miro Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Smacznego życzę i gratuluję udanego wyrobu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Smacznego życzę i gratuluję udanego wyrobu. Dzięki Mireczku! Pozdrawiam Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Chciałbym podzielić się pewnym spostrzeżeniem na temat parówek. Otóż normalnie jak jadłem parówki sklepowe to przy trzeciej spożywanej parówce brało mnie na mdłości. Dlatego zawsze zjadałem dwie aby nie psuć sobie śniadania.Dzisiaj na śniadanie zjadłem 3 paróweczki własnej roboty i pierwszy raz w życiu nie zaznałem uczucia mdłości. Gdzieś czytałem, że to przez jakieś wypełniacze i wysoką ilość tłuszczu w produkcie. Jakiś pan technolog od mięsa mógłby wytłumaczyć mi skąd bierze się to uczucie mdłości spożywając parówki sklepowe? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Jakiś pan technolog od mięsa mógłby wytłumaczyć mi skąd bierze się to uczucie mdłości spożywając parówki sklepowe? Technologiem co prawda nie jestem ale jak przejrzysz skład miedzy innymi zawartość tłuszczu w emulsji i jego "pochodzenie" to sam dojdziesz do wniosku że żebyś nie wiem jak to przyprawił to nie ma prawa normalnie trawiącego człowieka nie zemdlić ... Do tego wielo-fosforany i multum E .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 jak przejrzysz skład miedzy innymi zawartość tłuszczu w emulsji i jego "pochodzenie" No właśnie nie jestem w stanie tego sprawdzić. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klodek4 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 A może tę mdłości to od piwa hiszpańskiego Cytuj dycha do dychy i strzelaja kielichy!!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) A może tę mdłości to od piwa hiszpańskiego Klodziu nie ma takiej opcji :laugh: Musiałbym pić Cruzcampo żeby mnie zemdliło Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Parowki sa wlasnie robione z tlustego miesa. A ten smak/podsmak to wypelniacze jak pisal roger.. Najleprza wskazowka na zawartosc chemii w parowkach, jest ich cena.. Czym tansze tym wiecej chemi i innych gowien.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 No to jak to jest z tymi parówkami z zawartością 90% mięsa ? Pewnie tłuszcz też jest brany jako mięso Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 No to jak to jest z tymi parówkami z zawartością 90% mięsa ? Pewnie tłuszcz też jest brany jako mięso Richtig.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Richtig.. Albo FINITO Ale poważnie. Mdłości to taka reakcja organizmu na dużą dawkę tłuszczu, nie? Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale poważnie. Mdłości to taka reakcja organizmu na dużą dawkę tłuszczu, nie?Wiesz.. Mi sie wydaje ze to zalezy od organizmu..Powiedzmy pewien Pan Andrzej potrafi zjesc kilka lyzek masla albo smalcu. Natwet slonina w plasterkach nie robi mu nic.Ale Pani Irenka po polowie lyzeczki tlustego, ma juz rozstrojony zaladek..Jednak obie te osoby dostana wiekrzego zdezorientowania ukladu pokarmowego, gdy zjedza wyroby z poleprzaczami chemicznymi..(Imona osob nie wyzssanne z palca) Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Mi sie wydaje ze to zalezy od organizmu. Oj chyba nie. Bo jak widzisz moja domowa parówka mi nie zaszkodziła a sklepowa robi to nagminnie. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Mdłości to taka reakcja organizmu na dużą dawkę tłuszczu, nie? W Twojej parowce jest tez sporo tluszczu i jak widac z wypowiedzi, doskonale ja trawisz. I na zdrowie Ci..Fajnie ze odrazu wyczuwasz dodatki chemiczne w sklepowych "wyrobach" i to mialem na mysli.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Fajnie ze odrazu wyczuwasz dodatki chemiczne w sklepowych "wyrobach" Szkoda tylko, że musiało mi przeleć pół życia żeby się teraz o tym dowiedzieć. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzisiaj specjalnie dla mojej Rybki uwędziłem rybkę. Wędzona Makrela Przygotowanie: Ryba została pozbawiona oczu i skrzeli.Solanka 8% ( 80 gram grubej soli morskiej na 1 litr wody)Czas 'solankowania' 10 godzin.Tuszki po wyjęciu z solanki opłukałem lekko pod zimną wodą i powiesiłem do obsuszenia na 4 godziny.Nagrzałem wędzarnię do 60 st.C i w przeciągu 40 minut dodatkowo podsuszyłem makrele. Wędzenie: Wędziłem zrębkami bukowo-olchowymi kl. 8Czas wędzenia 3 godziny w 55-60 st. CPo 3 godzinach podniosłem temperaturę na 70 st. C i wędziłem 30 minut.Po pół godzinie podniosłem temperaturę do 90 st. C i wyłączyłem dymogenerator.Piekłem przez następne 40 minut.Po całym procesie wyciągnąłem makrele z wędzarni, poobcinałem łby i owinąłem lekko każdą z ryb w folię spożywczą. Zrobiłem to po to aby tuszki nie wyglądały tak rozczapierzone i aby nie wyschły zanim ostygną. (tak sobie to wykombinowałem) Po ostygnięciu poszły do lodówki, lubimy z żonką zimną makrele. Rybka wyszła nie za słona, jak dla mnie idealna. Bardzo smaczna i rozpływająca się w ustach. Nie byłbym sobą jakbym nie przyznał się, że parę rad zaczerpnąłem z tego przepisu. http://wyrobydomowe.blox.pl/2015/04/Wedzenie-ryb.htmlPozdrawiam i zapraszam do obserwowania mojego kącika. