Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

U mnie 4 kg łopatki ze świoniodzika już pokrojone w kostkę i pekluje się od przedwczoraj. Jutro mielę podgardle i boczek a po jutrze pręgę wołową. będzie gruba kiełbasa coś między krakowską a żywiecką.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25081
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 97
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

będzie gruba kiełbasa coś między krakowską a żywiecką.

Od Krakowa do Żywca jest 87km ( w/g GPS) .

Powiedz kiedy robisz tą kiełbaskę to zorganizujemy blokadę dróg :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25083
Udostępnij na innych stronach

Dobre, dobre ja też zamierzam zrobić jakąś kiełbaskę ala krakowsko-żywiecka. Wszystko się pekluje. Dam znać jak wyszło.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25166
Udostępnij na innych stronach

U mnie 4 kg łopatki ze świoniodzika już pokrojone w kostkę i pekluje się od przedwczoraj. Jutro mielę podgardle i boczek a po jutrze pręgę wołową. będzie gruba kiełbasa coś między krakowską a żywiecką.

pozdrawiam

Nic mnie tak nie cieszy ... :wink:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25168
Udostępnij na innych stronach

Ja na szczęście na działkę mam tylko 12 km. Tylko, że wędził będę dopiero 23 grudnia. Niestety w niedzielę. Chcę jeszcze wziąć udział w polowaniu wigilijnym, a te jest organizowane w sobotę 22 grudnia. Mam tylko nadzieję, że pogoda dopisze :lol: :lol: :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25177
Udostępnij na innych stronach

Małgoś się nie odzywa. Dzik ją w pełni pochłoną

Właśnie oglądałem TV24

Pokazywali najświeższe wiadomości ze Szczecina: "jakaś blondi na dziku już dwa dni testuje centralne rondo w Szczecinie ".

wiadomość z ostatniej chwili : " Blondi o imieniu " Małgoś" pobiła Ginessa :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25480
Udostępnij na innych stronach

pobiła Ginessa

Fentel chyba wypiła Guinesa :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25516
Udostępnij na innych stronach

chyba wypiła Guinesa

Jak się Małgoś rano ocknie to wyjaśni :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-25521
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Moja podsuszona kiełbaska z dzika, a raczej to co z niej zostało wygląda tak. Niestety nie dane jej jest wyschnąć tak jak lubię, na kabanosa.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-26394
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Mam pytanie odnośnie temperatury parzenia szynek z dzika, czy temeratura parzenia ma byc taka sama jak w przypadku parzenia szynek wieprzowych do uzyska nia 65-70 stopni wew. :question: A jeśli tak czy można parzyć je (dzika i wieprzka ) razem :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-31271
Udostępnij na innych stronach

Jasne. Choć ja szynkę z dzika wędziłbym na zimno. Na stronie głównej jest cały proces pieknie opisany i przedstawiny na fotkach przez ChefPaul'a. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=682

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-31283
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Może i ja w końcu coś od siebie :grin:

podam przepis jaki od paru ładnych lat stosuję i myslę że jak ktoś z Was

się na niego zdecyduje to nie będzie zawiedziony

Na 10 kg kiełbasy !!!

 

160 !![160]!! gram peklosoli + płaska łyżka soli kuchennej przy wyrabianiu !

około 1,5 - 2,5 kg boczku lub podgardla tłustego

sarna około 2 kg najlepiej łopatka na kleistość (albo wołowe)

1,5 torebki pieprzu grubo zmielić!![30]!! jak ktoś lubi pieprz to 2 torebki

i koniecznie pieprz brubo zmielony! miałki daje posmak goryczy !

2 garści majeranku

można dodac łyżeczkę orginalnej przyprawy do kiełbasy myśliwskiej ale tylko małą łyżeczkę !

10 ziaren jałowca rozgniecione i zalane wrzątkiem

czosnek 1,5 ząbka na kilogram czyli około 1,5 główki

4 łyżki cukru + 1 szklanka wody dodać do sarniny lub wołowiny na kleistość

Peklujemy jednego dnia na drugi dzień można przerabiać

mięso dające klej mielimy 2 razy

boczek podgardle (tłuste) mielimy na drobnym sitku 1 raz

ja mięso z dzika mielę na średnim sitku,nie robię więkrzych kawałków,nio chiba że udało mi się pozyskac jakąś bardzo młodą sztukę :wink:

Bardzo wskazane jest żeby wyrobiony farsz z przyprawami (bez czosnku) poleżakował sobie z 10 godzin. Czosnek dodajemy przed napychaniem.

Wędzę w temp ok. 70-80 stopni ok 2 godziny dopóki

kiełbasa się ściśnie jest gorąca i dostanie koloru

Po uwędzeniu parzymy 15 minut w temperaturze ok 90 stopni

po czym zalewam zimną wodą i wieszam do wystygnięcia

smacznego

pzdr Aldek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-33106
Udostępnij na innych stronach

mięsa naliczyłem 3,5-4,5 kg,

drobno mielony pieprz daje posmak goryczy :shock:

no i te wędzenie 70-80 stopni toż to już prawie upieczona :shock:

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-33109
Udostępnij na innych stronach

To brakujące do 10 kg mięso to chyba dzik bo taki jest temat wątku no i w przepisie jest wymienione przy rozdrabnianiu.

No i pojęcie sitko drobne/średnie to jest względne. Ja bym to zrozumiał jako drobne to sitko 2,5 lub 4 mm, a średnie to 8 lub 10 mm, 12 i wyżej to grube a 6 mm to opisowo jakie?

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1112-dzik/page/4/#findComment-33112
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.