Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba to będzie właściwe miejsce na takie zapytanie i dyskusję.

 

Ostatnio ktoś zwrócił się do mnie abym przygotował mu wyrób wędzony, ale wcześniej marynowany. Marynata składałaby się z kwasu z kiszonych ogórków, jałowca, soli, czosnku. Marynowanie 2 dni potem nacieranie olejem, okładanie liściem laurowym i na kolejne 24h ląduje w chłodzie w garze kamionkowym, potem obsuszanie, i wędzenie. Jest też opcja marynowania w serwatce (zamiast w kwasie z ogórków) - czy ktoś coś słyszał o takim wyrobie i ma sprecyzowany przepis?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Poszukaj u kolegi Leśniaka ostatnio było coś o soku z kiszonej kapusty ;)

Zarówno soki jak i serwatka dają dobry start do dojrzewania. Stosowałem i stosuję jako dodatek do kiełbas dojrzewajacych mam parę takich ponad 2 letnich ;)

Do wędzonek stosowalem w ramach eksperymentu serwatkę ale wcześniej były peklowane na sucho.

 

Ps

Aha podobnie jak napisaleś robiłem pieczenie ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405257
Udostępnij na innych stronach

 

Jest też opcja marynowania w serwatce

 

Podpytaj Bagno. 

 

Z dodatkiem serwatki robiliśmy chyba baleron, ale żeby mięso marynować w soku z kiszonych ogórków?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405279
Udostępnij na innych stronach

Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405293
Udostępnij na innych stronach

Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.

A możesz podać proporcje takiej marynaty (ile soku z ogórków, ile wody) etc. etc. i co tam dodajesz.

Ta osoba która mnie poprosiła piekła tą karkówkę, ale myślę że równie dobra wyszłaby wędzona ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405305
Udostępnij na innych stronach

Na golonkę masz tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10913-kuchnia-pa%C5%82ucka-golonka-gotowana-w-kwasie-zapiekana/

Na roladę rybną gotowaną w kwasie z ogórków kiszonych, proporcje marynaty dam wieczorem. 

A mam pytanie wiesz może z jakiej kuchni regionalnej pochodzi ta potrawa twoja? 

Edytowane przez lesniak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405400
Udostępnij na innych stronach

 

Tak słyszałem o takich wędlinach w kuchni Wielkopolskiej. Na moim terenie nie wędzono ich ale marynowano tak a następnie gotowano myślę,że smak będzie dobry. Ja w soku z kiszonych ogórków robię roladę rybną najpierw ją moczę a następnie gotuje jest bardzo smaczna.

A możesz podać proporcje takiej marynaty (ile soku z ogórków, ile wody) etc. etc. i co tam dodajesz.

Ta osoba która mnie poprosiła piekła tą karkówkę, ale myślę że równie dobra wyszłaby wędzona ;)

 

Nie koniecznie wędzona wyjdzie tak dobra jak pieczona lub gotowana. Golonka gotowana marynowana i gotowana w soku z kiszonej kapusty jest smaczna, a marynowana w soku i uwędzona mi nie smakuje. Ma specyficzny kwaskowy posmak, który mi nie pasuje w wędzące.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11124-marynowanie-w-kwasie-z-kiszonych-og%C3%B3rk%C3%B3w/#findComment-405528
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.