Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Jestem początkującym "wędliniarzem".Proszę o pomoc.Mam 7kg wołowiny kl.2 i 5kg wieprzowiny kl.3oraz tłuszcz.Jaka kiełbasę mogę z tego zrobić,jakie proporcje zastosować,aby kiełbasa nie była twarda.Z góry dziekuje za pomoc.Robert

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/
Udostępnij na innych stronach

Znasz się na klasyfikacji mięsa a nie potrafisz czytać receptur? Jestem w szoku :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406180
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję,problem w tym ,że mam tylko klasę 2 woł i kl 3 wieprzowiny,chciałbym to wykorzystać w jednej kiełbasie.Nie wiem,czy to sie sprawdzi,moze dodam 1,5 kg tłuszczu.Co o tym sadzicie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406187
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.Jestem początkującym "wędliniarzem".Proszę o pomoc.Mam 7kg wołowiny kl.2 i 5kg wieprzowiny kl.3oraz tłuszcz.Jaka kiełbasę mogę z tego zrobić,jakie proporcje zastosować,aby kiełbasa nie była twarda.Z góry dziekuje za pomoc.Robert

Ja bym zrobił z tego co masz rozdrobnienie mięsa ze względu na jakość fi 6mm ,tłuszczu 20%,dodał bym skórek wp.gotowanych 10% rozdrobnienie fi 2mm,plus woda technologiczna 20-25%,kiełbasa ala wiejska tylko do obróbki term.wędzenie-parzenie 72'C-studzenie.Mięso woł. niepeklowane (ilość peklosoli dodana w trakcie produkcji mieszania-wybarwienie nastąpi w trakcie wędzenia)).Niewątpliwie będzie to pyszna kiełbaska z nutką tzw.soczku w środku (woł.),z przypraw tylko pieprz i czoch.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11143-jak%C4%85-kie%C5%82bas%C4%99-polecacie/#findComment-406273
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.