extremeee Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Maja 2015 Witam serdecznie, Od pewnego czasu chodzi mi po głowie budowa kombajnu w postaci wędzarni połączonej z grillem.Przeglądając ofertę wielu kamieniarzy oraz składów ogrodniczych doszedłem do wniosku, że ich produkty, pomimo tego że są b.dobrze wykonane oraz estetycznie zupełnie nie sprawdzą się w praktyce. Powodów moim skromnym zdaniem jest kilka, najważniejszym jest chyba jednak to że pomimo tego że ktoś kamieniarzem może być doskonałym - może nie mieć zielonego pojęcia o budowie wędzarni. Głęboka analiza tego co w pobliżu miejsca mojego zamieszkania jest w ofercie skłoniła mnie do pogłębienia wiedzy w tym temacie i tym oto sposobem trafiłem tutaj. Po lekturze wielu tematów, w tym świetnie udokumentowanej budowy wędzarni ArkoGdynia, Andyandy, Bogdana, Feniksa oraz pozostałych autorów, padła decyzja : BUDUJEMY. Zwracam się do Was z serdeczną prośbą o weryfikację moich założeń dot. budowy mojej wędzarni. Chciałbym zbudować coś podobnego do : http://d.alegratka.pl/g2/o/e8/d8/36/24175585_2964_d.jpeg Wykończenie kamieniem - tyle ze w innym kolorze. W chwili obecnej w ogrodzie stoi już studnia obudowana kamieniem więc chciałbym żeby wędzarnia z nią korespondowała.Główna różnica pomiędzy tym zdjęciem a moim konceptem to palenisko bezpośrednie oraz dodatkowa wnęka pod grillem. Główne założenia : Osobne komory dla wędzarni oraz grilla - wspólny komin na samym końcu. Przed połączeniem kominów szyber w przewodzie kominowym wędzarniKonstrukcja nośna - płyta fundamentowa (10 cm grubości) na zagęszczonym gruzie.Konstrukcja samej wędzarni i grilla do poziomu blatu - bloczki betonowe.Wykończenie końcowe - kamień Wędzarnia : Palenisko bezpośrednie z ew. opcją dołączenia rury na trójniku oraz dodatkowego paleniska pośredniego (temat ArkoGdynia)Rozwiązanie komory paleniska chciałbym zrealizować tak jak w temacie Andyandy (rozwiązanie z opuszczanym szybrem i dyfuzorem).Palenisko - wykonane z cegły pełnej (po wielu tematach na forum wiem już że szamot odpada).Wymiary paleniska 80 x 80 x 80 (?)Komora wędzarnicza : (80 x 80 x 130) (?)Wnętrze komory wędzarniczej : drewno - boazeria sosna z dystansem od konstrukcji komory ~ 3 cm.Drzwi komory wędzarniczej : drewno - deski sosnaDrzwi paleniska - nie mniejsze niż 27 x 42 Grill : Komora grilla wyłożona cegłą szamotową,Wymiary komory : 80 x 80 x 100 (?) Proszę o weryfikację moich założeń (w szczególności wymiarów komór/paleniska). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Maja 2015 Jeśli palenisko bezpośrednie to chyba powinno być tej samej powierzni co komora... Ale mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Maja 2015 Ładnie wykonane... Z jakiego kamienia chcesz budować u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 6 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Maja 2015 @januszfeniks - z wapienia. Studnie mam wykonaną podobnie do : http://www.gardenidea.pl/foto/wapien.jpg @withereggie - ostatni wymiar to wysokość - z tego co czytałem to ma to być 2/3 wysokości komory ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 6 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Maja 2015 Sorry, mój błąd jak tak, to dla mnie elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Maja 2015 Bardzo ladna , komora wylozona deskami? