osid Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 6 Maja 2015 1. Z pobieżnego przeglądania tematów sądziłem że wystarczy <30 stopni dopuszczalne jest wędzenie do 28*, ale wtedy to już nie ZIMNE tylko ciepłe, ja na ciepło/zimno wędzę zazwyczaj 2 x 12 godzin. Czy to kwestia temperatury czy paliwa, że wierzchnia warstwa była nieco gorzka? jakim drewnem wędziłeś, okorowanym, suchym/sezonowanym, i czy przypadkiem nie wyjąłeś serków z lodówki i od razu nie zacząłeś ich wędzić ? P.S. Jeszcze nie ogarnąłem cytowania - jakoś tu inaczej działa niż na innych forach cytuje się zaznaczając tekst trzymając wciśnięty lewy klawisz myszki i klikając "cytuj" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/page/2/#findComment-423643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fire001 Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 6 Maja 2015 jakim drewnem wędziłeś, okorowanym, suchym/sezonowanym, i czy przypadkiem nie wyjąłeś serków z lodówki i od razu nie zacząłeś ich wędzić ? gałęzie starej jabłoni - leżakowały pocięte przez około 12 miesięcy, zmielone w rozdrabniarce - w dniu wędzenia, podsuszone na słońcu, wyprażone przez 15 min w piekarniku, nieokorowane. Serki - tak, prosto wyjęte z lodówki, temp.7 stopni. cytuje się zaznaczając tekst trzymając wciśnięty lewy klawisz myszki i klikając "cytuj" proste, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/page/2/#findComment-423669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 6 Maja 2015 Nie wędzi się kolego nic bez osuszania a tym bardziej bezpośrednio z lodówki ... drugim czynnikiem jest cyrkulacja dymu i jego gęstość. .. Moim zdaniem to podstawowe problemy kwachu czy goryczki Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/page/2/#findComment-423680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Maja 2015 Czy to kwestia temperatury czy paliwa, że wierzchnia warstwa była nieco gorzka? Przyczyna: Serki - tak, prosto wyjęte z lodówki, temp.7 stopni. @roger w powyższym poście wszystko wyjaśnił. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/page/2/#findComment-423691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.