Skocz do zawartości

Myszoperz (camelki) prezentuje...


Rekomendowane odpowiedzi

Przepisy z naszego bloga wraz z krótkim opisem podaję poniżej:

 

 

 

Labneh - arabski ser jogurtowy

 

post-39694-0-21577000-1425892022_thumb.jpg

 

Labneh jedzony z chlebkiem pita

 

Labneh czyli ser jogurtowy jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i jest  to zarazem jeden z najbardziej uniwersalnych serów jakie znamy.

Można go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu, a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu.

Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty serowej z ziołami lub jako dodatek do dipów. Można z niego przygotować marynowane w oliwie i ziołach kulki serowe do sałatek, które doskonale zastępują mozzarellę  (tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit - przepis podam niebawem) albo użyć do sernika.

Dobrze odsączony labneh można wymieszać z rodzynkami i cukrem waniliowym i używać jak nadzienie do naleśników na słodko.

Wszystko zależy od pomysłowości kucharza.

 

Składniki - duża porcja (ilość składników można zmniejszyć o połowę)

  • 2 litry jogurtu naturalnego (może być nawet beztłuszczowy lub z mleka wielbłądziego)
  • 1-2 łyżeczki soli do smaku
  • opcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty ser
  • opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy (jeśli nie zamierzamy wykorzystać go np. do sernika lub naleśników)
  • ewentualnie oliwa do dekoracji

Przygotowanie

Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami (ewentualnie także ze śmietaną) lub pozostawić bez dodatków, doprawić do smaku solą i ponownie dokładnie wymieszać. Sitko wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą i umieścić nad odpowiednio głębokim naczyniem do którego będzie ściekać serwatka.

Na tak przygotowane sitko wylać jogurt, przykryć luźno folią i umieścić w lodówce.

Czas odciekania serwatki

Czas odciekania serwatki decyduje o tym jaki produkt końcowy otrzymamy, ale w dużej mierze zależy także od jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu

  • jogurt typu greckiego - 2-6 godzin
  • ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin
  • średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin
  • gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin
  • ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera koziego) - powyżej 72 godzin do 4-6 dni

W Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów oraz najczęściej stosowanym dodatkiem do sałatek i dipów

 

 

Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe

 

post-39694-0-69511200-1425892028_thumb.jpg

 

Kulki z sera jogurtowego zwane Labneh bil zayit lub  tabat labneh mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski.

Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar, ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną chili oliwą

 

Składniki

  • ser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego jogurtu)
  • oliwa do marynowania (można użyć oliwy aromatyzowanej ziołami)
  • ulubione przyprawy np. nasiona czarnuszki, kminek, pieprz, świeże lub suszone oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn, mięta, szczypiorek, chili, czosnek, skórka z cytryny itd
  • sól do smaku (można użyć zarówno zwykłej soli kuchennej czy różowej soli himalajskiej, jak i soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp.

Przygotowanie

Ser delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają Waszym preferencjom smakowym i ewentualnie dosolić. Uformować kulki o średnicy około1,5 centymetra, ułożyć na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami (2-3 warstwy ręczników), przykryć od góry kolejną warstwą ręczników i umieścić w lodówce. Po kilku godzinach sprawdzić czy ręczniki są suche, jeśli będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki.  Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh bil zayit będą gotowe po trzech- pięciu dniach.

W lodówce można je przechowywać do 8-9 miesięcy.

 

Przepisy nadesłała: Myszoperz

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/
Udostępnij na innych stronach

Rewelka opis , teraz mi sie uklada w głowie jak robic kulki serowe , byłem kiedys na rejsie po NILU były takie cuda ale twarogu nie podawano , teraz juz wiem skad sie biora. Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-410753
Udostępnij na innych stronach

 

 

Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe
 

 U nas istnieje ten przepis tylko jako kulki serowe z jogurtu. Nie obraczalamich niczym , ale do zalewy dawalam odrobine ziol i przypraw.  Podawajcie wiecej takich przepisow bardzo ciekawe :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-410919
Udostępnij na innych stronach

Labneh doskonale smakuje w fatayer - tylko nie wiem, gdzie to umieścić

Edytowane przez myszoperz

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411503
Udostępnij na innych stronach

Moze w wypiekach,albo zalożyc warto w waszym wypadku kącik kuchenny. Przeciez podajecie naprawde interesujace przepisy.

Edytowane przez chudziak

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411541
Udostępnij na innych stronach

Ania - dzięki za uznanie - w razie potrzeby mogę Ci podesłać naszego ebooka - jeśli oczywiście chcesz.

Zastanawiam się czy nie dodać do tej książki rozdziału "szynkowar" :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411542
Udostępnij na innych stronach

Pytanie. Oczywiscie ze chcehttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411544
Udostępnij na innych stronach

Książka już poszła mailem - miłej lektury :)

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411547
Udostępnij na innych stronach

DZiekuje.http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,040_Du_orig.gifDzoisiaj sobie zobacze moze cos nawet zrobie jak czas pozwoli.http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,001_Xq_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411550
Udostępnij na innych stronach

At your service :D

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411551
Udostępnij na innych stronach

Wow aż ślinka leci na same fotki i opis.

