Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Smacznego życzę i gratuluję udanego wyrobu.  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438433
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 316
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Smacznego życzę i gratuluję udanego wyrobu.

 

Dzięki Mireczku!   :thumbsup: 
Pozdrawiam

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438434
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym podzielić się pewnym spostrzeżeniem na temat parówek. Otóż normalnie jak jadłem parówki sklepowe to przy trzeciej spożywanej parówce brało mnie na mdłości. Dlatego zawsze zjadałem dwie aby nie psuć sobie śniadania.
Dzisiaj na śniadanie zjadłem 3 paróweczki własnej roboty i pierwszy raz w życiu nie zaznałem uczucia mdłości. :frantics:
Gdzieś czytałem, że to przez jakieś wypełniacze i wysoką ilość tłuszczu w produkcie. Jakiś pan technolog od mięsa mógłby wytłumaczyć mi skąd bierze się to uczucie mdłości spożywając parówki sklepowe? 
Z góry dzięki za odpowiedzi. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438447
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakiś pan technolog od mięsa mógłby wytłumaczyć mi skąd bierze się to uczucie mdłości spożywając parówki sklepowe? 

 

Technologiem co prawda nie jestem ale jak przejrzysz skład miedzy innymi zawartość tłuszczu w emulsji i jego "pochodzenie" to sam dojdziesz do wniosku że żebyś nie wiem jak to przyprawił to nie ma prawa normalnie trawiącego człowieka nie zemdlić ... :(

Do tego wielo-fosforany i multum E ....  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438448
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak przejrzysz skład miedzy innymi zawartość tłuszczu w emulsji i jego "pochodzenie"

 

No właśnie nie jestem w stanie tego sprawdzić.

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438449
Udostępnij na innych stronach

A może tę mdłości to od piwa hiszpańskiego

 

Klodziu nie ma takiej opcji  :laugh: :laugh: :laugh:

 

Musiałbym pić Cruzcampo żeby mnie zemdliło :laugh:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438451
Udostępnij na innych stronach

Parowki sa wlasnie robione z tlustego miesa. A ten smak/podsmak to wypelniacze jak pisal roger.. 

Najleprza wskazowka na zawartosc chemii w parowkach, jest ich cena.. Czym tansze tym wiecej chemi i innych gowien.. 

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438452
Udostępnij na innych stronach

No to jak to jest z tymi parówkami z zawartością 90% mięsa ? Pewnie tłuszcz też jest brany jako mięso :laugh: 
 

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438453
Udostępnij na innych stronach

 

 

No to jak to jest z tymi parówkami z zawartością 90% mięsa ? Pewnie tłuszcz też jest brany jako mięso  

 

Richtig.. :D  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438454
Udostępnij na innych stronach

 

 

Richtig.. :D

 

Albo FINITO :D

Ale poważnie. Mdłości to taka reakcja organizmu na dużą dawkę tłuszczu, nie?

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438455
Udostępnij na innych stronach

Ale poważnie. Mdłości to taka reakcja organizmu na dużą dawkę tłuszczu, nie?

Wiesz.. Mi sie wydaje ze to zalezy od organizmu..

Powiedzmy pewien Pan Andrzej potrafi zjesc kilka lyzek masla albo smalcu. Natwet slonina w plasterkach nie robi mu nic.

Ale Pani Irenka po polowie lyzeczki tlustego, ma juz rozstrojony zaladek..

Jednak obie te osoby dostana wiekrzego zdezorientowania ukladu pokarmowego, gdy zjedza wyroby z poleprzaczami chemicznymi..

(Imona osob nie wyzssanne z palca)  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438457
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mi sie wydaje ze to zalezy od organizmu.

 

Oj chyba nie. Bo jak widzisz moja domowa parówka mi nie zaszkodziła a sklepowa robi to nagminnie. ;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438460
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mdłości to taka reakcja organizmu na dużą dawkę tłuszczu, nie?

W Twojej parowce jest tez sporo tluszczu i jak widac z wypowiedzi, doskonale ja trawisz. I na zdrowie Ci..

Fajnie ze odrazu wyczuwasz dodatki chemiczne w sklepowych "wyrobach" i to mialem na mysli.. :D  

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Fajnie ze odrazu wyczuwasz dodatki chemiczne w sklepowych "wyrobach"

 

Szkoda tylko, że musiało mi przeleć pół życia żeby się teraz o tym dowiedzieć. :laugh:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-438503
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj specjalnie dla mojej Rybki uwędziłem rybkę. :hug:
 
Wędzona Makrela

 

Przygotowanie:

 

Ryba została pozbawiona oczu i skrzeli.
Solanka 8% ( 80 gram grubej soli morskiej na 1 litr wody)
Czas 'solankowania' 10 godzin.