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Maja 2015 @eli55 W planach tak - mam nadzieje ze moja konstrukcja będzie chociaż w 80% wykonana tak jak ta na zdjęciu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Maja 2015 Witaj extremeee! Na początku jak zobaczyłem temat to byłem zaciekawiony ....bo "ktoś chce budować coś takiego co ja zbudowałem... " i z chęcią wszedłem na Twój temat... a tutaj TAKIE miłe słowa dziękuję Dobra koniec tych "uprzejmości"... trzeba zabrać się za pracę A więc: główne założenia:- w jaki sposób chcesz rozwiązać wspólny komin? do każdej z komór chcesz dać po osobnym szachcie czy chcesz się łączyć tak jak ja to zrobiłem? Pamiętaj o skroplinach! i odpowiednich przekrojach!- robienie szybra wewnątrz przewodu dymowego z komory wędzarniczej było trochę dla mnie kłopotliwe ( wysokość na jakiej musiałbym operować tym szybrem) więc o wiele łatwiej i prościej zamontować szyber na wlocie do rury dymowej a dokładniej w samej komorze - płyta fundamentowa..... jeżeli chcesz robić na zagęszczonym gruzie to najlepiej mieć ubijarkę płytową... ale wiadomo jak to z dostępnością takich sprzętów.... chyba że gdzieś w okolicy "panowie fachmani" układają akurat kostkę brukową Ja wykorzystałem części ze "starej" próby zbudowania wędzarni.... ale mój fundament ma o zgrozo jakieś 50 cm ale cóż......- bloczki mogą być, jednak samo palenisko wykonał bym z cegły pełnej! Wędzarnia:- palenisko "bezpośrednie" szczerze polecam! jednak również podejście do hybrydy jest fajnym pomysłem lecz wiadomo koszty się podnoszą - trzeba sobie zdać z tego sprawę! Dodatkowo w zależności co będziemy chcieli wędzić ( w jaki asortyment pójdziesz) taki sposób wędzenia będzie odpowiedni ( na zimno - kanałówką pośrednią , lub ciepło - wędzarnią "bezpośrednią") tak więc musisz sobie to przemyśleć!- rozwiązanie z opuszczanym szybrem Anydyandy moim zdaniem będzie prawie zbyteczne.... w sumie to na prawdę rzadko będzie potrzebny... podstawą jest dobry deflektor! - wymiary paleniska.... 80x80 to oki ale wysokość 80?! wysokość paleniska to 2/3 szerokości podstawy paleniska a nie komory!! czyli ok 54 cm! w zupełności wystarczy!! do tego zbrojony strop z dużym otworem dymowym ( przy takiej komorze to ja bym zrobił 25 cm.... jak nie więcej) i będzie super- Wysokość komory jest OK! ( jeżeli mówisz o wymiarach wewnętrznych oczywiście - Obicie komory OK ( sam mam taką ) ale powiedz mi dlaczego chcesz robić aż taki dystans pomiędzy ścianką drewnianą a ścianą komory.... 3 cm... szkoda miejsca wewnątrz komory!! Zrób "na 0" lun na minimalnej dylatacji!( jak byś miał ją wełną ocieplać to bym jeszcze zrozumiał, a tak to na prawdę szkoda miejsca - ja mam "na 0" i wszystko pięknie działa!- drzwi do wędzarni OK! warto dać 2 warstwy desek by za szybko się nie ochładzały - bo będzie się wykroplała para na nich....- drzwi do paleniska maksymalnie szerokie jakie będziesz miał dostępne! i oczywiście całkowity zakaz stosowania jakichkolwiek rusztów w palenisku!! Grill:- cegłą nie musisz wykładać..... szkoda kasy, lepiej kup płyty szamotowe są o połowę cieńsze od cegły i przynajmniej o połowę tańsze! Ja nawet ich nie kleiłem na zaprawę zduńską tylko dociąłem na wymiar i poukładałem na dnie paleniska i jest OK - jeżeli chodzi o wysokość grilla to pamiętaj o jednej ważnej rzeczy... żeby dym nie walił Ci w oczy musisz przy sklepieniu utworzyć taką "nieckę - komorę dymową" ... taki czopuch żeby dym nie walił w oczy tylko wychodził kominem!Ja zamknąłem komorę grilla dwiema rzędami cegieł przed zalaniem stropu... ale i tak troszkę dymu idzie jak palę w kominku... ale do akceptacji Tyle to na razie ale w razie czego to śmiało pisz i postaramy się pomóc!!Trzymam kciuki i wrzucam temat do obserwowanych!! Z Dymnym pozdrowieniem..