Skocz do zawartości

Peklowanie suche miesa z przeznaczeniem na wedzonki.


Rekomendowane odpowiedzi

Peklowanie miesa z przeznaczeniem na wedzonki w szczegolnosci poledwicy (schab)na sucho

35 g peklosoli /1kg (mozna mieszac z sola niejodowana poł na pół)

Pierwsze 5 dni codziennie przekladamy mieso później co dwa dni wystarczy.

Peklowanie 10 - 12 dni tem.4-6°C

6 h moczenie w zimnej wodzie .

1-2 dni nachbrennen 4-6°C (po wyjeciu z wody zostawic zeby slonosc sie wyrównała)

Pozdrawiam i życzę dobrych wedzonek.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/
Udostępnij na innych stronach

:) to po co dawać 35g i potem moczyć tego nie pojmuję a i napowietrzanie to chyba nie konieczne (w powietrzu jest tyle dziadostwa.... a szczególnie jak mięso będzie przeznaczone do dojrzewania) daję  27-30g w zależności od wielkości i przez 7 dni mięsa nie dotykam :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401465
Udostępnij na innych stronach

Daje sie i wiecej a służy to do ograniczenia rozwoju bakteri , drobnoustrojow w czasie peklowania a nie regulacji slonosci gotowego wyrobu.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401473
Udostępnij na innych stronach

To znaczy wymoczone mieso zostawiasz na 2 dni zeby slonosc sie wyrownala nieznam odpowiednika polskiego tego znaczenia... oczywiscie ze wedzimy po osuszeniu .

Pozdrawiam

Edytowane przez marcus
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401910
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedz ,próbowałem peklować przez 3 dni na sucho 2 dni moczenia .Mięsko wyszło niezłe ,jeśli to nie tajemnica powiedz jakich przypraw jeszcze używasz do peklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401911
Udostępnij na innych stronach

Żadnych przypraw do peklowania.

Wracając do wspomnianego ,, napowietrzenia" przez kolegi el gregor to niechodzi tu o napowietrzenie tylko oto ze w pierwszych dniach osocze i woda wyciagnie sól i zeby kazdy kawalek mial mozliwosc równomiernie sie przepeklowac musimy mieso przekladac , jak wiadomo mieso na szynki peklujemy minimum 10 -14 dni oczywiscie na sucho wtedy walory smakowe sa niepowtarzalne w szczególności poledwicy .

 

Pozdrawiam

Żadnych przypraw do peklowania.

Wracając do wspomnianego ,, napowietrzenia" przez kolegi el gregor to niechodzi tu o napowietrzenie tylko oto ze w pierwszych dniach osocze i woda wyciagnie sól i zeby kazdy kawalek mial mozliwosc równomiernie sie przepeklowac musimy mieso przekladac , jak wiadomo mieso na szynki peklujemy minimum 10 -14 dni oczywiscie na sucho wtedy walory smakowe sa niepowtarzalne w szczególności poledwicy .

Pozdrawiam

Jesze o dojrzewajacych dla el gregor

peklowanie 45 g/ kg 12-14 dni 3 h moczenie 2 dni nachbrennen wedzenie zimnym dymem ..

prosta zasada czym dłużej peklujemy mieso tym wiecej peklosoli stosujemy a jesli chcemy dojrzewajace tym mniej moczymy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401913
Udostępnij na innych stronach

:) jeżeli Ci smakuje tak jak piszesz to to doceniam (czytałem kiedyś,że najlepiej moczyć w bystrym górskim strumieniu) ale ja tak robił nie będę ponieważ mieszkam w innym klimacie a to jak robią na przykład,Hiszpanie,Włosi,Szwajcarzy ........... to w moim klimacie nie wyjdzie. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401957
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.