Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Masz kłopoty z rannym wstawaniem ? :grin:

Zrób sobie pobudkę o 4 rano, i wędź!

A tak poważnie, jeżeli mięso było świeże i zapewnisz niską temperaturę, to nic się nie stanie.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21858
Udostępnij na innych stronach

chyba nie ja ostatnio całą :grin: noc osadzałam w chłodku , i nic sie nie stało

Pozdrawiam Anetka :lol:

 

To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21863
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze zostawiam na noc a rano wędzę i jest OK.Tak rozkładam pracę żeby kiełbasę nadziewać wieczorem,i rano do wędzarni.Trzeba pamiętać że jest to mięso peklowane więc już w jakiś sposób zakonserwowane.

Pzdr.Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21866
Udostępnij na innych stronach

U mnie osadzanie trwa nawet do blisko 24 godzin, tylko temperatura musi być odpowiednia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21876
Udostępnij na innych stronach

Cicho bądźcie, bo nas zaraz Szefunio ochrzani, za nietrzymanie się receptur :lol:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21879
Udostępnij na innych stronach

Dzięki!

Pocieszyliście mnie bardzo, istotnie nie chce mi się rano wstawać :rolleyes:

Wieczorem zrobię kiełbaski a rano zadymimy w Jastrzębiu :lol:

Dam znać co z nich wyszło :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21881
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moje kiełbaski też wiszą przed wędzeniem na kijkach całą noc w przewiewnym miejscu i jest wszystko ok.

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-21939
Udostępnij na innych stronach

Witam !

Całonocne osadzanie kiełbasy nie zaszkodziło jej :grin:

Kiełbasa wg Dziadka wyszła rewelacyjnie :grin:

Na mój smak - zrobiłam najlepszą z kiełbas, które wykonałam do tej pory.

Jako ,że zawsze robię niewielkie ilości ( biorę pod uwagę to, iż jeszcze się uczę) a zachęcona udanym wyrobem- w przyszłym tygodniu wznawiam produkcję kiełbasy :rolleyes:

Noo, może jeszcze jakiś karczek i szyneczkę dorzucę...

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-22725
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
witam Cie Stokrotko, jestem bardziej niż poczatkujący i bardzo spodobała mi sie Twoja kiełbaska, chciałbym sie dowiedzieć ile czasu peklowałaś mięso i jakiej używałaś zalewy i flaków (czy to nie są czasem osłonki białkowe?) pozdrawiam Wiesław
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-23768
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam.

Proszę również o radę.

Z przyczyn powiedzmy :grin: technicznych dopiero dziś robię kiełbasę krakowską i z wędzeniem będę musiał poczekać do poniedziałku rano.Pytanie - czy zostawić mięsko, które już się pekluje od środy godz.22 i jutro robić kiełbaskę( 1 noc osadzania), czy dziś zrobić na dwa dni osadzania. Zaznaczam możliwość wędzenia mam dopiero od poniedziałku z rana.Co się może stać w przypadku przedłużonego peklowania a co w przypadku 2 dniowego osadzania.

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-24443
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Proszę również o radę.

Z przyczyn powiedzmy :grin: technicznych dopiero dziś robię kiełbasę krakowską i z wędzeniem będę musiał poczekać do poniedziałku rano.Pytanie - czy zostawić mięsko, które już się pekluje od środy godz.22 i jutro robić kiełbaskę( 1 noc osadzania), czy dziś zrobić na dwa dni osadzania. Zaznaczam możliwość wędzenia mam dopiero od poniedziałku z rana.Co się może stać w przypadku przedłużonego peklowania a co w przypadku 2 dniowego osadzania.

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-24444
Udostępnij na innych stronach

W Twoim przypadku wszystko jest w normie. Będą 3 dni peklowania, obróbka i osadzanie.

Gdybyś jednak kiedyś miał problem, to możesz:

1. Mięso trzymać w lodówce (lub zamrażarce, jesli termin jest bardzo odległy - to jednak nie powinno wchodzić w grę, gdyz teraz mozna dostać mięso praktycznie o każdej porze, lub zamówić je sobie nawet w mięsnym sklepie) do moment nadejścia pory peklowania.

2. Mięsko zapeklowane wstawiasz do lodówki i utrzymujesz temp. ok. 1 st.C. Proces peklowania zostaje wtedy zahamowany.

Osadzanie kiełbas w temp. pokojowej ma praktycznie same plusy - ładne rozmieszczenie mięsa w jelicie, osuszenie batonów, przedłużenie procesu peklowania (dopeklowanie w batonach). Jesli jednak jest to robione zbyt długo, można batony przesuszyć. No i oczywiście zagrożenia ze strony bakterii.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-24445
Udostępnij na innych stronach

Przepeklowanie mięsa może skutkować tym samym, czym brak nitratów w peklosoli - po obróbce, w wyrobie gotowym moga pojawić się szare (nie tylko) plamy i przebarwienia. Może także zmienić się smak wędliny.

Napisałem tutaj tylko fragment uwag. Resztę znajdziesz na stronie głównej, no i tutaj, na forum.

Po prostu jest to czysta fizyka i chemia. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-24446
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wiesław!

Odpowiadam dopiero teraz z powodu awarii kompa. Przepis na tę kiełbaskę znajdziesz na stronie głównej wedlinydomowe. W tematycznym dziale jest temat: dla początkujących. Tam znajduje się podpunkt : twoja pierwsza kiełbasa- i to jest to :grin: . Krok po kroku wg wskazań Dziadka i też zrobisz taką kiełbaskę na pewno. Ja peklowałam ok 24 godz + całonocne osadzanie. Jelita kupiłam naturalne i tylko takie mam.

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1143-osadzanie-kie%C5%82bas/#findComment-25551
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.