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Maja 2015 : http://d.alegratka.pl/g2/o/e8/d8/36/24175585_2964_d.jpeg No, toż to nieomal Tadż Mahal, tylko czy taki monument jest najlepszym rozwiązaniem w przydomowym ogrodzie ? Myślę że warto popatrzeć na obiekty ArkoGdynia czy JanuszaFeniksa, choć mocno różnią się od siebie stylem, to mają w sobie tą tzw. lekkość architektoniczną, która jest chyba bardziej odpowiednia na niewielkich powierzchniach naszych działek. Wszystko ma jednak swych zwolenników jak i przeciwników, ale warto się dobrze zastanowić zanim zbudujemy coś, co przytłoczy swym wizualnym ogromem i zdominuje całą resztę ogrodu, z którego przecież każdy posiadacz chciałby być dumny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Maja 2015 Witaj kolego powiedz mi jedną rzecz czy drzwi komory wędzarniczej masz zamiar w jakiś sposób uszczelnić bo przy tego typu elewacji (nie jest ona tania) będziesz ja miał po kilku wędzeniach na sklepieniu nad drzwiami okopconą a spróbuj piaskowiec umyć wiem coś o tym dlatego ja u siebie rozwiązałem to w inny sposób Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Maja 2015 Dziękuje serdecznie wszystkim za zainteresowanie tematem i dzielenie się swoją wiedzą @Grzegorz1970 - masz rację o tym nie pomyślałem - masz może jakiś pomysł na uszczelnienie drzwi od góry ? Moja elewacja będzie z wapienia - ale myślę że przy czyszczeniu i tak nie będzie za wesoło... @sverige2 - ogród mam akurat b.duży połączony z starym sadem więc to nie problem. Jednakże faktycznie zgadzam się z Tobą po części i sam się boje czy taka kolumbryna nie będzie lekkim przegięciem. Nie wzoruje się 100% na tym obrazie jednakże jest to bliskie temu co zamierzam zamiar zmajstrować. @ArkoGdynia -Więc po kolei : 1) Wspólny komin - kurcze sam do końca nie wiem... na tą chwile przeważa koncepcja z osobnymi wylotami z grilla i wędzarni obudowanymi razem - optycznie efekt jednego komina. Przekrój o którym myślę to fi200, z szybrem faktycznie najlepiej zrobić to w rurze dymowej odrazu za komorą lub wręcz w komorze jak sugerujesz.2) Płyta fundamentowa - gruz betonowy oczywiście zagęszczony zagęszczarka - ja korzystam z usług wypożyczalni takie sprzętu (60 - 80 zł doba).3) Konstrukcja : bloczki betonowe, palenisko oczywiście cegła pełna palona.4) Palenisko : dzięki wielkie za wskazówkę z wysokością paleniska - wiedziałem że pewnie coś pokręcę dlatego przy wymiarach dałem pytajniki Deflektor też oczywiście będzie - myślisz że ten opuszczany szyber się nie sprawdzi ? mnie przekonuje to ze można w zasadzie całkowicie zamknąć dopływ dymu w przypadku gdyby było za gorąco. Szyber - myślałem o wykorzystaniu tej fi200 jednakże zapewne masz rację więc zmienię na 250 5) Obicie komory : Co do tej dylatacji to gdzieś na forum doczytałem że przy tej pustce powietrznej mamy dodatkową izolację z powietrza. Też to raczej odpuszczę i zrobię na "0" (wykonawczo będzie mi łatwiej) Czy jest sens w ociepleniu samej komory ??6) Drzwi komory : Tak, będą z dwóch warstw desek - front pionowo/środek poziomo.7) Komora grilla : z tym czopuchem to tez bardzo cenna informacja - zastanawiałem się na wyprofilowaniem tego czopucha w kształt lejka gdzie zwężanie od pełnej szerokości do fi200 rury dymowej odbuwało by się na wyskości ~30 cm - myślę że byłoby to skuteczne tylko nie wiem do końca jak z estetyką - ta kwestia chyba rozwiąże się sama na etapie budowy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) Szanowni koledzy mam jeszcze jedno pytanie dotyczące paleniska. Konstrukcja całej grillo wędzarni będzie z bloczków betonowych, do paleniska chciałem użyć cegły pełnej palonej.Pytanie brzmi jak to zrobić ?? Czy konstrukcję "nośną" stawiać z bloczków