Tuszki po wyjęciu z solanki opłukałem lekko pod zimną wodą i powiesiłem do obsuszenia na 4 godziny.
Nagrzałem wędzarnię do 60 st.C i w przeciągu 40 minut dodatkowo podsuszyłem makrele.
 

Wędzenie:

 

Wędziłem zrębkami bukowo-olchowymi kl. 8
Czas wędzenia 3 godziny w 55-60 st. C
Po 3 godzinach podniosłem temperaturę na 70 st. C i wędziłem 30 minut.
Po pół godzinie podniosłem temperaturę do 90 st. C i wyłączyłem dymogenerator.
Piekłem przez następne 40 minut.
Po całym procesie wyciągnąłem makrele z wędzarni, poobcinałem łby i owinąłem lekko każdą z ryb w folię spożywczą. Zrobiłem to po to aby tuszki nie wyglądały tak rozczapierzone i aby nie wyschły zanim ostygną. (tak sobie to wykombinowałem) Po ostygnięciu poszły do lodówki, lubimy z żonką zimną makrele. Rybka wyszła nie za słona, jak dla mnie idealna. Bardzo smaczna i rozpływająca się w ustach.

 

post-72541-0-23429500-1440153382_thumb.jpg

 

post-72541-0-07092500-1440153385_thumb.jpg

 

post-72541-0-81921600-1440153387_thumb.jpg

 

post-72541-0-65861000-1440153390_thumb.jpg

 

post-72541-0-15919700-1440153393_thumb.jpg

 

post-72541-0-56379600-1440153395_thumb.jpg


Nie byłbym sobą jakbym nie przyznał się, że parę rad zaczerpnąłem z tego przepisu. http://wyrobydomowe.blox.pl/2015/04/Wedzenie-ryb.html

Pozdrawiam i zapraszam do obserwowania mojego kącika. :cool:

 

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440282
Udostępnij na innych stronach

 

 

od wczoraj się "kąpią" w solance....

 

Kurcze a wiesz, że myślałem czy aby nie wrzucić czosnku i parę przypraw? Następnym razem zrobię tak jak Ty. ;):thumbsup:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440295
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

do rybki zawsze wrzucam liścia, ziele i czosnek.... "uszlachetniają" smak rybki  :thumbsup:

Zazwyczaj robię pstrągi, bo mam niedaleko hodowcę ze świetnymi warunkami hodowli - przy samej rzeczce..... a tym razem pierwszy raz będę robił makrelę .... i to własnoręcznie złowioną przez Brackiego we Fjordach  :clap:  :thumbsup:

Edytowane przez ArkoGdynia
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440298
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem obadamy to :thumbsup:


 

 

tym razem pierwszy raz będę robił makrelę .... i to własnoręcznie złowioną przez Brackiego we Fjordach

 

Grubooooo! :clap:

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440299
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem na obiadzik:
 
Gołąbki w papryce
 
post-72541-0-24573800-1440277659_thumb.jpg
 
post-72541-0-08864700-1440277662_thumb.jpg
 
post-72541-0-50564300-1440277664_thumb.jpg
 
Jutro wrzucę fotki z parówkami które właśnie wygrzewam do wędzenia. Będzie również przepis na parówki.

post-72541-0-32376000-1440277883_thumb.jpg

 
Pozdrawiam i zapraszam
;)

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440541
Udostępnij na innych stronach

Moje córeczki poprosiły mnie żebym znowu zrobił parówki. A ze mną to jak z dzieckiem, za rękę i do nocnego :laugh:

 

Parówki robiłem w oparciu o przepis zamieszczony w temacie kolegi @paweljack który znajdziecie we wcześniejszych moich >>postach<<

Opiszę tu jak ja to robię i ewentualne błędy proszę konstruktywnie skrytykować.

Część pierwsza

 

Dysponowałem:

 

1.5 kg karkówki kl. lI

1.5 kg podgardla oskórowanego
Miała być golonka ale niestety nie było.

Mięsko pokroiłem w kostkę i zapeklowałem oddzielnie w peklosoli 18 gr/kg mięsa.
Peklowałem 48 godzin w temperaturze 4st. C

Po 48 godzinach mięso zmieliłem oddzielnie na szarpaku.

Zmieniłem sitko na 4mm (nie mam sitka 2,5mm do maszynki elektrycznej a na ręcznej mielić to masakra) i zmieliłem 3 razy karkówkę z dodatkiem  30% lodu w stosunku do masy.

post-72541-0-10679900-1440330320_thumb.jpg

 

Podczas gdy maszynka do mielenia odpoczywała po trzykrotnym mieleniu, masę pocisnąłem blenderem i włożyłem do zamrażalnika.

