DZIADEK MACIEK Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ostatnio schab i karkówkę, po ok 30/35 cm długości, wagi nie pamiętam.2 x po 2 godz dziennie - nie po 2 godz dziennie. Peklowanie min 2 tyg Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Wędzenie na zimno co 7 dni . Jednego dnia 5 godzin wędzenia, godzinka odpoczynku i następne 5 godzin wędzenia. Później do chłodni 4-6 stopni i za 7 dni znów wędzenie nie przekraczając 22stopni. Czy takie naprzemienne wędzenie zimne z podsuszaniem będzie poprawne ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ostatnio schab i karkówkę, po ok 30/35 cm długości, wagi nie pamiętam. 2 x po 2 godz dziennie - nie po 2 godz dziennie. Ja na zimno wędzę przez ok 2 do 3 tygodni po ok 2 godz dziennie, rano i wieczorem. Smak jaki osiągam, Co chcesz osiągnąć przez taki sposób i czas wędzenia? Wędzenie na zimno co 7 dni . Jednego dnia 5 godzin wędzenia, godzinka odpoczynku i następne 5 godzin wędzenia. Później do chłodni 4-6 stopni i za 7 dni znów wędzenie nie przekraczając 22stopni. Czy takie naprzemienne wędzenie zimne z podsuszaniem będzie poprawne ? Jakie elementy mają być tak wędzone? Po co ta godzinka odpoczynku - przerwa na obiad? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Co chcesz osiągnąć przez taki sposób i czas wędzenia? Wędlinę trwałą i taką jaka smakuje mi i mojej rodzinie . Dla mnie wędzenie to także zabawa, a nie tylko wędzenie wg tabel i dokładnych przepisów, sam się uczyłem i osiągnąłem to co osiągnąłem.Dziadek Maciek łamie przepisy/zasady Jednocześnie czytam sporo i wnioski wyciągam, więc słucham co mam zrobić ? Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o mnie, nie korzystam z tabelek i ślepo z przepisów, szynkę , którą dziś potraktuję zimnym dymkiem mógłbym przechowywać miesiąc i dwa - ale po co?Dziadku bez foty Twojego bardzo długooooooo wędzonego wyrobu się nie obędzie ..... Wędlina trwała - nie znaczy, że trzeba ją katować dymem nie wiadomo po co. Dobrze, że nie zaglądają tu specjaliści od trucizn zawartych w dymie .... ani unijni specjaliści od dymu.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Stycznia 2015 mógłbym przechowywać miesiąc i dwa - ale po co?Dziadku bez foty Twojego bardzo długooooooo wędzonego wyrobu się nie obędzie ..... Dobrze, że nie zaglądają tu specjaliści od trucizn zawartych w dymie .... ani unijni specjaliści od dymu.... 1. Fakt, po co, ale z LP trudno dyskutować, chce tak i już 2. Przejrzałem archiwum i wygląda na to, że nie robiłem zdjęcia, ani telefonem, ani aparatem. Mam jeszcze po kawałeczku, pstryknę, ale to już będzie wyrób po ponad 3 miesiącach.3. Całe szczęście, wiem Napisz jeśli możesz na PW swój sposób Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zobaczę fotę i napiszę, mój sposób prosty - jak uwędzone - wyciągam i po sprawie. Kiedyś gdym się naczytał o długim wędzeniu też tak robiłem, na szczęście szybko się wyleczyłem i zrozumiałem dlaczego kiedyś wędziło się długo, a teraz nie ma takiej potrzeby.... To czekam na fotę.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Stycznia 2015 na szczęście szybko się wyleczyłem i zrozumiałem dlaczego kiedyś wędziło się długo, a teraz nie ma takiej potrzeby.... Nadmiar drewna był? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Stycznia 2015 jestem tego samego zdania co Piotr,wędliny które mają obsychać wędzę nie dłużej jak 2h (kiedyś też wędziłem kilka dni ale odstąpiłem od tego,żeby wędzić kilka dni to trzeba mieć odpowiednie pomieszczenie gdzie na posadzce sypiemy kilka worków trocin i zapalamy,tlą się kilka dni,byłem kiedyś w Niemczech,wędzili tak wieprzowinę i dziczyznę) w naszych wędzarniach tego nie zrobimy,żeby uzyskać taki efekt. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Godzina przerwy bo wyczytałem gdzieś,nie pamiętam gdzie taki cykl wędzenia gdzie wędziło się dwa razy dziennie po kilka godzin i kilka dni pod rząd. Ja mam możliwość wędzić tylko raz w tygodniu i chcę zrobić wędlinkę na zimno bo jeszcze tak nie robiłem . Planuje różne wyroby tak zrobić,a przede wszystkim słonina się już pekluje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Lutego 2015 Wycisne z Was odrobine tych sekretów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-401428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Lutego 2015 Sekrety?Każda wędzarnia jest inna.Każdy co innego oczekuje po wędzeniu.Produkty różnią się wagą, zawartością tłuszczu.Praktyka czyni mistrza, musisz korzystać ze wskazówek, dużo wędzić, wprowadzać własne innowacje i prowadzić notatki. Jak coś nie wyjdzie to zawsze można zrobić bigos, albo żurek. Teraz masz idealną pogodę do wędzenia na zimno.Jak chcesz skrócić czas wędzenia, to musisz mieć duży przepływ bardzo gęstego dymu. Uważaj, aby wędzonki się nie "pociły" lub nie zrobiła się za szybko "skórka", . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-401431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcino Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Lutego 2015 Dzisiaj zrobiłem kiełbasę jałowcową wędzoną w temp. 40* i podpiekaną . Według przepisu powinienem jutro jeszcze raz ja wędzić na zimno,a ja mogę dopiero za tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-401508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zobaczę fotę i ..... czekam na fotę.... Jest fota , a nawet kilka Czekam na wszelkie sugestie, chętnie poprawię to co robię źle.Skrojone resztki, czas zrobić kolejne wyroby, chciałbym aby były jeszcze lepsze, chociaż w/w chwali nawet mój teść, znany w rodzinie maruda i niejadek wszystkiego czego nie zrobi teściowa. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-402320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekmlyn Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Lutego 2015 Jak długo i gdzie wędzonki przebywały od ostatniego (dwutygodniowego) wędzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-402393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Lutego 2015 Jak długo i gdzie wędzonki przebywały od ostatniego (dwutygodniowego) wędzenia ?To jest wędzenie październikowe, głównie leżały w lodówce, trochę wisiały pod okapem (niedługo). Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-402425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.