sajmon0609 Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Marca 2015 Możecie mi powiedzieć dlaczego pojawiły się na kiełbasie zacieki tłuszczu ,kiełbasę robiłem podpiekaną składniki łopatka 9 kg raczej chudej ,boczek 4 kg i podgardle 1kg nie pierwszy raz robiłem kiełbasę ale pierwszy raz wyszły mi takie zacieki tłuszczu, czy dobrze myślę ze przesadziłem z boczkiem.Kolor, smak są bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Marca 2015 Zacieki pojawily sie podczas wedzenia, czy przy parzeniu? Nic o tym nie napisales;jakie temperatury itd... . Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Marca 2015 Zacieki pojawily sie podczas wedzenia, czy przy parzeniu?Nic o tym nie napisales;jakie temperatury itd... .Napisałem że piekłem kiełbasę bez parzenia a zacieki pojawiły się po wystudzeniu kiełbasy temp.1 godz.osuszanie 3 godz wędzenie 55.c i 30 minut podpiekanie 85c do 90 stopni . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Marca 2015 Mysle ze ilosc boczku miala raczej znikomy wplyw na te wycieki.Byla to raczej chwilowo za wysoka temperatura.Ps, W jakiej wedzarni wedziles? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Marca 2015 Mysle ze ilosc boczku miala raczej znikomy wplyw na te wycieki.Byla to raczej chwilowo za wysoka temperatura. Ps, W jakiej wedzarni wedziles?Takiej polowej komora z metalu palenisko około 1 metra od komory otwarte.Może faktyczne była za wysoka temperatura nie wszystkie kiełbasy maja zacieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 10 Marca 2015 No i czy przekladales kije?,bo to tez jest wazne. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 10 Marca 2015 ....na jakim oczku i jaką maszynką mieliłes tłuste składniki , i czy noże i siatki były ostre...? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Marca 2015 Mnie się pojawiły zacieki na kiełbasie wtedy gdy poczułem podczas krojenia czy obrzynania skóry że boczek w dotyku jest jakiś inny. Taki jakiś łojowaty. Smak był bardzo dobry.Drugi raz pojawiły się zacieki tłuszczu na kiełbasie wtedy gdy dodałem zamiast boczku mięso tzw kulinarne z witkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Marca 2015 dlaczego pojawiły się na kiełbasie zacieki tłuszczu Jak długo wyrabiałeś farsz? Czy był odpowiednio kleisty? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Marca 2015 .....mięso kulinarne - zawartość mięsa 50% chyba.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Marca 2015 .....mięso kulinarne - zawartość mięsa 50% chyba....Ale za to z witkowa. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.