 

post-72541-0-94396500-1440330316_thumb.jpg

 

Maszynka odpoczęła więc zmieliłem 3 razy podgardle. Tu dodałem 10% lodu aby utrzymać mięso w chłodzie.

Kutrowanie

post-72541-0-80991900-1440330322_thumb.jpg

 

Blender
 

post-72541-0-44684200-1440330325_thumb.jpg

Przyprawy:
Pieprz czarny 0.6 gr/kg
Gałka muszkatołowa 0.33 gr/kg
Papryka czerwona 1 gr/kg
Czosnek 1 gr/kg
Pieprz ziołowy 0.6 gr/kg

Przyprawy wg. moich proporcji dodałem do zblenderowanej karkówki i dokładnie wymieszałem.

post-72541-0-09923600-1440330329_thumb.jpg

Następnie dodałem podgardle i znowu wymieszałem na jednolitą masę.

post-72541-0-89020900-1440330331_thumb.jpg

Nabijanie w jelito świńskie (kiełbaśnicy) o średnicy 32mm.

Zanim nałożyłem jelito przepuściłem farsz przez lejek.

post-72541-0-44152400-1440330334_thumb.jpg

Wystające z lejka mięso ułatwia nakładanie jelita na lejek.

post-72541-0-10318600-1440330337_thumb.jpg

I dalej lecimy z nabijaniem. Nauczony na błędach z nadmiernym nabijaniem farszu co jakiś odcinek skręcam od razu w batony. Długości batonów 'na oko' ;)
 

post-72541-0-87183200-1440330339_thumb.jpg

 

Pierwsza partia nabita. Jak widać ten odcinek jelita jakiś dziwny był. Widać na grzbietach batonów jakieś deformacje.

post-72541-0-74955400-1440330342_thumb.jpg

 


Część Druga

 

Osadzanie i suszenie około 2 godzin. Potem do wędzarni i suszenie na ciepło bez dymu 1 godzinę w temperaturze 55 st.

post-72541-0-88470200-1440332301_thumb.jpg

 

Po godzinie widzimy że parówka przyciemiała lekko. Znaczy to że jelito jest wystarczająco suche aby puścić dym.

post-72541-0-16286100-1440332304_thumb.jpg

Wędziłem 1.5 godziny w temperaturze 55-60 st. C. Tym razem użyłem zrębek bukowo-olchowych kl. 8

Przeczytałem 6 nowel przy wędzeniu. ;)

 

post-72541-0-88382700-1440332306_thumb.jpg

Tak wygląda paróweczka po 1.5 godzinie wędzenia

post-72541-0-10710900-1440332310_thumb.jpg

 

post-72541-0-87539400-1440332312_thumb.jpg

 

Parzenie. Parzyłem w temperaturze 75 st. C...

 

post-72541-0-98558900-1440332315_thumb.jpg

...aż do uzyskania 68 st C  wewnątrz batonu

post-72541-0-92779100-1440332318_thumb.jpg

 

Schładzanie 10 minut w zimnej wodzie i potem polanie wrzątkiem.

post-72541-0-81451200-1440332321_thumb.jpg

 

Tu widać różnice kolorów po sparzeniu i schłodzeniu. Po prawej parówki w finalnej wersji. Po lewej tylko wędzone.

post-72541-0-63200200-1440332324_thumb.jpg

Parówki nie schłodzone w lodówce

post-72541-0-22121300-1440332327_thumb.jpg



Produkt finalny. Wyśmienite! 

post-72541-0-62744300-1440333094_thumb.jpg

Zapraszam do komentowania.
Pozdrawiam :cool:

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440599
Udostępnij na innych stronach

Uważaj na ten termometr z sondą na przewodzie jak dostanie wody na połączeniu przewód sonda głupieje, pokazuje niestworzone rzeczy. :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440695
Udostępnij na innych stronach

I to się nazywa klasa..... :thumbsup::clap::thumbsup:

No wiesz, usłyszeć to z ust mistrza (nie mylić z miszczem) to niewątpliwy zaszczyt. :thumbsup:

Dziękuję i pozdrawiam stałego bywalca w moim kąciku. :cool:

 

 

 

Uważaj na ten termometr z sondą na przewodzie jak dostanie wody na połączeniu przewód sonda głupieje, pokazuje niestworzone rzeczy.

 

Tak ziomuś, wiem o tym. ;)  Dlatego założyłem osłonkę termokurczliwą na końcówkę sondy. :thumbsup:

Pozdrawiam.

 

 

https://images.tapatalk-cdn.com/15/08/24/fc87631bd2d81547580411838bdb166b.jpg

Edytowane przez davido31

Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim   (Arystoteles)

Moja wędzarnia
Dymogenerator- Budowa i wymiary

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11614-k%C4%85cik-kuchenny-davido31/page/7/#findComment-440728
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.