Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czyli zostala jeszcze sprawa naprawde dobrego domowego kuczupu do frytek.. 

:D Tylko proszę Was, nie zakładajcie nowego tematu dotyczącego najlepszego ketchup'u....

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/4/#findComment-404917
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tylko proszę Was, nie zakładajcie nowego tematu dotyczącego najlepszego ketchup'u....

Hihi.. A juz mialem palec na cynglu.. (Zart) :D

Chodzi o keczup wlasnie do frytek.. ;)  

Wirusie.. Dzieki wlasnie o to chodzilo ale nie moglem znalesc..  :thumbsup:  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/4/#findComment-404927
Udostępnij na innych stronach

Proszę tutaj macie recepturkę na keczup bez dodatków chemicznych może się wam przyda.

 

Oryginalna pisownia

 

Radziecka receptura Gławkonsierwa z roku 1939 na  1000 kg catchupu.

 

Przecier pomidorowy o zawartosci 5 % suchej substancji - 2770,00 kg

Cukier kryształ  -                                                                    138,00 kg

Sól warzonka -                                                                         22,80 kg

Ocet 10 % -                                                                              60,00 kg

Goździki -                                                                                   1,75 kg

Cynamon -                                                                                 1,75 kg

Ziele angielskie -                                                                        0,96 kg

Pieprz czarny -                                                                           0,42 kg

Gałka muszkatołowa -                                                                0,50 kg

Czosnek -                                                                                   0,28 kg

 

Zamiast 2770 kg przecieru 5 % można użyć 922 kg puree pomidorowego o zawartości 15 % masy suchej.

 

Połowę ilości przecieru przeznaczonego na catchup zagotowuje się w kotle i dodaje się sukcesywnie resztę. Po zagęszczeniu przecieru do 65% pierwotnej objętości wsypuje się cukier, po po rozpuszczeniu którego wprowadza się przyprawy korzenne. Dodatki korzenne umieszcza się albo w płóciennym woreczku, który zanurza się w gorącej osłodzonego przecieru, albo wprowadza się jako ekstrakt otrzymany przez zalanie odpowiedniej porcji przypraw 20 % kwasem octowym. Nalewkę po 10 dniach odfiltrowuje się. Gotowanie catchupu trwa 45 min, pod koniec gotowania dodaje się określoną w recepcie ilość soli i octu. Wcześniejsze wprowadzenie octu spowodowało by straty ze względu na lotność kwasu octowego natomiast sól wywołała by pociemnienie produktu.

 

Katchup rozlewa się na gorąco temp. 70 C, w butelki lub słoiki. Po rozlewie produkt utrwala się w temp. 100 C. Butelki po 250 g przez 30 min, butelki po 500 g w ciągu 45 min.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/4/#findComment-405241
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.