Mariusz Piotr Rafalski Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Cześć, mam problem z wędzeniem kiełbasy w wędzarni Thermowind (elektryczna), dziś już mi ręce opadły i raczej nie poradzę sobie z tym problemem sam. W czym problem? Kiełbasa wędzi się b. nierówno - niektóre pętka są jakby niedowędzone (nie łapią koloru), a inne przewędzone. Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej. Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny). Ogólnie: nie dopuszczam do zapłonu trocin, wędzę 2-3h w temp. maks 60*C, kręcę kijami, zwiększam/zmniejszam przepływ dymu.... Problem powtórzył się drugi raz, poprzednim razem było tylko troszkę lepiej (wtedy też solidnie wiało). Dodam, że inne wędzonki (szynki, polędwice, grube kiełbasy w batonach wychodzą idealnie). Jakieś pomysły? Pozdrawiam,Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ogólnie kiełbasa w smaku jest OK. Używam naturalnych jelit, moczę je zgodnie z przepisem. Osadzam 2h w temperaturze pokojowej. Wędzę w bloku, na ostatnim 10 piętrze. Dziś warunki były ekstremalne, wiał b. silny wiatr, wędzarnia działała dość dziwnie (b. szybko wypalały się trociny).Brakuje w Twoim opisie osuszania. Ile osuszałeś? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Piotr Rafalski Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Osuszałem około 30-40 minut w 40-50*C Robiłem wojskową wg. Twojego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Kiełbasa wędzi się b. nierówno - niektóre pętka są jakby niedowędzone (nie łapią koloru), a inne przewędzone. A z której części kija te niedowędzone?Może jakieś fotki? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Robiłem wojskową wg. Twojego przepisuWojskowa zawsze wędzi się równo. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jakieś pomysły? Nie wędzić kielbas Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Piotr Rafalski Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zacznę od tego, że w Thermowind - w standardzie - nie ma klasycznych drewnianych kijów, a są stalowe "pręty" o przekroju trójkąta (zagięta blacha). Zdjęcie załączam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Kije w tym wypadku nie mają nic do rzeczy. Pewnie wędzarnia była pełna. Kiełbaski wyglądają na przypieczone. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Piotr Rafalski Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Stycznia 2015 5,5 kg wsadu, wędzarnia przyjmuje więcej. Temperatura nie skoczyła mi ponad 60 *C, bo pilnowałem cały czas. Następnym razem spróbuję wieszać pętka pojedynczo, tak, żeby się nie dotykały, będę je też obracał. Co ciekawe - po tym wędziłem polędwicę oraz udziec indyka - wyszło idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Mirek chyba trafił w sedno po pierwsze nie panowaleś nad temperaturą jak jest zbyt wysoka a była nie ma dymu do tego doszedł wiatr i studzenie nieizolowanej blachy i efekt widzisz ... Ps60st powiadasz ... nie wierzę , przykro mi Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 11 Stycznia 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ale te niedowędzone to były w środkowej części kijów czy zewnętrznej?! Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Następnym razem spróbuję wieszać pętka pojedynczo, tak, żeby się nie dotykałyTu jest chyba problem. Skoro się dotykały. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Piotr Rafalski Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Mirek chyba trafił w sedno po pierwsze nie panowaleś nad temperaturą jak jest zbyt wysoka a była nie ma dymu do tego doszedł wiatr i studzenie nieizolowanej blachy i efekt widzisz ... Ps60st powiadasz ... nie wierzę , przykro mi Thermowind jest izolowany, korkiem. Bardzo dobrze trzyma temperaturę, nawet przy mrozach. Teraz grzałka włącza się od czasu do czasu. Jestem na 99% pewny, że temperatura nie skoczyła powyżej 60*C. Wędzarnia stoi tak, że termometr widać przez okno balkonowe.Jeżeli Cię nie przekonałem, trudno:-( Ale te niedowędzone to były w środkowej części kijów czy zewnętrznej?! Chodzi Ci, czy od wewnętrznej czy zewnętrznej kija? Bez znaczenia. W Theromowind są dwa "piętra" wędzenia. Dobrze uwędziły się kawałki wiszące na pierwszym, dalej od drzwi.Przy drzwiach na pierwszym piętrze i całe drugie piętro uwędziło się słabo - niektóre kawałki były uwędzone na końcach, na środku pozostały blade. Zastanawiam się, czy to nie jest jednak kwestia cyrkulacji dymu w komorze pod wpływem silnego wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Tak z ciekawości - jak pilnowałeś w wędzarce elektrycznej, żeby temperatura nie skoczyła? