Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio schab i karkówkę, po ok 30/35 cm długości, wagi nie pamiętam.

2 x po 2 godz dziennie - nie po 2 godz dziennie.

 

Peklowanie min 2 tyg

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400693
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie na zimno co 7 dni . Jednego dnia 5 godzin wędzenia, godzinka odpoczynku i następne 5 godzin wędzenia. Później do chłodni 4-6 stopni i za 7 dni znów wędzenie nie przekraczając 22stopni.

 

Czy takie naprzemienne wędzenie zimne z podsuszaniem będzie poprawne ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400706
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio schab i karkówkę, po ok 30/35 cm długości, wagi nie pamiętam. 2 x po 2 godz dziennie - nie po 2 godz dziennie.

 

 

 

Ja na zimno wędzę przez ok 2 do 3 tygodni po ok 2 godz dziennie, rano i wieczorem. Smak jaki osiągam,

 

Co chcesz osiągnąć przez taki sposób i czas wędzenia? :cool: 

 

 

 

 

Wędzenie na zimno co 7 dni . Jednego dnia 5 godzin wędzenia, godzinka odpoczynku i następne 5 godzin wędzenia. Później do chłodni 4-6 stopni i za 7 dni znów wędzenie nie przekraczając 22stopni. Czy takie naprzemienne wędzenie zimne z podsuszaniem będzie poprawne ?

 

Jakie elementy mają być tak wędzone?  Po co ta godzinka odpoczynku - przerwa na obiad? :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400794
Udostępnij na innych stronach

 

Co chcesz osiągnąć przez taki sposób i czas wędzenia? :cool:

 

 

 

 

 

Wędlinę trwałą i taką jaka smakuje mi i mojej rodzinie :) .

 

Dla mnie wędzenie to także zabawa, a nie tylko wędzenie wg tabel i dokładnych przepisów, sam się uczyłem i osiągnąłem to co osiągnąłem.

Dziadek Maciek łamie przepisy/zasady  ;)     Jednocześnie czytam sporo i wnioski wyciągam, więc słucham co mam zrobić ?

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400836
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chodzi o mnie, nie korzystam z tabelek i ślepo z przepisów, szynkę , którą dziś potraktuję zimnym dymkiem mógłbym przechowywać miesiąc i dwa - ale po co?

Dziadku bez foty Twojego bardzo długooooooo wędzonego wyrobu się nie obędzie .....  :cool:

 

Wędlina trwała - nie znaczy, że trzeba ją katować dymem nie wiadomo po co. Dobrze, że nie zaglądają tu specjaliści od trucizn zawartych w dymie .... ani unijni specjaliści od dymu....    :cool:    

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400853
Udostępnij na innych stronach

mógłbym przechowywać miesiąc i dwa - ale po co?

Dziadku bez foty Twojego bardzo długooooooo wędzonego wyrobu się nie obędzie .....  :cool:

 

 Dobrze, że nie zaglądają tu specjaliści od trucizn zawartych w dymie .... ani unijni specjaliści od dymu....     :cool:    

 

1. Fakt, po co, ale z LP trudno dyskutować, chce tak i już ;)

2. Przejrzałem archiwum i wygląda na to, że nie robiłem zdjęcia, ani telefonem, ani aparatem. Mam jeszcze po kawałeczku, pstryknę, ale to już będzie wyrób po ponad 3 miesiącach.

3. Całe szczęście, wiem

 

Napisz jeśli możesz na PW swój sposób

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400880
Udostępnij na innych stronach

Zobaczę fotę i napiszę, mój sposób prosty - jak uwędzone - wyciągam i po sprawie. Kiedyś gdym się naczytał o długim wędzeniu też tak robiłem, na szczęście szybko się wyleczyłem i zrozumiałem dlaczego kiedyś wędziło się długo, a teraz nie ma takiej potrzeby....  To czekam na fotę....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400888
Udostępnij na innych stronach

na szczęście szybko się wyleczyłem i zrozumiałem dlaczego kiedyś wędziło się długo, a teraz nie ma takiej potrzeby....  

Nadmiar drewna był?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400889
Udostępnij na innych stronach

:) jestem tego samego zdania co Piotr,wędliny które mają obsychać wędzę nie dłużej jak  2h (kiedyś też wędziłem kilka dni ale odstąpiłem od tego,żeby wędzić kilka dni to trzeba mieć odpowiednie pomieszczenie gdzie na posadzce sypiemy kilka worków trocin i zapalamy,tlą się kilka dni,byłem kiedyś w Niemczech,wędzili tak wieprzowinę i dziczyznę) w naszych wędzarniach tego nie zrobimy,żeby uzyskać taki efekt. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400895
Udostępnij na innych stronach

Godzina przerwy bo wyczytałem gdzieś,nie pamiętam gdzie taki cykl wędzenia gdzie wędziło się dwa razy dziennie po kilka godzin i kilka dni pod rząd. Ja mam możliwość wędzić tylko raz w tygodniu i chcę zrobić wędlinkę na zimno bo jeszcze tak nie robiłem . Planuje różne wyroby tak zrobić,a przede wszystkim słonina się już pekluje :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-400935
Udostępnij na innych stronach

Sekrety?

Każda wędzarnia jest inna.

Każdy co innego oczekuje po wędzeniu.

Produkty różnią się wagą, zawartością tłuszczu.

Praktyka czyni mistrza, musisz korzystać ze wskazówek, dużo wędzić, wprowadzać własne innowacje i  prowadzić notatki.  Jak  coś nie wyjdzie to zawsze można zrobić bigos, albo żurek. :laugh:

Teraz masz idealną pogodę do wędzenia na zimno.

Jak chcesz skrócić czas wędzenia, to musisz mieć duży przepływ bardzo gęstego dymu.  Uważaj,  aby wędzonki się nie "pociły" lub nie zrobiła się za szybko "skórka", .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-401431
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem kiełbasę jałowcową wędzoną w temp. 40* i podpiekaną . Według przepisu powinienem jutro jeszcze raz ja wędzić na zimno,a ja mogę dopiero za tydzień :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-401508
Udostępnij na innych stronach

Zobaczę fotę i .....         czekam na fotę....  :cool:

Jest fota ;) , a nawet kilka

post-49340-0-66684700-1423044616_thumb.jpg 

 

post-49340-0-35136500-1423044727_thumb.jpg

 

post-49340-0-73951500-1423044820_thumb.jpg

 

post-49340-0-69881500-1423044892_thumb.jpg

 

Czekam na wszelkie sugestie, chętnie poprawię to co robię źle.

Skrojone resztki, czas zrobić kolejne wyroby, chciałbym aby były jeszcze lepsze, chociaż w/w chwali nawet mój teść, znany w rodzinie maruda i niejadek wszystkiego czego nie zrobi teściowa.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-402320
Udostępnij na innych stronach

Jak długo i gdzie wędzonki przebywały od ostatniego (dwutygodniowego) wędzenia ?

To jest wędzenie październikowe, głównie leżały w lodówce, trochę wisiały pod okapem (niedługo).

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10998-w%C4%99dzenie-na-zimno-a-temperatura/page/2/#findComment-402425
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.