wray Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 24 Lutego 2015 chyba się nie zrozumieliśmy.Przez obróbkę termiczną mam na myśli parzenie czy podpiekanie. Rozchodzi mi się o wyroby które nie są parzone lub podpiekane, tylko wędzone w temperaturach 18-25 w przypadku polędwicy łososiowej, czy 25-35* boczek wędzony z tabeli Dziadka "Tabele czasów wędzenia i parzenia wędzonek". Czy takie wyroby są bezpieczne dla naszego zdrowia?Jeżeli tak to po jakim czasie wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-406970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) ..są bezpieczne , gdyż przy zachowaniu oczywiście czystości, mięso staje się odporne na atak potencjalnych bakterii już podczas peklowaniazaś wędzenie dodatkowo (poprzez oddziaływanie produktów spalania na mięso) je konserwuje - w większym skrócie już chyba nie można Każdy wyrób ma w recepturze podany konkretny czas i temperaturę - więc raczej nie uogólniałbym... Edytowane 24 Lutego 2015 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-406972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 24 Lutego 2015 Czy takie wyroby są bezpieczne dla naszego zdrowia?Jeżeli tak to po jakim czasie wędzenia? Są nawet bezpieczniejsze niż obrabiane termicznie, bo są zakonserwowane chemicznie - a to działa dłużej.A po jakim czasie to zależy od wędzenia - ile się chemii odłoży w wędzonce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-407023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek53 Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 24 Lutego 2015 A ja ostatnio parzyłem trzy szynki w rękawie do pieczenia.Szynka dochodzi do 68st w środku bez kontaktu z wodą a co za tym idzie cały aromat zostaje.Jedynie taki produkt puszcza nieco soku który zostaje w rękawie.Po wyjęciu zostawiam w tym soku na ok 1-2h aż trochę wystygnie i mam pyszną aromatyczną i soczystą czynkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-407080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Lutego 2015 Darek,daj jakieś fotki bo zastanawiam się jaki masz patent na odprowadzenie powietrza z rękawa i zamocowanie termometru w wędlinie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-407323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek53 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Lutego 2015 Jak będę robił znowu to postaram się zrobić zdjęcia.Ale wygląda to tak że szynkę wkładam do rękawa i robię z tego taki cukierek wiązany tylko z góry.Związana część rękawa wystaje ponad poziom wody , tą drogą można też włożyć sondę temperaturową. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10864-w%C4%99dzenie-bez-parzenia/page/2/#findComment-407328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.