Gość Anonymous Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 14 Grudnia 2007 U mnie 4 kg łopatki ze świoniodzika już pokrojone w kostkę i pekluje się od przedwczoraj. Jutro mielę podgardle i boczek a po jutrze pręgę wołową. będzie gruba kiełbasa coś między krakowską a żywiecką.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 14 Grudnia 2007 będzie gruba kiełbasa coś między krakowską a żywiecką.Od Krakowa do Żywca jest 87km ( w/g GPS) . Powiedz kiedy robisz tą kiełbaskę to zorganizujemy blokadę dróg :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 14 Grudnia 2007 W poniedziałek wędzenie :grin: :grin: Będzie tego coś ok 12 kg :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Dobre, dobre ja też zamierzam zrobić jakąś kiełbaskę ala krakowsko-żywiecka. Wszystko się pekluje. Dam znać jak wyszło. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 14 Grudnia 2007 U mnie 4 kg łopatki ze świoniodzika już pokrojone w kostkę i pekluje się od przedwczoraj. Jutro mielę podgardle i boczek a po jutrze pręgę wołową. będzie gruba kiełbasa coś między krakowską a żywiecką. pozdrawiam Nic mnie tak nie cieszy ... :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 14 Grudnia 2007 A mnie wręcz smuci. Mięso się pekluje, ja nie wyjechałem na działkę i nie mam osłonek białkowych, nie mam nadziewarki, bo jest na działce i nie mam wędzarni. Muszę coś na szybko wykombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Ja na szczęście na działkę mam tylko 12 km. Tylko, że wędził będę dopiero 23 grudnia. Niestety w niedzielę. Chcę jeszcze wziąć udział w polowaniu wigilijnym, a te jest organizowane w sobotę 22 grudnia. Mam tylko nadzieję, że pogoda dopisze :lol: :lol: :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 14 Grudnia 2007 Ja będę wędził 21 lub 22 grudnia wędzonki, bo kiełbasy planuję w ten wtorek lub środę. :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Małgoś się nie odzywa. Dzik ją w pełni pochłonął :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 16 Grudnia 2007 Małgoś się nie odzywa. Dzik ją w pełni pochłonąWłaśnie oglądałem TV24 Pokazywali najświeższe wiadomości ze Szczecina: "jakaś blondi na dziku już dwa dni testuje centralne rondo w Szczecinie ". wiadomość z ostatniej chwili : " Blondi o imieniu " Małgoś" pobiła Ginessa :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 16 Grudnia 2007 pobiła GinessaFentel chyba wypiła Guinesa :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 16 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 16 Grudnia 2007 chyba wypiła GuinesaJak się Małgoś rano ocknie to wyjaśni :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Nic nie wypiła,nigdzie nie jezdzi! :devil: :grin: !!!Dzik się rozmraża..i niestety musze czekać! :lol: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 2 Stycznia 2008 Moja podsuszona kiełbaska z dzika, a raczej to co z niej zostało wygląda tak. Niestety nie dane jej jest wyschnąć tak jak lubię, na kabanosa. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-26394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 17 Marca 2008 Mam pytanie odnośnie temperatury parzenia szynek z dzika, czy temeratura parzenia ma byc taka sama jak w przypadku parzenia szynek wieprzowych do uzyska nia 65-70 stopni wew. :question: A jeśli tak czy można parzyć je (dzika i wieprzka ) razem :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-31271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 17 Marca 2008 Jasne. Choć ja szynkę z dzika wędziłbym na zimno. Na stronie głównej jest cały proces pieknie opisany i przedstawiny na fotkach przez ChefPaul'a. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=682 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-31283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 18 Marca 2008 Choć ja szynkę z dzika wędziłbym na zimTak zgadzam się, ale świeta już tuż tuż ... :grin: - nastepna będzie na zimno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-31322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 18 Marca 2008 Jestem zdania jednak,że mięsko z dzika powinno pójść na kiełbaski albo na stół w postaci niewędzonej. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-31360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 18 Marca 2008 lub do pasztetu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-31362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alvit Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Może i ja w końcu coś od siebie :grin: podam przepis jaki od paru ładnych lat stosuję i myslę że jak ktoś z Was się na niego zdecyduje to nie będzie zawiedziony Na 10 kg kiełbasy !!! 160 !![160]!! gram peklosoli + płaska łyżka soli kuchennej przy wyrabianiu !około 1,5 - 2,5 kg boczku lub podgardla tłustegosarna około 2 kg najlepiej łopatka na kleistość (albo wołowe)1,5 torebki pieprzu grubo zmielić!![30]!! jak ktoś lubi pieprz to 2 torebkii koniecznie pieprz brubo zmielony! miałki daje posmak goryczy !2 garści majerankumożna dodac łyżeczkę orginalnej przyprawy do kiełbasy myśliwskiej ale tylko małą łyżeczkę !10 ziaren jałowca rozgniecione i zalane wrzątkiemczosnek 1,5 ząbka na kilogram czyli około 1,5 główki4 łyżki cukru + 1 szklanka wody dodać do sarniny lub wołowiny na kleistośćPeklujemy jednego dnia na drugi dzień można przerabiaćmięso dające klej mielimy 2 razyboczek podgardle (tłuste) mielimy na drobnym sitku 1 razja mięso z dzika mielę na średnim sitku,nie robię więkrzych kawałków,nio chiba że udało mi się pozyskac jakąś bardzo młodą sztukę :wink: Bardzo wskazane jest żeby wyrobiony farsz z przyprawami (bez czosnku) poleżakował sobie z 10 godzin. Czosnek dodajemy przed napychaniem.Wędzę w temp ok. 70-80 stopni ok 2 godziny dopókikiełbasa się ściśnie jest gorąca i dostanie koloruPo uwędzeniu parzymy 15 minut w temperaturze ok 90 stopnipo czym zalewam zimną wodą i wieszam do wystygnięciasmacznego Cytuj pzdr Aldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-33106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 mięsa naliczyłem 3,5-4,5 kg, drobno mielony pieprz daje posmak goryczy :shock: no i te wędzenie 70-80 stopni toż to już prawie upieczona :shock: Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-33109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 To brakujące do 10 kg mięso to chyba dzik bo taki jest temat wątku no i w przepisie jest wymienione przy rozdrabnianiu. No i pojęcie sitko drobne/średnie to jest względne. Ja bym to zrozumiał jako drobne to sitko 2,5 lub 4 mm, a średnie to 8 lub 10 mm, 12 i wyżej to grube a 6 mm to opisowo jakie? Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-33112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 22 Kwietnia 2008 a 6 mm to opisowo jakie? W sam raz :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-33217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.