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 U mnie dziś idą również makrele.... od wczoraj się "kąpią" w solance.... dziś idą w dym Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 od wczoraj się "kąpią" w solance.... Kurcze a wiesz, że myślałem czy aby nie wrzucić czosnku i parę przypraw? Następnym razem zrobię tak jak Ty. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) do rybki zawsze wrzucam liścia, ziele i czosnek.... "uszlachetniają" smak rybki Zazwyczaj robię pstrągi, bo mam niedaleko hodowcę ze świetnymi warunkami hodowli - przy samej rzeczce..... a tym razem pierwszy raz będę robił makrelę .... i to własnoręcznie złowioną przez Brackiego we Fjordach Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez ArkoGdynia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Następnym razem obadamy to tym razem pierwszy raz będę robił makrelę .... i to własnoręcznie złowioną przez Brackiego we Fjordach Grubooooo! Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Dzisiaj zrobiłem na obiadzik: Gołąbki w papryce Jutro wrzucę fotki z parówkami które właśnie wygrzewam do wędzenia. Będzie również przepis na parówki. Pozdrawiam i zapraszam Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Moje córeczki poprosiły mnie żebym znowu zrobił parówki. A ze mną to jak z dzieckiem, za rękę i do nocnego Parówki robiłem w oparciu o przepis zamieszczony w temacie kolegi @paweljack który znajdziecie we wcześniejszych moich >>postach<< Opiszę tu jak ja to robię i ewentualne błędy proszę konstruktywnie skrytykować.Część pierwsza Dysponowałem: 1.5 kg karkówki kl. lI1.5 kg podgardla oskórowanegoMiała być golonka ale niestety nie było.Mięsko pokroiłem w kostkę i zapeklowałem oddzielnie w peklosoli 18 gr/kg mięsa.Peklowałem 48 godzin w temperaturze 4st. CPo 48 godzinach mięso zmieliłem oddzielnie na szarpaku.Zmieniłem sitko na 4mm (nie mam sitka 2,5mm do maszynki elektrycznej a na ręcznej mielić to masakra) i zmieliłem 3 razy karkówkę z dodatkiem 30% lodu w stosunku do masy. Podczas gdy maszynka do mielenia odpoczywała po trzykrotnym mieleniu, masę pocisnąłem blenderem i włożyłem do zamrażalnika. Maszynka odpoczęła więc zmieliłem 3 razy podgardle. Tu dodałem 10% lodu aby utrzymać mięso w chłodzie.Kutrowanie Blender Przyprawy:Pieprz czarny 0.6 gr/kgGałka muszkatołowa 0.33 gr/kgPapryka czerwona 1 gr/kgCzosnek 1 gr/kgPieprz ziołowy 0.6 gr/kgPrzyprawy wg. moich proporcji dodałem do zblenderowanej karkówki i dokładnie wymieszałem.Następnie dodałem podgardle i znowu wymieszałem na jednolitą masę.Nabijanie w jelito świńskie (kiełbaśnicy) o średnicy 32mm.Zanim nałożyłem jelito przepuściłem farsz przez lejek.Wystające z lejka mięso ułatwia nakładanie jelita na lejek.I dalej lecimy z nabijaniem. Nauczony na błędach z nadmiernym nabijaniem farszu co jakiś odcinek skręcam od razu w batony. Długości batonów 'na oko' Pierwsza partia nabita. Jak widać ten odcinek jelita jakiś dziwny był. Widać na grzbietach batonów jakieś deformacje. Część Druga Osadzanie i suszenie około 2 godzin. Potem do wędzarni i suszenie na ciepło bez dymu 1 godzinę w temperaturze 55 st. Po godzinie widzimy że parówka przyciemiała lekko. Znaczy to że jelito jest wystarczająco suche aby puścić dym.Wędziłem 1.5 godziny w temperaturze 55-60 st. C. Tym razem użyłem zrębek bukowo-olchowych kl. 8Przeczytałem 6 nowel przy wędzeniu. Tak wygląda paróweczka po 1.5 godzinie wędzenia Parzenie. Parzyłem w temperaturze 75 st. C... ...aż do uzyskania 68 st C wewnątrz batonu Schładzanie 10 minut w zimnej wodzie i potem polanie wrzątkiem. Tu widać różnice kolorów po sparzeniu i schłodzeniu. Po prawej parówki w finalnej wersji. Po lewej tylko wędzone.Parówki nie schłodzone w lodówceProdukt finalny. Wyśmienite! Zapraszam do komentowania.Pozdrawiam Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Produkt finalny. Wyśmienite! I to się nazywa klasa..... Może i ja się skuszę kiedyś na zrobienie.... tak smakowicie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Uważaj na ten termometr z sondą na przewodzie jak dostanie wody na połączeniu przewód sonda głupieje, pokazuje niestworzone rzeczy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) I to się nazywa klasa..... No wiesz, usłyszeć to z ust mistrza (nie mylić z miszczem) to niewątpliwy zaszczyt. Dziękuję i pozdrawiam stałego bywalca w moim kąciku. Uważaj na ten termometr z sondą na przewodzie jak dostanie wody na połączeniu przewód sonda głupieje, pokazuje niestworzone rzeczy. Tak ziomuś, wiem o tym. Dlatego założyłem osłonkę termokurczliwą na końcówkę sondy. Pozdrawiam. https://images.tapatalk-cdn.com/15/08/24/fc87631bd2d81547580411838bdb166b.jpg Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez davido31 Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.