betonowych a samo palenisko niejako wyłożyć cegłą (przy zachowaniu powyższych wymiarów wewnętrznych) czy też po prostu wymurować tą część grillowędzarni z cegły ? Mam lekki mętlik w głowie z tym związany - to samo tyczy się grilla... Drugim tematem który mnie niepokoi jest waga całego zestawu, na tą chwilę bloczki betonowe tworzące konstrukcję do wysokości ~80 cm ważą 1500 kg a do tego fundament, blat i obudowa grilla i wędzarni...Zastanawiam się nad zmianą materiału do budowy szkieletu.Z dostępnych alternatyw pozostaje cegła lub pustaki... Pozdrawiam Edytowane 7 Maja 2015 przez extremeee Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 7 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Maja 2015 Kamienna komora jest niewdzieczna do wygrzania. Każdy rodzaj izolacji spowoduje szybsze wygrzewanie komory i nie oddawanie temperatury kamieniowi który jesienią i zimą będzie zimny. Nawet pustka jak zauważyłeś jest pewnego rodzaju izolacją więc nawet 1 cm jest lepszy niż 0. To że łatwiej Ci wykonać nie znaczy że warto. Kilka listew dylatacyjnych życia nie utrudni.Co do paleniska, skoro całość chcesz w kamieniu to wymuruj palenisko z cegły wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-423981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 9 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Maja 2015 extremeee ja mam drzwi wyspawane z blachy i zrobione uszczelnienie z sznura jak w kotłach a na to przykręcone deski a jak u ciebie będą drzwi zrobione Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Maja 2015 @whitereggie : tak własnie zrobie z tym paleniskiem - od środka wyłożę cegła pełną paloną.@Grzegorz1970 - Czyli rozumiem że blachę masz taką dekoracyjną od zewnątrz ? ja planuje podwójne deskowanie (na zewnątrz deski pionowo - od środką poziomo. Ten sznur faktycznie będzie chyba najlepszym rozwiązaniem - dzięki za podpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 10 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Maja 2015 żle mnie zrozumiałeś ja mam zwykłą blachę czarną od środka z zewnątrz deski popatrz tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11151-grilo-wedzarnia-z-piecem-grzegorza/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 10 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Maja 2015 @Grzegorz1970 - teraz widzę, faktycznie zinterpretowałem na opak Korzystając z okazji mam pytanie : jakiej wielkości masz grilla i czy jeśli dobrze widzę palenisko grilla to płytki szamotowe ? Nie masz żadnego rusztu dla paleniska ? Czy rozpalanie grilla nie jest problematyczne z względu na to ze w przeciwieństwie do palenisk rusztowych powietrze ma ograniczony dostęp do węgla/brykietów "od spodu" ? PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Maja 2015 Witaj Adamie! Wspólny komin - kurcze sam do końca nie wiem... na tą chwile przeważa koncepcja z osobnymi wylotami z grilla i wędzarni obudowanymi razem - optycznie efekt jednego komin Jeżeli będziesz chciał tak zrobić to musisz wziąć pod uwagę że jak dasz prostopadłą rurę wylotową z komory wędzarniczej to najprawdopodobniej pojawią Ci się skropliny (okres jesienno - zimowy to na bank!), które będą spływały Ci na wyroby.... nieestetyczne i niesmaczne!! Konstrukcja całej grillo wędzarni będzie z bloczków betonowych, do paleniska chciałem użyć cegły pełnej palonej. Pytanie brzmi jak to zrobić Przecież chciałeś i tak wszystko obłożyć na koniec wapieniem więc w czym problem? Murujesz sobie palenisko z cegły pełnej czerwonej a resztę do wmurowujesz do tego paleniska z pustaka.... nie ma potrzeby stawiać najpierw konstrukcji z