Maxell Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Lutego 2015 Czyli zostala jeszcze sprawa naprawde dobrego domowego kuczupu do frytek.. Tylko proszę Was, nie zakładajcie nowego tematu dotyczącego najlepszego ketchup'u.... Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/4/#findComment-404917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 15 Lutego 2015 Jakies propozycje.? Temat już jest : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7241-ketchup-zrobiony-sposobem-domowym/ Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/4/#findComment-404921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 15 Lutego 2015 (edytowane) Tylko proszę Was, nie zakładajcie nowego tematu dotyczącego najlepszego ketchup'u....Hihi.. A juz mialem palec na cynglu.. (Zart) Chodzi o keczup wlasnie do frytek.. Wirusie.. Dzieki wlasnie o to chodzilo ale nie moglem znalesc.. Edytowane 15 Lutego 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/4/#findComment-404927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 17 Lutego 2015 Proszę tutaj macie recepturkę na keczup bez dodatków chemicznych może się wam przyda. Oryginalna pisownia Radziecka receptura Gławkonsierwa z roku 1939 na 1000 kg catchupu. Przecier pomidorowy o zawartosci 5 % suchej substancji - 2770,00 kgCukier kryształ - 138,00 kgSól warzonka - 22,80 kgOcet 10 % - 60,00 kgGoździki - 1,75 kgCynamon - 1,75 kgZiele angielskie - 0,96 kgPieprz czarny - 0,42 kgGałka muszkatołowa - 0,50 kgCzosnek - 0,28 kg Zamiast 2770 kg przecieru 5 % można użyć 922 kg puree pomidorowego o zawartości 15 % masy suchej. Połowę ilości przecieru przeznaczonego na catchup zagotowuje się w kotle i dodaje się sukcesywnie resztę. Po zagęszczeniu przecieru do 65% pierwotnej objętości wsypuje się cukier, po po rozpuszczeniu którego wprowadza się przyprawy korzenne. Dodatki korzenne umieszcza się albo w płóciennym woreczku, który zanurza się w gorącej osłodzonego przecieru, albo wprowadza się jako ekstrakt otrzymany przez zalanie odpowiedniej porcji przypraw 20 % kwasem octowym. Nalewkę po 10 dniach odfiltrowuje się. Gotowanie catchupu trwa 45 min, pod koniec gotowania dodaje się określoną w recepcie ilość soli i octu. Wcześniejsze wprowadzenie octu spowodowało by straty ze względu na lotność kwasu octowego natomiast sól wywołała by pociemnienie produktu. Katchup rozlewa się na gorąco temp. 70 C, w butelki lub słoiki. Po rozlewie produkt utrwala się w temp. 100 C. Butelki po 250 g przez 30 min, butelki po 500 g w ciągu 45 min. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10936-frytki/page/4/#findComment-405241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.