Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Melduję..dzik posortowany..i do zamrazarki włozony!

Część się gotuje do pasztetu..

Zdjęcia robione na bieżąco... :grin: ..dzik+pies :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24480
Udostępnij na innych stronach

Ja na kiełbasę daję 22g na każdy kilogram. pekluję na sucho. Natomiast szynki i schaby pekluję na mokro z nastrzykiem. Tabelka jest na tym forum. Ja jednak daję więcej ze względu na to, że pekluję zazwyczaj dłużej. Moje szynki już się peklują.

 

 

Życzę miłej i przyjemnej pracy z tym wspaniałym mięsem.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24650
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Małgoś gratulacje dzika . U mnie tylko świniodzik, połówka, ale za to konkretna. Mięso już się pekluje. Będzie gruba kiełbasa i szynki na święta. Tereska jeszcze upiecze boczek i schab :tongue: :tongue: :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24653
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj dokupiłam jeszcze 2 rodzaje mięsa do pasztetu.Przed chwila skończyłam kręcić ugotowane mięsko.Jutro połącze wszystko i upiekę pasztet.

W środę-czwartek rozmrażam dzika i pekluje mięsko. :lol:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24657
Udostępnij na innych stronach

Ja na kiełbasę daję 22g na każdy kilogram. pekluję na sucho. Natomiast szynki i schaby pekluję na mokro z nastrzykiem. Tabelka jest na tym forum. Ja jednak daję więcej ze względu na to, że pekluję zazwyczaj dłużej. Moje szynki już się peklują.

 

 

Życzę miłej i przyjemnej pracy z tym wspaniałym mięsem.

mam pytanie czego dajesz wiecej - peklosoli?

i dlaczego?--bo peklujesz dłużej ??

nie powinno być odwrotnie??

Tak sobie tylko dumam :blush:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24693
Udostępnij na innych stronach

a to mój dzikus :devil: :devil: :devil:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24802
Udostępnij na innych stronach

Troszkę źle napisałem. Peklosoli daję ok 22g na kilogram masy. Solankę też zgodnie z przepisem ale zawsze dosypuję trochę grubej soli kamiennej. Zawsze mam obawy, że jak ma dłużej poleżeć to się zepsuje. A tak zawsze przed wędzeniem można spłukać, pomoczyć w zimnej wodzie.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24900
Udostępnij na innych stronach

Moja loszka miała około 50 kg... :grin:

To troszkę mała. Moja miała 150, ale niestety była za tłusta i przeszła strasznie kiszonką kukurydzianą.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24902
Udostępnij na innych stronach

Nie :lol: przerabiam na bieżąco. Chociaż są opinie, że mrożonego mięsa nie czuć wiatrem. Szczerze mówiąc nie znam zapachu wiatru chyba, że wiatr ten coś z sobą niesie np. zapach rozrzuconego obornika. Mieszkam przy polach

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24904
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous
Swieże mięso z dziczyzny ma bardzo charakterystyczny niezbyt przyjemny aromat, tzw wiaterek. Znika on przy mrożeniu lub tak jak kiedyś to było w modzie (zające wisiały przy oknach i balkonach) kruszeniu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24930
Udostępnij na innych stronach

Jak się dobrze schłodzi to smakuje jak normalny wieprz, ino mięsko ma ciemniejsze bo i mięśnie wypracowane lepiej, a w mięśniach pozostała krew. Niestety strzelony zwierz nie oddaje krwi jak parsiuk na kaszankę w ubojni :grin: :lol: :grin: :lol: :grin:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24934
Udostępnij na innych stronach

Tu nie tyle o zapach chodzi co o smak..żeby mięsko delikatne było,a nie żylaste :lol:

Te ścięgna trzeba pousuwać, nawet po rozmrożeniu.

Jadłem tatar ze strzelonego jelenia zanim jeszcze wystygł i stwierdzam, że tradycyjny wołowy to przy jeleniu mały "miki"

No ale to kwestia gustu

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24937
Udostępnij na innych stronach

Swieże mięso z dziczyzny ma bardzo charakterystyczny niezbyt przyjemny aromat, tzw wiaterek. Znika on przy mrożeniu lub tak jak kiedyś to było w modzie (zające wisiały przy oknach i balkonach) kruszeniu.

Osoby, które nie przepadają lub nie lubią dziczyzny nie zjedzą jej choćby pachniała fiołkami, chyba, że zostaną oszukani. Ja swoim znajomym zaserwowałem gulasz z dzika. Możecie wierzyć lub nie !!! Mięso dusiłem dość długo z warzywami, grzybami i delicjami. Po konsumpcji powiedziałem co jedli. Nie wierzyli, że to dziczyzna.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24940
Udostępnij na innych stronach

Zalezy od tego gdzie miał strzał..jeżeli w kark..to prima sort!

Nie do końca Małgosiu. W ubojni prosiaki podwiesza się za tylne rapetki i krew ścieka na dół. Dzik nawet dobrze strzelony nie jest podwieszany. Na polach czy lasach nie ma takiej możliwości, więc w mięśniach pozostaje więcej krwi. Co nie znaczy, że mięso jest gorsze.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24943
Udostępnij na innych stronach

Grzyby i suszone owoce dały ciemno-brązową barwę całości a mięso w konsystencji nie różniło się od szynki wieprzowej.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/2/#findComment-24945
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.