marcus Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Peklowanie miesa z przeznaczeniem na wedzonki w szczegolnosci poledwicy (schab)na sucho 35 g peklosoli /1kg (mozna mieszac z sola niejodowana poł na pół)Pierwsze 5 dni codziennie przekladamy mieso później co dwa dni wystarczy.Peklowanie 10 - 12 dni tem.4-6°C6 h moczenie w zimnej wodzie .1-2 dni nachbrennen 4-6°C (po wyjeciu z wody zostawic zeby slonosc sie wyrównała)Pozdrawiam i życzę dobrych wedzonek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Lutego 2015 to po co dawać 35g i potem moczyć tego nie pojmuję a i napowietrzanie to chyba nie konieczne (w powietrzu jest tyle dziadostwa.... a szczególnie jak mięso będzie przeznaczone do dojrzewania) daję 27-30g w zależności od wielkości i przez 7 dni mięsa nie dotykam Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Lutego 2015 Daje sie i wiecej a służy to do ograniczenia rozwoju bakteri , drobnoustrojow w czasie peklowania a nie regulacji slonosci gotowego wyrobu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Lutego 2015 Nie rozumie co znaczy 1-2 dni nachbrennen. I czy wędzimy póżnij mięso czy nie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) To znaczy wymoczone mieso zostawiasz na 2 dni zeby slonosc sie wyrownala nieznam odpowiednika polskiego tego znaczenia... oczywiscie ze wedzimy po osuszeniu .Pozdrawiam Edytowane 2 Lutego 2015 przez marcus Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmbp Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lutego 2015 Dzięki za odpowiedz ,próbowałem peklować przez 3 dni na sucho 2 dni moczenia .Mięsko wyszło niezłe ,jeśli to nie tajemnica powiedz jakich przypraw jeszcze używasz do peklowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2015 Żadnych przypraw do peklowania.Wracając do wspomnianego ,, napowietrzenia" przez kolegi el gregor to niechodzi tu o napowietrzenie tylko oto ze w pierwszych dniach osocze i woda wyciagnie sól i zeby kazdy kawalek mial mozliwosc równomiernie sie przepeklowac musimy mieso przekladac , jak wiadomo mieso na szynki peklujemy minimum 10 -14 dni oczywiscie na sucho wtedy walory smakowe sa niepowtarzalne w szczególności poledwicy . PozdrawiamŻadnych przypraw do peklowania.Wracając do wspomnianego ,, napowietrzenia" przez kolegi el gregor to niechodzi tu o napowietrzenie tylko oto ze w pierwszych dniach osocze i woda wyciagnie sól i zeby kazdy kawalek mial mozliwosc równomiernie sie przepeklowac musimy mieso przekladac , jak wiadomo mieso na szynki peklujemy minimum 10 -14 dni oczywiscie na sucho wtedy walory smakowe sa niepowtarzalne w szczególności poledwicy .PozdrawiamJesze o dojrzewajacych dla el gregor peklowanie 45 g/ kg 12-14 dni 3 h moczenie 2 dni nachbrennen wedzenie zimnym dymem ..prosta zasada czym dłużej peklujemy mieso tym wiecej peklosoli stosujemy a jesli chcemy dojrzewajace tym mniej moczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2015 jeżeli Ci smakuje tak jak piszesz to to doceniam (czytałem kiedyś,że najlepiej moczyć w bystrym górskim strumieniu) ale ja tak robił nie będę ponieważ mieszkam w innym klimacie a to jak robią na przykład,Hiszpanie,Włosi,Szwajcarzy ........... to w moim klimacie nie wyjdzie. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11014-peklowanie-suche-miesa-z-przeznaczeniem-na-wedzonki/#findComment-401957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.