terez Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2015 Witajcie, mam do Was takie pytanie, czy taka płytka szamotowa http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cegly-pustaki-i-bloczki/plytka-szamotowa-knap,p10042,l345.htmlbędzie nadawała do wykorzystania jej do pieczenia chleba? Interesuje mnie jedynie to czy nieświadomie będę się mógł czymś podtruwać używając jej. Czy szamot używany w takich płytkach różni się czymś od szamotu w płytach przeznaczonych do pieczenia pizzy/chleba? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) Skład cegły sie nie zmienia w tym wypadku. Ale jest za cienka do pieca chlebowego. Jeszcze na spód pieca ok. Edytowane 10 Lutego 2015 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lutego 2015 Spokojnie możesz jej używać do wypieków.Co do podtruwania to zwróć uwagę bardziej na zaprawę do jej osadzenia im prostsza tym lepsza. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terez Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lutego 2015 Dziękuje za rady, póki co nie planuję budowy pieca chlebowego, płytki chciałem wykorzystać w domowym piekarniku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lutego 2015 Dziękuje za rady, póki co nie planuję budowy pieca chlebowego, płytki chciałem wykorzystać w domowym piekarniku A w jakim celu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terez Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Lutego 2015 By właśnie na tej płytce piec chleb. Taka płytka ma oddawać warunki podobne do tych panujących w prawdziwym piecu chlebowym. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) By właśnie na tej płytce piec chleb. Taka płytka ma oddawać warunki podobne do tych panujących w prawdziwym piecu chlebowym.Może nie do końca ale pomysł może być ok. To do tego jak najbardziej i jak ją wygrzejesz w wysokiej temperaturze to wsio zniknie po produkcyjnym etapie produkcji. Przyszedł mi pomysł że można do takiego piekarnika zrobić stelaż metalowy w który można pookładać cegiełkę ale jak to by miało sie do praktyki to kto wie. Wygrzanie, kumulacja temperatury itp. Czas zużytej energii do wygrzania aby było możliwe pieczenie. I jak sam piekarnik czy spód zniósł by obciążenie. Edytowane 10 Lutego 2015 przez januszfeniks Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 10 Lutego 2015 Coś jest nie tak z wymiarami tej płytki (135 szt/m2??) a cena nawet niezła w porównaniu z kamieniami na allegro. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) By właśnie na tej płytce piec chleb. Taka płytka ma oddawać warunki podobne do tych panujących w prawdziwym piecu chlebowym.Masz piekarnik gazowy ,czy elektryczny?Bo jak elektryczny to sobie odpuść.Stosowałem i efekt żaden, więcej energii idzie na rozgrzanie. Edytowane 10 Lutego 2015 przez Hektor Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lutego 2015 By właśnie na tej płytce piec chleb. Taka płytka ma oddawać warunki podobne do tych panujących w prawdziwym piecu chlebowym.Masz piekarnik gazowy ,czy elektryczny?Bo jak elektryczny to sobie odpuść.Stosowałem i efekt żaden, więcej energii idzie na rozgrzanie. Ja mam piekarnik elektryczny a na kamieniu pizze piekę i jest o niebo lepsza od tej z blachy i robi się w około 7 minut Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lutego 2015 i robi się w około 7 minut A ile nagrzewasz tę płytkę żeby miała odpowiednią temperaturę? Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lutego 2015 i robi się w około 7 minutA ile nagrzewasz tę płytkę żeby miała odpowiednią temperaturę? ok 30 minut na max temp. smak pizzy jest o niebo lepszy a ciasto chrupiące Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lutego 2015 Hektor ile byś nie nagrzewał - efekt jest super a że trochę energii więcej idzie - wliczone w nasze hobby Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lutego 2015 (edytowane) robi się w około 7 minutRazem z nagrzaniem kamienia? Koledzy pisali przy jakiejś okazji, że to trochę trwa. Jakoś długo pisałem, już widzę odpowiedź. Edytowane 10 Lutego 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lutego 2015 robi się w około 7 minutRazem z nagrzaniem kamienia? Koledzy pisali przy jakiejś okazji, że to trochę trwa. Jakoś długo pisałem, już widzę odpowiedź. wkładam kamień do piekarnika i w czasie jak się nagrzewa to przygotowuję placki a potem to rach ciach ciach idzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Lutego 2015 Hektor ile byś nie nagrzewał - efekt jest super a że trochę energii więcej idzie - wliczone w nasze hobby Do pizzy to jak najbardziej się sprawdza ale przy chlebie już nie. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Lutego 2015 Ale co piekłeś i Ci nie wyszło? Kolega piecze chleb na marmurze lub granicie (nie wiem dokładnie) i mu wychodzi bardzo ładny. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Lutego 2015 Nie chodzi o to, że nie wyszło.Pizza piecze się 7-10 minut i to wystarczy.Chleb pieczesz 45-65 min i ta płytka nie oddaje tej temperatury co potrzeba bez dodatkowego grzania.Ilość energii pochłonięta jest nieproporcjonalna do oddanej w czasie jaki potrzebujemy. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Lutego 2015 To jak ty byś to chciał piec ten chleb? Nagrzać płytkę, wyłączyć kuchenkę i ma trzymać temperaturę? Kamień ma za zadanie utrzymać stałą temperaturę w piecu nawet po otworzeniu piekarnika. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terez Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Lutego 2015 W porządku, w takim razie będę próbował piec na tych płytkach, skoro uważacie że nie ma powodów do niepokoju. Będę informował czy szamot w moim przypadku się sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Lutego 2015 Taki kamień wyrównuje temperaturę i zwiększa znacznie bezwładność termiczną piekarnika co akurat w przypadku pieczenia jest bardzo pożądane ... piekarnik zaczyna się zachowywać jak mały "piec chlebowy" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Lutego 2015 Nagrzać płytkę, wyłączyć kuchenkę i ma trzymać temperaturę? Po to właśnie się stosuje szamot. Dodam, że nie wkładałem jednej płytki i oczekiwałem cudów, tylko wyłożyłem dno piekarnika i jeszcze zrobiłem "cokół" dookoła, omijając drzwiczki. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Lutego 2015 Stosuje się tam gdzie nie możesz dostarczyć energii ale tam podgrzewasz do 350°C albo i lepiej i w piecu chlebowym trzyma temperaturę długo. W piekarniku nagrzeje grzałka do 280 °C, szamot też i grzałka się wyłącza. Jak potrzeba utrzymać temperaturę to się włączy. Ale piekarnik to nie piec chlebowy opalany drewnem. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Lutego 2015 Ale piekarnik to nie piec chlebowy opalany drewnem. Ależ ja o tym doskonale wiem.Moja decyzja była taka, że zaprzestałem używania szamotu w piekarniku, co skróciło czas nagrzewania znacząco, nie wpływając moim zdaniem na wyrób finalny. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Lutego 2015 Hektor, ja w Twoim wypadku zostawilabym szamot na dnie piekrnika. TAk jak napisal Roger Taki kamień wyrównuje temperaturę i zwiększa znacznie bezwładność termiczną piekarnika co akurat w przypadku pieczenia jest bardzo pożądane . Ty masz problem z przypiekniem pieczywa od gory i nie mozesz na 2ch pozionach piec. Szamot powinien to zkorygowac wlasnie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.