pustaka a później wewnątrz murować cegłą.... łączysz materiały i będzie OK... i tak na wierzch dajesz okładzinę to różnych materiałów i tak nie będzie widać! Drugim tematem który mnie niepokoi jest waga całego zestawu, na tą chwilę bloczki betonowe tworzące konstrukcję do wysokości ~80 cm ważą 1500 kg a do tego fundament, blat i obudowa grilla i wędzarni... Zastanawiam się nad zmianą materiału do budowy szkieletu. Nad czym się zastanawiasz?? popatrz jak budują domy.... idzie pustak i nie ma problemu.... waga... fakt "trochę to warzy" ale jak odpowiednio wymurujesz, zabezpieczysz przed przesiąknięciem wodą ( pustaki w chłona jak gąbka i potrafią się wtedy rozwalać!) to nic się nie stanie! Śmiało możesz budować z pustaków!! jakiej wielkości masz grilla i czy jeśli dobrze widzę palenisko grilla to płytki szamotowe ? Nie masz żadnego rusztu dla paleniska ? Czy rozpalanie grilla nie jest problematyczne z względu na to ze w przeciwieństwie do palenisk rusztowych powietrze ma ograniczony dostęp do węgla/brykietów "od spodu" ? Ja wymiar paleniska mam 60x50 a ruszt wymiarów 60x40 ! Na dnie paleniska grilla dałem płytki szamotowe. Dodatkowo wyspawany został ruszt na całą szerokość paleniska - ułatwia grillowanie a dodatkowo po grillowaniu rozpalamy drewienkiem w "kominku" i w altanie jest przyjemnie i cieplutko..... biesiadować można do rana Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Jeżeli będziesz chciał tak zrobić to musisz wziąć pod uwagę że jak dasz prostopadłą rurę wylotową z komory wędzarniczej to najprawdopodobniej pojawią Ci się skropliny (okres jesienno - zimowy to na bank!), które będą spływały Ci na wyroby.... nieestetyczne i niesmaczne!!Kolego a masz jakiś inny pomysł na to ? Ja planuje wyjść znad paleniska kolanem 45 st-> kawałek prostej ->45 st i wylot na zewnątrz więc w poziomie mi nic przechodzi. Przecież chciałeś i tak wszystko obłożyć na koniec wapieniem więc w czym problem? Murujesz sobie palenisko z cegły pełnej czerwonej a resztę do wmurowujesz do tego paleniska z pustaka.... nie ma potrzeby stawiać najpierw konstrukcji z pustaka a później wewnątrz murować cegłą.... łączysz materiały i będzie OK... i tak na wierzch dajesz okładzinę to różnych materiałów i tak nie będzie widać! Masz rację i tak będzie to zamaskowane, jednakże ten pustak nie pasował mi jako budulec... Po głębszych przemyśleniach będzie on dużo lepszy pod względem wagi jak i obróbki od bloczków betonowych.Pustaki od środka jak i obrzucę tynkiem i dodatkowo napuszczę IZOMUREM albo czymś podobnym. Ja wymiar paleniska mam 60x50 a ruszt wymiarów 60x40 ! Na dnie paleniska grilla dałem płytki szamotowe. Dodatkowo wyspawany został ruszt na całą szerokość paleniska - ułatwia grillowanie a dodatkowo po grillowaniu rozpalamy drewienkiem w "kominku" i w altanie jest przyjemnie i cieplutko..... biesiadować można do rana Ja planuje palenisko 70 x 70 (wymiar wew). Na dno i boki dam płytki szamotowe.Czy ten ruszt który masz na dole paleniska jest "w powietrzu" czy spoczywa bez żadnej dylatacji na płytkach szamotowych ?Widziałem takie rozwiązanie gdzie rusz był osadzony ~7 cm od "dna" paleniska, a na sam dół paleniska wsuwana była szuflada na popiół - zastanawiam się czy też tego tak nie rozwiązać. PozdrawiamAdam Edytowane 11 Maja 2015 przez extremeee Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 11 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Maja 2015 Kolego a masz jakiś inny pomysł na to ? Ja planuje wyjść znad paleniska kolanem 45 st-> kawałek prostej ->45 st i wylot na zewnątrz więc w poziomie mi nic przechodzi. Pisząc szczerze to nie