Maxell Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2015 (edytowane) Przepisy z naszego bloga wraz z krótkim opisem podaję poniżej: Labneh - arabski ser jogurtowy Labneh jedzony z chlebkiem pita Labneh czyli ser jogurtowy jest bardzo popularny w krajach Bliskiego Wschodu i jest to zarazem jeden z najbardziej uniwersalnych serów jakie znamy.Można go bez wysiłku przygotować z każdego dostępnego jogurtu, a w zależności od czasu odciekania serwatki uzyskamy ser o różnej konsystencji i różnym przeznaczeniu.Labneh można wykorzystać do przyrządzenia pasty serowej z ziołami lub jako dodatek do dipów. Można z niego przygotować marynowane w oliwie i ziołach kulki serowe do sałatek, które doskonale zastępują mozzarellę (tzw. tabat labneh lub labneh bil zayit - przepis podam niebawem) albo użyć do sernika.Dobrze odsączony labneh można wymieszać z rodzynkami i cukrem waniliowym i używać jak nadzienie do naleśników na słodko.Wszystko zależy od pomysłowości kucharza. Składniki - duża porcja (ilość składników można zmniejszyć o połowę)2 litry jogurtu naturalnego (może być nawet beztłuszczowy lub z mleka wielbłądziego)1-2 łyżeczki soli do smakuopcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty seropcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy (jeśli nie zamierzamy wykorzystać go np. do sernika lub naleśników)ewentualnie oliwa do dekoracjiPrzygotowanieJogurt wymieszać z przyprawami i ziołami (ewentualnie także ze śmietaną) lub pozostawić bez dodatków, doprawić do smaku solą i ponownie dokładnie wymieszać. Sitko wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą i umieścić nad odpowiednio głębokim naczyniem do którego będzie ściekać serwatka.Na tak przygotowane sitko wylać jogurt, przykryć luźno folią i umieścić w lodówce.Czas odciekania serwatkiCzas odciekania serwatki decyduje o tym jaki produkt końcowy otrzymamy, ale w dużej mierze zależy także od jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniujogurt typu greckiego - 2-6 godzinser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzinśrednio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzingęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzinser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie (o konsystencji gęstego sera koziego) - powyżej 72 godzin do 4-6 dniW Arabii Saudyjskiej lanbeh jest podstawą naszego farszu do pierogów oraz najczęściej stosowanym dodatkiem do sałatek i dipów Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe Kulki z sera jogurtowego zwane Labneh bil zayit lub tabat labneh mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski.Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar, ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków np. zalane jedynie aromatyzowaną chili oliwą Składnikiser jogurtowy odsączany minimum 3-5 dni (w zależności od rodzaju użytego jogurtu)oliwa do marynowania (można użyć oliwy aromatyzowanej ziołami)ulubione przyprawy np. nasiona czarnuszki, kminek, pieprz, świeże lub suszone oregano, tymianek, bazylia, estragon, rozmaryn, mięta, szczypiorek, chili, czosnek, skórka z cytryny itdsól do smaku (można użyć zarówno zwykłej soli kuchennej czy różowej soli himalajskiej, jak i soli smakowych np. czosnkowej, selerowej, itp.PrzygotowanieSer delikatnie odcisnąć przez gazę, wymieszać z przyprawami w takich proporcjach jakie najbardziej odpowiadają Waszym preferencjom smakowym i ewentualnie dosolić. Uformować kulki o średnicy około1,5 centymetra, ułożyć na tacy wyłożonej papierowymi ręcznikami (2-3 warstwy ręczników), przykryć od góry kolejną warstwą ręczników i umieścić w lodówce. Po kilku godzinach sprawdzić czy ręczniki są suche, jeśli będą nadal wilgotne wymienić na nowe i odwrócić kulki. Czynność powtarzać dopóki na papierze nie będzie już śladów wilgoci. Wysuszone kulki obtoczyć w pozostałych przyprawach. Przełożyć delikatnie do słoików i zalać oliwą, tak aby były w całości zakryte. Do każdego słoika można też włożyć po kilka gałązek ulubionych ziół lub plasterki chili. Słoiki zakręcić i umieścić w lodówce. Labneh bil zayit będą gotowe po trzech- pięciu dniach.W lodówce można je przechowywać do 8-9 miesięcy. Przepisy nadesłała: Myszoperz Edytowane 9 Marca 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2015 Rewelka opis , teraz mi sie uklada w głowie jak robic kulki serowe , byłem kiedys na rejsie po NILU były takie cuda ale twarogu nie podawano , teraz juz wiem skad sie biora. Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-410753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2015 Labneh bil zayit czyli marynowane w oliwie kulki serowe U nas istnieje ten przepis tylko jako kulki serowe z jogurtu. Nie obraczalamich niczym , ale do zalewy dawalam odrobine ziol i przypraw. Podawajcie wiecej takich przepisow bardzo ciekawe Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-410919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Labneh doskonale smakuje w fatayer - tylko nie wiem, gdzie to umieścić Edytowane 11 Marca 2015 przez myszoperz Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Moze w wypiekach,albo zalożyc warto w waszym wypadku kącik kuchenny. Przeciez podajecie naprawde interesujace przepisy. Edytowane 11 Marca 2015 przez chudziak Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Marca 2015 Ania - dzięki za uznanie - w razie potrzeby mogę Ci podesłać naszego ebooka - jeśli oczywiście chcesz.Zastanawiam się czy nie dodać do tej książki rozdziału "szynkowar" Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Marca 2015 Pytanie. Oczywiscie ze chcehttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2015 Książka już poszła mailem - miłej lektury Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2015 DZiekuje.http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,040_Du_orig.gifDzoisiaj sobie zobacze moze cos nawet zrobie jak czas pozwoli.http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,001_Xq_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Marca 2015 At your service Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Marca 2015 Wow aż ślinka leci na same fotki i opis.Dawajcie więcej przepisów Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-411572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a'la Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Marca 2015 Wymieszałem mniej więcej 1,6L jogurtu + ok 300g śmietany 18% i już 48h w lodówce sobie leży. Rozumiem, że poza przykryciem folią nie powinienem obracać? Poniżej zdjęcie jak to obecnie u mnie wygląda. Przepraszam za jakość zdjęcia, ale z braku aparatu robiłem 'tosterem' (czyli telefonem ). Muszę przyznać, że sporo kulek wyjdzie - cel: marynowanie. Nie wiem czy nie za dużo jak na pierwsze ich marynowanie . Myślę że powinienem zrobić w mniejszych partiach, aby wypróbować różne jogurty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-413889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Marca 2015 opcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty ser camelki, a czy to ma być śmietana (czyli kwaśna) czy śmietanka czyli słodka ?? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-413891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Marca 2015 podpinam się pod zapytanie użytkownika a'la , czy należy obracać tą mieszanką na gazie a może przekrawać na pół ? u mnie po 15 godzinach po bokach jest bardzo zwięzły ser a na środku płynna masa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a'la Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) Ser leżał przez 4 dni w lodówce i podczas wyjmowania miał taką formę jak powyżej na zdjęciu, jednak w niczym to nie przeszkodziło. Po tym jak go wycisnęliśmy przez tę gazę - zrobił całkowicie jednolity. Podzieliliśmy na 3 porcje - chilli+papryka słodka, czarnuszka i zioła prowansalskie. Dość cenna uwaga moim zdaniem jeśli ktoś robi to pierwszy raz: po wymieszaniu sera z ziołami, gdy chcemy ukręcić kulki - bierzemy 'odrobinę' palcami i na drugiej ręce zaczynamy toczyć kulkę. Na początku mieliśmy problem z ukształtowaniem odpowiednim i wyglądało to na dość szarpany ser, jednak z tą metodą już wszystko ładnie poszło. Podczas pierwszego przekładania/wymiany ręczniczków (w sumie już po godzinie) można było ponownie skorygować kształt, delikatnie tocząc na ręku serek - po tym jak ręczniczki odebrały kolejną część serwatki (?), ser był suchy i formował się zdecydowanie łatwiej. Nie trzeba się przejmować jeśli od samego początku nie wychodzą takie kulki jak na zdjęciach autorów - będzie jeszcze czas je ukulać. Teraz tylko czekamy na 'suche ręczniczki', kulki leżą w lodówce - obtoczymy w przyprawach których użyliśmy wcześniej i będziemy wrzucać do słoików z olejem. Ilość która wyszła - jest całkiem przyzwoita, nie wyszło za dużo. Zresztą nawet jeżeli było by dla kogoś za dużo - serek idealnie nadaje się na chleb. Myślę, że ciekawą formą jest raczej - serek naturalny w środku i na zewnątrz obtoczony przyprawami, a nie na zewnątrz i w środku ta sama przyprawa - fajna kontra powinna wyjść - wg. tej filozofii będziemy raczej robić kolejną partię. Edytowane 21 Marca 2015 przez a'la Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Marca 2015 mój ser nadal obcieka ale to dopiero drugi dzień . Ja go obracam na gazie :-) . Uskubnęliśmy trochę na bułeczke na śniadanie i jest pyszny. Teraz czas na kulki . Podzielę się spostrzeżeniami . p.s. wg mnie będzie chyba wyśmienity do nadziewania papryczek - zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 21 Marca 2015 Bravo Camelki! Dzięki za ciekawe przepisy i nutkę egzotyki która wspaniale urozmaica forum. Aż chciałoby się zobaczyć Wasz e-book. Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a'la Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Marca 2015 wg mnie będzie chyba wyśmienity do nadziewania papryczek - zobaczymy super pomysł a tak wyglądają nasze przed obtoczeniem w przyprawach i wrzuceniem do słoików Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camelki Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Marca 2015 Dawno tu nie zaglądałem - a tu taka niespodzianka Chudziak - dla mnie to akurat bez znaczenia, dawałem taką śmietanę, jaką akurat miałem boggi - napisz jaki chcesz z kuchni Bliskiego Wschodu, jeśli będę znał przepis to wstawię a'la i Ulalka - ja nie obracam, obcieka sobie sam, ale to zależy od użytego jogurtu. Możesz w razie czego przemieszać go łyżką. Teraz w Polsce robiłem z "jogurtu naturalnego" marki Pilos (do kupienia w Lidlu) Jeśli jogurt był bardzo płynny warto przetrzymać nawet 6 dni.Świetny pomusł z tym nadziewaniem papryczek. jureczek4 - wyślij mi adres e-mail, to prześlę e-booka ps. Labneh - można też wykorzystać do zrobienia tzatziki Cytuj ______________________________________________________________________________________________________"Życie przeżywa się intensywnie dopiero wówczas, kiedy ani na sekundę nie zapomina się, że można je w każdej chwili stracić"pułkownik Thomas Michael Hoare ("Mad Mike" Hoare) Nasz blog o Arabii Saudyjskiej - W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polakai blog o książkach - To czytają Saudyjskie Wielbłądy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11249-myszoperz-camelki-prezentuje/#findComment-414707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.