Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

mam problem z wędzeniem kiełbasy w wędzarni Thermowind (elektryczna), dziś już mi ręce opadły i raczej nie poradzę sobie z tym problemem sam.

 

W czym problem?

 

Kiełbasa wędzi się b. nierówno - niektóre pętka są jakby niedowędzone (nie łapią koloru), a inne przewędzone.

 

Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej.

 

Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny).

 

Ogólnie: nie dopuszczam do zapłonu trocin, wędzę 2-3h w temp. maks 60*C, kręcę kijami, zwiększam/zmniejszam przepływ dymu....

 

Problem powtórzył się drugi raz, poprzednim razem było tylko troszkę lepiej (wtedy też solidnie wiało).

 

Dodam, że inne wędzonki (szynki, polędwice, grube kiełbasy w batonach wychodzą idealnie).

 

Jakieś pomysły?

 

Pozdrawiam,

Mariusz

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej.

 

 

Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny).

Brakuje w Twoim opisie osuszania. Ile osuszałeś?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396326
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa wędzi się b. nierówno - niektóre pętka są jakby niedowędzone (nie łapią koloru), a inne przewędzone.

A z której części kija te niedowędzone?

Może jakieś fotki? 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396339
Udostępnij na innych stronach

Robiłem wojskową wg. Twojego przepisu

Wojskowa zawsze wędzi się równo.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396340
Udostępnij na innych stronach

Zacznę od tego, że w Thermowind - w standardzie - nie ma klasycznych drewnianych kijów, a są stalowe "pręty" o przekroju trójkąta (zagięta blacha).

 

Zdjęcie załączam.

post-66461-0-16702700-1421006480_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396352
Udostępnij na innych stronach

Kije w tym wypadku nie mają nic do rzeczy. Pewnie wędzarnia była pełna. Kiełbaski wyglądają na przypieczone.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396355
Udostępnij na innych stronach

5,5 kg wsadu, wędzarnia przyjmuje więcej. Temperatura nie skoczyła mi ponad 60 *C, bo pilnowałem cały czas.

 

Następnym razem spróbuję wieszać pętka pojedynczo, tak, żeby się nie dotykały, będę je też obracał.

 

Co ciekawe - po tym wędziłem polędwicę oraz udziec indyka - wyszło idealnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396358
Udostępnij na innych stronach

Mirek chyba trafił w sedno po pierwsze nie panowaleś nad temperaturą jak jest zbyt wysoka a była nie ma dymu do tego doszedł wiatr i studzenie nieizolowanej blachy i efekt widzisz ... ;)

 

Ps

60st powiadasz ... nie wierzę , przykro mi :(

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396359
Udostępnij na innych stronach

Ale te  niedowędzone to były w środkowej części kijów czy zewnętrznej?!

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396361
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem spróbuję wieszać pętka pojedynczo, tak, żeby się nie dotykały

Tu jest chyba problem. Skoro się dotykały.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396365
Udostępnij na innych stronach

Mirek chyba trafił w sedno po pierwsze nie panowaleś nad temperaturą jak jest zbyt wysoka a była nie ma dymu do tego doszedł wiatr i studzenie nieizolowanej blachy i efekt widzisz ... ;)

 

Ps

60st powiadasz ... nie wierzę , przykro mi :(

 

Thermowind jest izolowany, korkiem. Bardzo dobrze trzyma temperaturę, nawet przy mrozach. Teraz grzałka włącza się od czasu do czasu.

 

Jestem na 99% pewny, że temperatura nie skoczyła powyżej 60*C. Wędzarnia stoi tak, że termometr widać przez okno balkonowe.

Jeżeli Cię nie przekonałem, trudno:-(

 

Ale te  niedowędzone to były w środkowej części kijów czy zewnętrznej?!

 

Chodzi Ci, czy od wewnętrznej czy zewnętrznej kija? Bez znaczenia.

 

W Theromowind są dwa "piętra" wędzenia. Dobrze uwędziły się kawałki wiszące na pierwszym, dalej od drzwi.

