trezor123 Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Marca 2015 WitamDzisiaj zapleklowalem swoje pierwsze miesko i mam pytanie do Was specjalistow Peklowanie 3 dnioweMiesa ok. 9 kg Dalem 3,6 - 4,0 litry wody 4 saszetki po 50 gram peklosoli Prymat , czyli 200gram.( na opakowaniu bylo napisane ze dawac 50 gram na 2, 5kg miesa na 0.5 litra wody ) Tutaj moje pytanie : wg przepisu Szczepana stezenie powinno byc ok 8procent , a wiec brakuje ok 100 gram ? Prosze o potwierdzenie czy mam racje ? Czy peklo sol prymat ma inny sklad niz inne peklo sole ? Jak cos to dosypie te 100 gram Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11265-sol-peklowa-prymat/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 11 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ wg prymatu maksymalne stężenie końcowe wynosi 50g/(2,5 kg mięsa+ 0,5 kg wody)=1,6%obecnie Twoje max stężenie końcowe soli w produkcie wynosi 200g/(9kg+4kg)=1,53% wypadałoby abyś nie schodził poniżej 35 g peklosoli na 1kg mięsa +0,4 l wody, czyli 35g/(1kg+0,4kg)=2,5% przy peklowaniu ok 7 dniowym stężenie 8% solanki jest ok, tylko jest różnica czy tej solanki 8-procentowej jest 0,5l czy 1l na 1kg mięsa -ale w ciągu 3 dni to musiałbyś to porządnie nastrzyknąć skład peklosoli jest identyczny jak każdej innej peklosoli Edytowane 11 Marca 2015 przez grzybiarzbobromir Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11265-sol-peklowa-prymat/#findComment-411350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.