Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

1. Z pobieżnego przeglądania tematów sądziłem że wystarczy <30 stopni

dopuszczalne jest wędzenie do 28*, ale wtedy to już nie ZIMNE tylko ciepłe, ja na ciepło/zimno wędzę zazwyczaj 2 x 12 godzin.

 

 

Czy to kwestia temperatury czy paliwa, że wierzchnia warstwa była nieco gorzka?

jakim drewnem wędziłeś, okorowanym, suchym/sezonowanym, i czy przypadkiem nie wyjąłeś serków z lodówki i od razu nie zacząłeś ich wędzić ?

 

 

 

P.S. Jeszcze nie ogarnąłem cytowania - jakoś tu inaczej działa niż na innych forach

cytuje się zaznaczając tekst trzymając wciśnięty lewy klawisz myszki i klikając "cytuj" ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/page/2/#findComment-423643
Udostępnij na innych stronach

jakim drewnem wędziłeś, okorowanym, suchym/sezonowanym, i czy przypadkiem nie wyjąłeś serków z lodówki i od razu nie zacząłeś ich wędzić ?

 

gałęzie starej jabłoni - leżakowały pocięte przez około 12 miesięcy, zmielone w rozdrabniarce - w dniu wędzenia, podsuszone na słońcu, wyprażone przez 15 min w piekarniku, nieokorowane. Serki - tak, prosto wyjęte z lodówki, temp.7 stopni. 

 

cytuje się zaznaczając tekst trzymając wciśnięty lewy klawisz myszki i klikając "cytuj"

 

proste, dzięki :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/page/2/#findComment-423669
Udostępnij na innych stronach

Nie wędzi się kolego nic bez osuszania a tym bardziej bezpośrednio z lodówki ... drugim czynnikiem jest cyrkulacja dymu i jego gęstość. .. ;)

Moim zdaniem to podstawowe problemy kwachu czy goryczki ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/page/2/#findComment-423680
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy to kwestia temperatury czy paliwa, że wierzchnia warstwa była nieco gorzka?

Przyczyna:

 

 

Serki - tak, prosto wyjęte z lodówki, temp.7 stopni. 

 

@roger w powyższym poście wszystko wyjaśnił. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-w%C4%99dzenie-na-zimno/page/2/#findComment-423691
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.