kolonos Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Lutego 2015 Witam wszystkich.Jestem początkującym "wędliniarzem".Proszę o pomoc.Mam 7kg wołowiny kl.2 i 5kg wieprzowiny kl.3oraz tłuszcz.Jaka kiełbasę mogę z tego zrobić,jakie proporcje zastosować,aby kiełbasa nie była twarda.Z góry dziekuje za pomoc.Robert Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Lutego 2015 Znasz się na klasyfikacji mięsa a nie potrafisz czytać receptur? Jestem w szoku Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Lutego 2015 Możesz się pokusić o zrobienie http://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/77-kielbasa-bialostocka Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolonos Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Lutego 2015 Dziękuję,problem w tym ,że mam tylko klasę 2 woł i kl 3 wieprzowiny,chciałbym to wykorzystać w jednej kiełbasie.Nie wiem,czy to sie sprawdzi,moze dodam 1,5 kg tłuszczu.Co o tym sadzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Lutego 2015 A ta klasa III to u Ciebie co? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Lutego 2015 Witam wszystkich.Jestem początkującym "wędliniarzem".Proszę o pomoc.Mam 7kg wołowiny kl.2 i 5kg wieprzowiny kl.3oraz tłuszcz.Jaka kiełbasę mogę z tego zrobić,jakie proporcje zastosować,aby kiełbasa nie była twarda.Z góry dziekuje za pomoc.RobertJa bym zrobił z tego co masz rozdrobnienie mięsa ze względu na jakość fi 6mm ,tłuszczu 20%,dodał bym skórek wp.gotowanych 10% rozdrobnienie fi 2mm,plus woda technologiczna 20-25%,kiełbasa ala wiejska tylko do obróbki term.wędzenie-parzenie 72'C-studzenie.Mięso woł. niepeklowane (ilość peklosoli dodana w trakcie produkcji mieszania-wybarwienie nastąpi w trakcie wędzenia)).Niewątpliwie będzie to pyszna kiełbaska z nutką tzw.soczku w środku (woł.),z przypraw tylko pieprz i czoch. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolonos Opublikowano 22 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Lutego 2015 Bardzo dziękuję,Weteranie,mam tylko taki problem,ze wszystko zapeklowałem,wieprzowinę i wołowinę osobno.Czy mimo to moge skorzystac z tego przepisu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Lutego 2015 Kolonos możesz spokojnie zrobić,pamiętaj o dodatku wody do farszu (w przeciwnym razie wyjdzie twarda pałka) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.