dzewo Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lutego 2015 Koledzy! Przewertowałem posty Zbója Madeja w kwestii czasu parzenia wyrobów szynkowarowych i powiem szczerze mam po nich mętlik w głowie.Mój szynkowar to Biowin o pojemności wsadu ok. 1,1 kg. + termometrDo tej pory popełniłem jeden wyrób z szynkowaru : mielonkę drobiową z udek i piersi kurczęcych, parzyłem 2 godz. po osiągnięciu temp. 72 wewnątrz szynkowaru i wyszła znakomicie.Wczęśniej zaś piekłem szynki wieprzowe peklowane na mokro w piekarniku zawsze do uzyskania 68 - 71 stopni wewnątrz i wychodziło też super.Więc jak to jest ???Parzymy przez określony czas po uzyskaniu właściwej temperatury wewnątrz szynkowaru czy do uzyskania odpowiedniej temperatury i potem koniec??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 9 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lutego 2015 Do osiągnięcia wymaganej temp. przez mięso i koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-403724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lutego 2015 Normalnie grzeje się tak krótko jak tylko się da, czyli do osiągnięcia docelowej temperatury, bo w tym czasie zewnętrzna część już jest przegrzana. Ale im mniejsza różnica między docelową a temperaturą wody tym mniej się można przejmować tym że się pogrzeje dłużej. Fakt że białko się kurczy wyciskając soki a kolagen zamienia w żelatynę, ale przy tak niskich temperaturach dziwne by było gdybyś zauważył różnicę dla szynkowara wyjętego od razu po osiągnięciu w środku temperatury docelowej, a 2h później. Może jakbyś potrzymał dzień albo dwa... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-404528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Lutego 2015 Do osiągnięcia wymaganej temp. przez mięso i koniec. o tak , zrób tak sobie golonkę... Henry , generalnie każdy rodzaj szynkowara wymaga indywidualnej tabeli , do której sam z czasem dojdziesz - również dzięki forumja mam 80x80x200 i czasy podane na stronie głównej przez DZIADKA Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-404578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Lutego 2015 No i tak właśnie zasugerowałem koledze. Napisał, że ma puszkę z Biowinu, mielonka na tym wyjdzie fajna i za wiele więcej nie poszaleje. Mam takowy i było wiele prób, z różnym rodzajem mięsa. Wiesz doskonale, że przy tej budowie ograniczenia są. To nie praska z regulacją siły docisku. Po kilku rozczarowaniach albo inaczej: czując niedosyt, skusi się na praskę typu "Jumbo Corporation". Nie piszę pogardliwie, tylko doceniam praski które już zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-404674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Lutego 2015 ...oj , nie załapałeś o co mi chodzi - chociaż w mojej czas parzenia wg DZIADKA wynosi 2 h , to golonko parzę 6 h Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-404679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski33 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lutego 2015 Powiedzcie, czy parzenie wędzonki jest niezbędne? Moim zdanie zabija to smak i zapach wędzonki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-405171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lutego 2015 Nie jest niezbędne, ale uzależnione od zamierzonego efektu. W zależności od kategorii wyrobu wg którego wykonujesz wedzonkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-405174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski33 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lutego 2015 Możesz powiedziec w jakich przypadkach parzenie jest uzasadnione- zalecane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-405188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Nie tyle zalecane co chodzi o efekt smakowy. Każdy wyrób inaczej smakuje pieczony i parzony. Są przepisy które wskazują na wędzone surowe. Jeżeli bazujesz na danyn przepisie to zazwyczaj jest podane. Jeżeli szukasz swojego smaku to wydaje mi się ze podstawą będzie odpowiednie zapeklowanie mięsa i odpowiednio długi czas wędzenia. Na pewno bardziej szczegółowo dopiszą bracia i siostry... To może inaczej, negujesz parzenie jako proces zmiany wyrobu z surowego na "gotowy" czy jako ewentualne "wypłukiwanie" smaku wędzonki? Jeśli pierwsze to chodzi o ścięcie białka i uzyskanie temperatury wewnętrznej 68℃,.jeśli o drugiej to by osiągnąć ten w/w efekt możesz podpiec pod koniec wędzenia. Jeśli oczekujesz efektu surowej wedzonki to inna bajka. Edytowane 17 Lutego 2015 przez withereggie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-405198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski33 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lutego 2015 Dzięki, teraz rozumiem. Wszystko rzecz gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-405224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henry_ Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Lutego 2015 Ano gustu bo znowu jak chcesz podpiec to faktycznie nic nie wypłuczesz i więcej "smaku" zostanie, ale za to wytopisz tłuszcz, wysuszysz mięso, przypieczesz za bardzo zewnętrzną część. Ewentualnie możesz spróbować tego co ja robię i kilka innych osbó tu na forum - po lekkim wędzeniu (chcę czuć smak mięsa a nie tylko fenolu i aldehydów) pakuję próżniowo i "parzę" metodą Sous Vide. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11080-czas-parzenia-w-szynkowarze/#findComment-405887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.