za bardzo mi się takie rozwiązanie widzi.... trochę dla mnie "za dużo" zakrętów.... ja sie starałem aby dym miał jak najkrótsza drogę do pokonania od wlotu do wylotu. Każdy zakręt powoduje utrudniony przepływ i obawiam się o to czy w takim przewodzie nie będzie się ten dym "kotłował". Ja również jak robiłem swój przewód dymowy starałem się ograniczyć do minimum ilość rury jaką musi przejść dym.... dlatego mam tylko kolano nastawne i kawłek prostki która wchodzi w komin pod kątem ale lepszego ujścia dymu.Takie podejście pozwala mi na jeszcze jedną sprawę.... wędzenie w zimie.... w wychłodzonej od mrozu wędzarni ciężko spowodować aby dym ładnie swobodnie przepływał przez tak zimny komin..... "cugu" też nie może być nie wiadomo jakiego bo to przecież nie piec hutniczy..... ale dzięki temu że przewód dymowy z komory wchodzi w przekrój głównego komina przed rozpaleniem w palenisku "bezpośrednim" najpierw rozpalam sobie w palenisku grilla kilka szczapek drewna celem ogrzania głównego komina a dopiero później rozpalam w palenisku. Efekt taki że nie mam problemu z prawidłowym przepływem dymu przez wędzarnię i dodatkowo mam cieplej w altanie Masz rację i tak będzie to zamaskowane, jednakże ten pustak nie pasował mi jako budulec... Po głębszych przemyśleniach będzie on dużo lepszy pod względem wagi jak i obróbki od bloczków betonowych. Pustaki od środka jak i obrzucę tynkiem i dodatkowo napuszczę IZOMUREM albo czymś podobnym. I to moim zdaniem będzie najlepszym rozwiązaniem!! Pamiętaj tylko w fazie budowy chronić pustaki przed nasiąknięciem woda i do momentu ich zatynkowania chronić je przed deszczem! Ja planuje palenisko 70 x 70 (wymiar wew). Na dno i boki dam płytki szamotowe. Całkiem niezłe palenisko już będzie!! Zwróć jednak uwagę na dwie rzeczy....po pierwsze to dostępne rozmiary rusztów..... najpierw zdobądź interesujący ruszt a później na wymiar muruj palenisko bo w innym wypadku będziesz miał problem z "półkami" na ruszt przy grillu! Szerokość paleniska powinna być o jakieś 5 cm szersza niż posiadany ruszt, inaczej może Ci spadać z poszczególnych poziomów!Druga sprawa to głębokość paleniska.... nie może być zbyt głębokie bo będziesz się "przypiekał" wraz z mięskiem na grillu podczas grillowania Lepiej żeby było szersze niż głębsze!Pomyśl również może o jakimś oświetleniu w komorze grilla.... bardzo przydatna rzecz podczas grillowania.... wszystko widać jak na dłoni Wyłożenie płytkami szamotowymi sprawdza się bardzo dobrze, sam tak mam zrobione. Co do paleniska. Ja mam ruszt ułożony na pozostałych przy przycinaniu na wymiar kawałkach płytki szamotowej na wysokość jakieś 4-5 cm... tak zrobione "na szybko"... w planach było tak jak piszesz... delikatne nóżki oraz pojemnik na popiół... ale jakoś jeszcze się za to nie zabrałem łatwiej będzie utrzymać czystość paleniska! Wrzucam zdjęcie jak to u mnie wygląda, nie jest najlepszej jakości ale widać i rurę dymową z komory i ruszt paleniska Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 11 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) @ArkoGdynia Z tym kominem to może i też racja, grillem uda się go troszkę nagrzać Czyli z tego co rozumiem Ty masz komin wspólny do grilla i do niego z boku rurą fi 200 wpada wędzarnia ? (tak przynajmniej wnioskuje z foto). Bardzo fajnie to u Ciebie wygląda - gdyby nie fakt ze mi klinkier do niczego nie pasuje w ogrodzie to też bym coś takiego skonstruował. Odnośnie grilla to ostatnio widziałem w akcji patent podobny do tego: http://www.majsterklepka.eu/userdata/gfx/d9e1f83c35bd9ecbffa8603e24f2dfda.jpg Sprawdzał się bardzo dobrze .