Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie mi powiedzieć dlaczego pojawiły się na kiełbasie zacieki tłuszczu ,kiełbasę robiłem podpiekaną składniki łopatka 9 kg raczej chudej ,boczek 4 kg i podgardle 1kg  nie pierwszy raz robiłem kiełbasę ale pierwszy raz wyszły mi takie zacieki tłuszczu, czy dobrze myślę ze przesadziłem z boczkiem.Kolor, smak są bardzo dobre.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/
Udostępnij na innych stronach

Zacieki pojawily sie podczas wedzenia, czy przy parzeniu?

Nic o tym nie napisales;jakie temperatury itd... .

Napisałem że piekłem kiełbasę bez parzenia a zacieki pojawiły się po wystudzeniu kiełbasy temp.1 godz.osuszanie  3 godz wędzenie 55.c i 30 minut podpiekanie 85c do 90 stopni .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411100
Udostępnij na innych stronach

Mysle ze ilosc boczku miala raczej znikomy wplyw na te wycieki.

Byla to raczej chwilowo za wysoka temperatura.

 

Ps, W jakiej wedzarni wedziles?

Takiej polowej komora z metalu palenisko około 1 metra od komory otwarte.Może faktyczne była za wysoka temperatura nie wszystkie kiełbasy maja zacieki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411106
Udostępnij na innych stronach

....na jakim oczku i jaką maszynką mieliłes tłuste składniki , i czy noże i siatki były ostre...?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411153
Udostępnij na innych stronach

Mnie się pojawiły zacieki na kiełbasie wtedy gdy poczułem podczas krojenia czy obrzynania skóry że boczek w dotyku jest jakiś inny. Taki jakiś łojowaty. Smak był bardzo dobry.

Drugi raz pojawiły się zacieki tłuszczu na kiełbasie wtedy gdy dodałem zamiast boczku mięso tzw kulinarne z witkowa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411331
Udostępnij na innych stronach

 

 

dlaczego pojawiły się na kiełbasie zacieki tłuszczu

 

Jak długo wyrabiałeś farsz? Czy był odpowiednio kleisty?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411334
Udostępnij na innych stronach

.....mięso kulinarne :facepalm: - zawartość mięsa 50% chyba....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411335
Udostępnij na innych stronach

.....mięso kulinarne :facepalm: - zawartość mięsa 50% chyba....

Ale za to z witkowa.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11259-zaciek-t%C5%82uszczu-na-kie%C5%82basie/#findComment-411336
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.