Przy drzwiach na pierwszym piętrze i całe drugie piętro uwędziło się słabo -  niektóre kawałki były uwędzone na końcach, na środku pozostały blade.

 

Zastanawiam się, czy to nie jest jednak kwestia cyrkulacji dymu w komorze pod wpływem silnego wiatru.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396373
Udostępnij na innych stronach

Jest przecież termostat. Temperatura nie skoczy powyżej tego, co ustawisz pokrętłem. Ja ustawiam około połowy skali i nie przekracza 50-55*C.

 

Jedyna opcja żeby skoczyła to zapłon trocin - jeżeli są zbyt suche, a palenisko jest otwarte (ja przy takich warunkach jak wczoraj całkowicie zamykam pokrywę i odrobinę zwilżam trociny). Wówczas, przy zapłonie i braku szybkiej reakcji, może podskoczyć do 100-110*C.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396456
Udostępnij na innych stronach

miałem podobny problem. związane to bylo z osuszaniem kiełbasy. jak osuszałem to jelita nierówno wysychał i nie łapały koloru. gdzies na forum wyczytałem zeby nie osuszać za dlugo. i tak robię kiełbasa wychodzi bardzo ładna. jest straszna różnica pomiedzy wedzeniem kiełbasy w wedzarni elektrycznej a w tradycyjnej. przy wedzeniu kiełbas elektrycznie mozna zrezygnować z osuszania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397325
Udostępnij na innych stronach

przy wedzeniu kiełbas elektrycznie mozna zrezygnować z osuszania

A świstak siedzi i zawija sreberka  :facepalm:

Zawsze trzeba osuszać bez względu czy wędzisz w tradycyjnej czy elektrycznej.

Robiąc to w wędzarni lub nie ale _trzeba_!

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397327
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa (nie tylko ona) przed rozpoczęciem wędzenia właściwego MUSI!!! być sucha.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397339
Udostępnij na innych stronach

Zawsze trzeba osuszać bez względu czy wędzisz w tradycyjnej czy elektrycznej.

 

Oj oj ja tak nie do końca się z Tobą i @Maxell,zgadzam i to byłbym za zdaniem kolegi 

 

nie osuszać za dlugo. i tak robię kiełbasa wychodzi bardzo ładna. jest straszna różnica pomiedzy wedzeniem kiełbasy w wedzarni elektrycznej a w tradycyjnej.

jednakże osuszać trzeba lecz nie do końca, jelita lekko wilgotne być muszą. Ja to robię tak nagrzewam wędzarnię wkładam wyroby po osiągnięciu właściwej temperatury zaczynam dymić, dotyczy to kiełbasy. Uważam, że jest to sprawa indywidualna za każdym razem inna i kiedy podać dym decyduje wędzorz :D

Edytowane przez Baca

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397380
Udostępnij na innych stronach

to co napisałem wyżej. wyczytałem gdzieś na forum też miałem problem z wedzeniem i malo apetycznym wyglądem . dopiero po przekopaniu forum robie to tak : 

-napycham jelita

-jelita chwile ,nie zadługo wiszą na powietrzu

-wygrzewam wedzarkę do 60stopni

-zbijam temperature do 40 stopni wkładam kiełbase i osuszam. do momętu jak to piszą znawcy skórka bedzie pergaminowa ,ale nie trwa to dłużej jak 10 do 20 min

-puszczam dym i podnoszę temperature do 55stopni wedzę do koloru około dwóch do trzech godzin. jednak każda wedzarnia jest inna i musisz sam znaleść co i jak 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397383
Udostępnij na innych stronach

skórka bedzie pergaminowa

To o rybach było, nie o kiełbasie.  ;)

Edytowane przez abratek

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397388
Udostępnij na innych stronach

czytam to forum chłone i chyba już za dużo bo mi się wszystko miesza

To teraz dla odmiany "przeczytaj" sobie jakiś "tomik poezji".  :D

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397397
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.