Światło w komorze grilla to też bardzo dobry pomysł, szczególnie że mój grill będzie stał pod gołym niebem i światełko się przyda - tylko zastanawiam się jakie (dla którego temperatura i tłuszcz nie będą przeszkodami). Troszkę pozmieniałem wymiary, wrzucam tutaj rzut z góry paleniska wędzarni oraz podstawy całego kombajnu Proszę o rady i wskazówki (za te udzielone do tej pory bardzo dziękuje) http://www.multinet.org.pl/Grill/Palenisko.jpg A tutaj poziom górny (czyli to co będzie na płycie oddzielającej palenisko wędzarni od wędzarni) http://www.multinet.org.pl/Grill/Grillgora.jpgPozdrawiamAdam Edytowane 11 Maja 2015 przez extremeee Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz1970 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Maja 2015 Rozmiar grila to 65x45, na dole faktycznie mam płytkę szamotową a co do rozpalania nie ma problemu wsypyję brykiet i małym palniczkiem trochę ognia i już gotowe :D Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Maja 2015 Dokładnie w takim samym stylu projekt jak ma Arko, można wykonać z takiego kamienia jaki posiadasz. Chodzi o zachowanie charakteru lekkiej i zgrabnej, pomimo swych sporych rozmiarów, architektury ogrodowej, a nie ciężkiego i zupełnie nie komponującego się z otoczeniem monumentu . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Maja 2015 Czyli z tego co rozumiem Ty masz komin wspólny do grilla i do niego z boku rurą fi 200 wpada wędzarnia ? dokładnie tak, ale rura dymowa nie jest Fi 200 tylko 160... ale 200 była by lepsza moim zdaniem Odnośnie grilla to ostatnio widziałem w akcji patent podobny do tego: Fajny patent, załatwia parę problemów.... taca na popiół, półki do rusztów... moim zdaniem warto coś takiego zastosować! Światło w komorze grilla to też bardzo dobry pomysł, szczególnie że mój grill będzie stał pod gołym niebem i światełko się przyda - tylko zastanawiam się jakie (dla którego temperatura i tłuszcz nie będą przeszkodami). żarówka taka:http://www.leroymerlin.pl/osprzet-oswietleniowy/zarowki-swietlowki/zarowki-specjalistyczne/zarowka-specjalistyczna-do-piekarnika-osram,p3756,l1199.html?gclid=CjwKEAjwpsGqBRCioKet--bp_QcSJADCtbsbGyiI3-S59eexcAlpSDF7m5tdEp2rR-z10nbL7yE3LxoCWEHw_wcB&gclsrc=aw.ds#opisoprawka taka:http://www.leroymerlin.pl/elektrycznosc/gniazda-wtyczki-akcesoria/oprawki/oprawka-ceramiczna-ae-ocee27-00-gtv,p85802,l1058.html i po problemie Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extremeee Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Maja 2015 @ArkoGdynia : z oświetleniem zastanawiam się nad diodami LED flux modułowymi - mam do nich dostęp i można je bardzo łatwo i estetycznie zabudować wewnątrz komory:) @sverige2 : niestety nie dam rady zainstalować tego tak jak ArkoGdynia - bo do mojej altany się to nie zmieści (czego bardzo żałuje). Mój potwór zresztą będzie większy ze względu na spory blat (~110cm) oraz większy grill i większą komorę wędzarniczą) @Grzegorz1970 : To stosujemy ten sam patent - ja do rozpalania używam dużej lampy do lutowania rur miedzianych Czyli w Twojej ocenie brak rusztu i palenie na szamocie w niczym nie przeszkadza ? Mam w drugiej lokalizacji takiego grilla "technicznego" bez rusztu w palenisku i wydaje mi się że wszystko przy grillowaniu mi się tam bardziej dusi.. (za mało powietrza ?). Co szanowni koledzy sądzą o zwymiarowaniu paleniska i komory które wrzuciłem na plan wymiary delikatnie zmieniły się od pierwotnych czy będzie to jakiś problem ? Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11588-w%C4%99dzarnia-grill/#findComment-424656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.