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Piotr Rafalski Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Jest przecież termostat. Temperatura nie skoczy powyżej tego, co ustawisz pokrętłem. Ja ustawiam około połowy skali i nie przekracza 50-55*C. Jedyna opcja żeby skoczyła to zapłon trocin - jeżeli są zbyt suche, a palenisko jest otwarte (ja przy takich warunkach jak wczoraj całkowicie zamykam pokrywę i odrobinę zwilżam trociny). Wówczas, przy zapłonie i braku szybkiej reakcji, może podskoczyć do 100-110*C. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-396456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kainabru1 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Stycznia 2015 miałem podobny problem. związane to bylo z osuszaniem kiełbasy. jak osuszałem to jelita nierówno wysychał i nie łapały koloru. gdzies na forum wyczytałem zeby nie osuszać za dlugo. i tak robię kiełbasa wychodzi bardzo ładna. jest straszna różnica pomiedzy wedzeniem kiełbasy w wedzarni elektrycznej a w tradycyjnej. przy wedzeniu kiełbas elektrycznie mozna zrezygnować z osuszania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) przy wedzeniu kiełbas elektrycznie mozna zrezygnować z osuszaniaA świstak siedzi i zawija sreberka Zawsze trzeba osuszać bez względu czy wędzisz w tradycyjnej czy elektrycznej.Robiąc to w wędzarni lub nie ale _trzeba_! Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Kiełbasa (nie tylko ona) przed rozpoczęciem wędzenia właściwego MUSI!!! być sucha. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Zawsze trzeba osuszać bez względu czy wędzisz w tradycyjnej czy elektrycznej. Oj oj ja tak nie do końca się z Tobą i @Maxell,zgadzam i to byłbym za zdaniem kolegi nie osuszać za dlugo. i tak robię kiełbasa wychodzi bardzo ładna. jest straszna różnica pomiedzy wedzeniem kiełbasy w wedzarni elektrycznej a w tradycyjnej.jednakże osuszać trzeba lecz nie do końca, jelita lekko wilgotne być muszą. Ja to robię tak nagrzewam wędzarnię wkładam wyroby po osiągnięciu właściwej temperatury zaczynam dymić, dotyczy to kiełbasy. Uważam, że jest to sprawa indywidualna za każdym razem inna i kiedy podać dym decyduje wędzorz Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Baca Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kainabru1 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Stycznia 2015 to co napisałem wyżej. wyczytałem gdzieś na forum też miałem problem z wedzeniem i malo apetycznym wyglądem . dopiero po przekopaniu forum robie to tak : -napycham jelita-jelita chwile ,nie zadługo wiszą na powietrzu-wygrzewam wedzarkę do 60stopni-zbijam temperature do 40 stopni wkładam kiełbase i osuszam. do momętu jak to piszą znawcy skórka bedzie pergaminowa ,ale nie trwa to dłużej jak 10 do 20 min-puszczam dym i podnoszę temperature do 55stopni wedzę do koloru około dwóch do trzech godzin. jednak każda wedzarnia jest inna i musisz sam znaleść co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) skórka bedzie pergaminowaTo o rybach było, nie o kiełbasie. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez abratek Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kainabru1 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Stycznia 2015 no dobra mea culpa czytam to forum chłone i chyba już za dużo bo mi się wszystko miesza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) czytam to forum chłone i chyba już za dużo bo mi się wszystko mieszaTo teraz dla odmiany "przeczytaj" sobie jakiś "tomik poezji". Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Stycznia 2015 @Maxell,Dobrze prawisz byle nie za dużo Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10887-problem-z-w%C4%99dzeniem-kie%C5%82basy/#findComment-397406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.