stokrotka Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2007 proszę o pomoc! czy nałonocne osadzanie kiełbasy to za długo? :question: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2007 Ależ skąd jest OK Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2007 Masz kłopoty z rannym wstawaniem ? :grin: Zrób sobie pobudkę o 4 rano, i wędź!A tak poważnie, jeżeli mięso było świeże i zapewnisz niską temperaturę, to nic się nie stanie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2007 chyba nie ja ostatnio całą :grin: noc osadzałam w chłodku , i nic sie nie stało Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2007 Ja zawsze zostawiam na noc a rano wędzę i jest OK.Tak rozkładam pracę żeby kiełbasę nadziewać wieczorem,i rano do wędzarni.Trzeba pamiętać że jest to mięso peklowane więc już w jakiś sposób zakonserwowane.Pzdr.Wosiu Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Listopada 2007 My też zostawiamy na noc w chłodzie i naprawdę nic się nie dzieje. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Listopada 2007 U mnie osadzanie trwa nawet do blisko 24 godzin, tylko temperatura musi być odpowiednia Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Listopada 2007 Cicho bądźcie, bo nas zaraz Szefunio ochrzani, za nietrzymanie się receptur :lol: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 16 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Listopada 2007 Dzięki!Pocieszyliście mnie bardzo, istotnie nie chce mi się rano wstawać :rolleyes: Wieczorem zrobię kiełbaski a rano zadymimy w Jastrzębiu :lol: Dam znać co z nich wyszło :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Listopada 2007 Witam Moje kiełbaski też wiszą przed wędzeniem na kijkach całą noc w przewiewnym miejscu i jest wszystko ok. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 16 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 16 Listopada 2007 i moje 15 kg. osiada i suszy się wstępnie grzałką w wędzarni. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Listopada 2007 Witam !Całonocne osadzanie kiełbasy nie zaszkodziło jej :grin: Kiełbasa wg Dziadka wyszła rewelacyjnie :grin: Na mój smak - zrobiłam najlepszą z kiełbas, które wykonałam do tej pory.Jako ,że zawsze robię niewielkie ilości ( biorę pod uwagę to, iż jeszcze się uczę) a zachęcona udanym wyrobem- w przyszłym tygodniu wznawiam produkcję kiełbasy :rolleyes: Noo, może jeszcze jakiś karczek i szyneczkę dorzucę...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-22725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Listopada 2007 Stokrotka! Daj znać kiedy będziesz wędzić, będziemy wyglądać dymu od strony Jastrzębia . :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-22744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Listopada 2007 witam Cie Stokrotko, jestem bardziej niż poczatkujący i bardzo spodobała mi sie Twoja kiełbaska, chciałbym sie dowiedzieć ile czasu peklowałaś mięso i jakiej używałaś zalewy i flaków (czy to nie są czasem osłonki białkowe?) pozdrawiam Wiesław Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-23768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Witam.Proszę również o radę.Z przyczyn powiedzmy :grin: technicznych dopiero dziś robię kiełbasę krakowską i z wędzeniem będę musiał poczekać do poniedziałku rano.Pytanie - czy zostawić mięsko, które już się pekluje od środy godz.22 i jutro robić kiełbaskę( 1 noc osadzania), czy dziś zrobić na dwa dni osadzania. Zaznaczam możliwość wędzenia mam dopiero od poniedziałku z rana.Co się może stać w przypadku przedłużonego peklowania a co w przypadku 2 dniowego osadzania.Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-24443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Witam.Proszę również o radę.Z przyczyn powiedzmy :grin: technicznych dopiero dziś robię kiełbasę krakowską i z wędzeniem będę musiał poczekać do poniedziałku rano.Pytanie - czy zostawić mięsko, które już się pekluje od środy godz.22 i jutro robić kiełbaskę( 1 noc osadzania), czy dziś zrobić na dwa dni osadzania. Zaznaczam możliwość wędzenia mam dopiero od poniedziałku z rana.Co się może stać w przypadku przedłużonego peklowania a co w przypadku 2 dniowego osadzania.Pozdrawiam. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-24444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Grudnia 2007 W Twoim przypadku wszystko jest w normie. Będą 3 dni peklowania, obróbka i osadzanie.Gdybyś jednak kiedyś miał problem, to możesz:1. Mięso trzymać w lodówce (lub zamrażarce, jesli termin jest bardzo odległy - to jednak nie powinno wchodzić w grę, gdyz teraz mozna dostać mięso praktycznie o każdej porze, lub zamówić je sobie nawet w mięsnym sklepie) do moment nadejścia pory peklowania. 2. Mięsko zapeklowane wstawiasz do lodówki i utrzymujesz temp. ok. 1 st.C. Proces peklowania zostaje wtedy zahamowany.Osadzanie kiełbas w temp. pokojowej ma praktycznie same plusy - ładne rozmieszczenie mięsa w jelicie, osuszenie batonów, przedłużenie procesu peklowania (dopeklowanie w batonach). Jesli jednak jest to robione zbyt długo, można batony przesuszyć. No i oczywiście zagrożenia ze strony bakterii. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-24445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Grudnia 2007 Przepeklowanie mięsa może skutkować tym samym, czym brak nitratów w peklosoli - po obróbce, w wyrobie gotowym moga pojawić się szare (nie tylko) plamy i przebarwienia. Może także zmienić się smak wędliny.Napisałem tutaj tylko fragment uwag. Resztę znajdziesz na stronie głównej, no i tutaj, na forum.Po prostu jest to czysta fizyka i chemia. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-24446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stokrotka Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Grudnia 2007 Wiesław!Odpowiadam dopiero teraz z powodu awarii kompa. Przepis na tę kiełbaskę znajdziesz na stronie głównej wedlinydomowe. W tematycznym dziale jest temat: dla początkujących. Tam znajduje się podpunkt : twoja pierwsza kiełbasa- i to jest to :grin: . Krok po kroku wg wskazań Dziadka i też zrobisz taką kiełbaskę na pewno. Ja peklowałam ok 24 godz + całonocne osadzanie. Jelita kupiłam naturalne i tylko takie mam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-25551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.