to postaram się zrobić zdjęcia.

Ale wygląda to tak że szynkę wkładam do rękawa i robię z tego taki cukierek wiązany tylko z góry.

Związana część rękawa  wystaje ponad poziom wody , tą drogą można też włożyć sondę temperaturową.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-407328
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.