Dawajcie więcej przepisów :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411572
Udostępnij na innych stronach

Wymieszałem mniej więcej 1,6L jogurtu + ok 300g śmietany 18% i już 48h w lodówce sobie leży. 

 

Rozumiem, że poza przykryciem folią nie powinienem obracać? Poniżej zdjęcie jak to obecnie u mnie wygląda. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale z braku aparatu robiłem 'tosterem' (czyli telefonem  ;) ). 

 

Muszę przyznać, że sporo kulek wyjdzie - cel: marynowanie. Nie wiem czy nie za dużo jak na pierwsze ich marynowanie . Myślę że powinienem zrobić w mniejszych partiach, aby wypróbować różne jogurty.

post-69345-0-35891600-1426715222_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-413889
Udostępnij na innych stronach

 

 

opcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty ser

 

 

camelki,  a czy to ma być śmietana (czyli kwaśna)  czy śmietanka czyli słodka ??

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-413891
Udostępnij na innych stronach

podpinam się pod zapytanie użytkownika a'la , czy należy obracać tą mieszanką na gazie a może przekrawać na pół ? u mnie po 15 godzinach po bokach jest bardzo zwięzły ser a na środku płynna masa 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414299
Udostępnij na innych stronach

Ser leżał przez 4 dni w lodówce i podczas wyjmowania miał taką formę jak powyżej na zdjęciu, jednak w niczym to nie przeszkodziło.

 

Po tym jak go wycisnęliśmy przez tę gazę - zrobił całkowicie jednolity.

 

Podzieliliśmy na 3 porcje - chilli+papryka słodka, czarnuszka i zioła prowansalskie. 

 

Dość cenna uwaga moim zdaniem jeśli ktoś robi to pierwszy raz: po wymieszaniu sera z ziołami, gdy chcemy ukręcić kulki - bierzemy 'odrobinę' palcami i na drugiej ręce zaczynamy toczyć kulkę. Na początku mieliśmy problem z ukształtowaniem odpowiednim i wyglądało to na dość szarpany ser, jednak z tą metodą już wszystko ładnie poszło. 

 

Podczas pierwszego przekładania/wymiany ręczniczków (w sumie już po godzinie) można było ponownie skorygować kształt, delikatnie tocząc na ręku serek - po tym jak ręczniczki odebrały kolejną część serwatki (?), ser był suchy i formował się zdecydowanie łatwiej. Nie trzeba się przejmować jeśli od samego początku nie wychodzą takie kulki jak na zdjęciach autorów - będzie jeszcze czas je ukulać.

 

Teraz tylko czekamy na 'suche ręczniczki', kulki leżą w lodówce - obtoczymy w przyprawach których użyliśmy wcześniej i będziemy wrzucać do słoików z olejem.

 

Ilość która wyszła - jest całkiem przyzwoita, nie wyszło za dużo. Zresztą nawet jeżeli było by dla kogoś za dużo - serek idealnie nadaje się na chleb.

 

Myślę, że ciekawą formą jest raczej - serek naturalny w środku i na zewnątrz obtoczony przyprawami, a nie na zewnątrz i w środku ta sama przyprawa - fajna kontra powinna wyjść - wg. tej filozofii będziemy raczej robić kolejną partię.

Edytowane przez a'la
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414522
Udostępnij na innych stronach

mój ser nadal obcieka ale to dopiero drugi dzień . Ja go obracam na gazie :-) . Uskubnęliśmy trochę na bułeczke na śniadanie i jest pyszny. Teraz czas na kulki . Podzielę się spostrzeżeniami . p.s. wg mnie będzie chyba wyśmienity do nadziewania papryczek - zobaczymy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414606
Udostępnij na innych stronach

Dawno tu nie zaglądałem - a tu taka niespodzianka :)

 

Chudziak - dla mnie to akurat bez znaczenia, dawałem taką śmietanę, jaką akurat miałem

 

boggi - napisz jaki chcesz z kuchni Bliskiego Wschodu, jeśli będę znał przepis to wstawię

 

a'la i Ulalka - ja nie obracam, obcieka sobie sam, ale to zależy od użytego jogurtu. Możesz w razie czego przemieszać go łyżką. Teraz w Polsce robiłem z "jogurtu naturalnego" marki Pilos (do kupienia w Lidlu) Jeśli jogurt był bardzo płynny warto przetrzymać nawet 6 dni.

Świetny pomusł z tym nadziewaniem papryczek.

 

jureczek4 - wyślij mi adres e-mail, to prześlę e-booka

 

ps. Labneh - można też wykorzystać do zrobienia tzatziki

______________________________________________________________________________________________________

"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"
pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare)

 

 

Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka

i blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414707
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.