Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam do Was takie pytanie, czy taka płytka szamotowa http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/materialy-budowlane-stan-surowy/cegly-pustaki-i-bloczki/plytka-szamotowa-knap,p10042,l345.htmlbędzie nadawała do wykorzystania jej do pieczenia chleba? Interesuje mnie jedynie to czy nieświadomie będę się mógł czymś podtruwać używając jej. Czy szamot używany w takich płytkach różni się czymś od szamotu w płytach przeznaczonych do pieczenia pizzy/chleba?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie możesz jej używać do wypieków.Co do podtruwania to zwróć uwagę bardziej na zaprawę do jej osadzenia im prostsza tym lepsza.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403942
Udostępnij na innych stronach

By właśnie na tej płytce piec chleb. Taka płytka ma oddawać warunki podobne do tych panujących w prawdziwym piecu chlebowym.

Może nie do końca ale pomysł może być ok. To do tego jak najbardziej :) i jak ją wygrzejesz w wysokiej temperaturze to wsio zniknie po produkcyjnym etapie produkcji. ;)

 

Przyszedł mi pomysł że można do takiego piekarnika zrobić stelaż metalowy w który można pookładać cegiełkę ale jak to by miało sie do praktyki to kto wie. Wygrzanie, kumulacja temperatury itp. Czas zużytej energii do wygrzania aby było możliwe pieczenie. I jak sam piekarnik czy spód zniósł by obciążenie

.

Edytowane przez januszfeniks
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403958
Udostępnij na innych stronach

By właśnie na tej płytce piec chleb. Taka płytka ma oddawać warunki podobne do tych panujących w prawdziwym piecu chlebowym.

Masz piekarnik gazowy ,czy elektryczny?

Bo jak elektryczny to sobie odpuść.

Stosowałem i efekt żaden, więcej energii idzie na rozgrzanie. 

Edytowane przez Hektor

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403960
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

By właśnie na tej płytce piec chleb. Taka płytka ma oddawać warunki podobne do tych panujących w prawdziwym piecu chlebowym.

Masz piekarnik gazowy ,czy elektryczny?

Bo jak elektryczny to sobie odpuść.

Stosowałem i efekt żaden, więcej energii idzie na rozgrzanie. 

 

Ja mam piekarnik elektryczny a na kamieniu pizze piekę i jest o niebo lepsza od tej z blachy i robi się w około 7 minut

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403961
Udostępnij na innych stronach

 

 

i robi się w około 7 minut

A ile nagrzewasz tę płytkę żeby miała odpowiednią temperaturę? 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403962
Udostępnij na innych stronach

robi się w około 7 minut

Razem z nagrzaniem kamienia? Koledzy pisali przy jakiejś okazji, że to trochę trwa.

 

Jakoś długo pisałem, już widzę odpowiedź.

:)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403972
Udostępnij na innych stronach

Gość magdajack

 

robi się w około 7 minut

Razem z nagrzaniem kamienia? Koledzy pisali przy jakiejś okazji, że to trochę trwa.

 

Jakoś długo pisałem, już widzę odpowiedź.

:)

 

wkładam kamień do piekarnika i w czasie jak się nagrzewa to przygotowuję placki a potem to rach ciach ciach idzie :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403974
Udostępnij na innych stronach

 

 

Hektor ile byś nie nagrzewał - efekt jest super a że trochę energii więcej idzie - wliczone w nasze hobby

Do pizzy to jak najbardziej się sprawdza ale przy chlebie już nie. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403980
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o to, że nie wyszło.

Pizza piecze się 7-10 minut i to wystarczy.

Chleb pieczesz 45-65 min i ta płytka nie oddaje tej temperatury co potrzeba bez dodatkowego grzania.

Ilość energii pochłonięta jest nieproporcjonalna do oddanej w czasie jaki potrzebujemy.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403986
Udostępnij na innych stronach

To jak ty byś to chciał piec ten chleb? Nagrzać płytkę, wyłączyć kuchenkę i ma trzymać temperaturę? Kamień ma za zadanie utrzymać stałą temperaturę w piecu nawet po otworzeniu piekarnika.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-403988
Udostępnij na innych stronach

Taki kamień wyrównuje temperaturę i zwiększa znacznie bezwładność termiczną piekarnika co akurat w przypadku pieczenia jest bardzo pożądane ... piekarnik zaczyna się zachowywać jak mały "piec chlebowy" ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404036
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nagrzać płytkę, wyłączyć kuchenkę i ma trzymać temperaturę?

Po to właśnie się stosuje szamot. Dodam, że nie wkładałem jednej płytki  i oczekiwałem cudów, tylko wyłożyłem dno piekarnika i jeszcze zrobiłem "cokół" dookoła, omijając drzwiczki.   

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404043
Udostępnij na innych stronach

Stosuje się tam gdzie nie możesz dostarczyć energii ale tam podgrzewasz do 350°C albo i lepiej i w piecu chlebowym trzyma temperaturę długo. W piekarniku nagrzeje grzałka do 280 °C, szamot też i grzałka się wyłącza. Jak potrzeba utrzymać temperaturę to się włączy. Ale piekarnik to nie piec chlebowy opalany drewnem.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404052
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale piekarnik to nie piec chlebowy opalany drewnem.

Ależ ja o tym doskonale wiem.

Moja decyzja była taka, że zaprzestałem używania szamotu w piekarniku, co skróciło czas nagrzewania znacząco, nie wpływając moim zdaniem na wyrób finalny. 

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404060
Udostępnij na innych stronach

Hektor, ja w Twoim wypadku zostawilabym szamot na dnie piekrnika. TAk jak napisal Roger  

 

Taki kamień wyrównuje temperaturę i zwiększa znacznie bezwładność termiczną piekarnika co akurat w przypadku pieczenia jest bardzo pożądane
.

 

 Ty masz problem z przypiekniem pieczywa od gory i nie mozesz na 2ch pozionach piec. Szamot powinien to zkorygowac wlasnie.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11085-p%C5%82ytka-szamotowa/#findComment-404065
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.