KURP Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lutego 2015 Chyba to będzie właściwe miejsce na takie zapytanie i dyskusję. Ostatnio ktoś zwrócił się do mnie abym przygotował mu wyrób wędzony, ale wcześniej marynowany. Marynata składałaby się z kwasu z kiszonych ogórków, jałowca, soli, czosnku. Marynowanie 2 dni potem nacieranie olejem, okładanie liściem laurowym i na kolejne 24h ląduje w chłodzie w garze kamionkowym, potem obsuszanie, i wędzenie. Jest też opcja marynowania w serwatce (zamiast w kwasie z ogórków) - czy ktoś coś słyszał o takim wyrobie i ma sprecyzowany przepis? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) Poszukaj u kolegi Leśniaka ostatnio było coś o soku z kiszonej kapusty Zarówno soki jak i serwatka dają dobry start do dojrzewania. Stosowałem i stosuję jako dodatek do kiełbas dojrzewajacych mam parę takich ponad 2 letnich Do wędzonek stosowalem w ramach eksperymentu serwatkę ale wcześniej były peklowane na sucho. PsAha podobnie jak napisaleś robiłem pieczenie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 17 Lutego 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lutego 2015 Jest też opcja marynowania w serwatce Podpytaj Bagno. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lutego 2015 Jest też opcja marynowania w serwatce Podpytaj Bagno. Z dodatkiem serwatki robiliśmy chyba baleron, ale żeby mięso marynować w soku z kiszonych ogórków? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lutego 2015 Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lutego 2015 Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.A możesz podać proporcje takiej marynaty (ile soku z ogórków, ile wody) etc. etc. i co tam dodajesz.Ta osoba która mnie poprosiła piekła tą karkówkę, ale myślę że równie dobra wyszłaby wędzona Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Na golonkę masz tutaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10913-kuchnia-pa%C5%82ucka-golonka-gotowana-w-kwasie-zapiekana/Na roladę rybną gotowaną w kwasie z ogórków kiszonych, proporcje marynaty dam wieczorem. A mam pytanie wiesz może z jakiej kuchni regionalnej pochodzi ta potrawa twoja? Edytowane 18 Lutego 2015 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Lutego 2015 Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.A możesz podać proporcje takiej marynaty (ile soku z ogórków, ile wody) etc. etc. i co tam dodajesz.Ta osoba która mnie poprosiła piekła tą karkówkę, ale myślę że równie dobra wyszłaby wędzona Nie koniecznie wędzona wyjdzie tak dobra jak pieczona lub gotowana. Golonka gotowana marynowana i gotowana w soku z kiszonej kapusty jest smaczna, a marynowana w soku i uwędzona mi nie smakuje. Ma specyficzny kwaskowy posmak, który mi nie pasuje w wędzące. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.