roger Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 20 Marca 2016 Nic nie śmierdzi przeważnie używam kilku słoików takich litrowych ale nie napelniaj wiecej jak 3/4 na słoik daję dobrą łyżkę soli i cukru ... Na początku lepiej żeby było w cieple Apropos wysiewu to ostatni dzwonek i nie do gruntu tylko jak pomidory właśnie w ciepełku i nasłonecznione narazie Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-486011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 20 Marca 2016 No dobra, kupiłem 1kg chili i sprawdzę.Odezwę się w maju/czerwcu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-486167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 23 Marca 2016 Czy po d dniach "kiszenia", chili ma mieć ostry zapach, przypominający, hm, butapren? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 23 Marca 2016 Nie wiem co wąchasz ale ja żadnych niepokojących zapachów niw wyczuwam po "d" dniach ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 24 Marca 2016 Robię jak napisałeś, czyli zblebdowane chili, sól, cukier i do słoika.Stoi to w temperaturze pokojowej. Start był w poniedziałek, dzisiaj jest czwarty dzień "procesu". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 24 Marca 2016 Jak na nie ma objawu pleśni (tzw. kożuch) to jest dobrze w trakcie fermentacji papka będzie jednolita z czasem zacznie wszystko opadać na dno. Ja swoje trzymam ok 2 tyg, później do buteleczek i dla bezpieczeństwa pasteryzacja, ostatnio próbowałem sosy z 2014 roku, fajnie dojrzały lekko kwaskowe i smakują podobnie jak tabasco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 24 Marca 2016 Przemek jak dasz więcej soli i octu stoi bez pasteryzacji u mnie dwa lata i nic się nie dzieje. zauważyłem że po pasteryzacji sos się rozwarstwia i przed użyciem trzeba wstrząsać - nie ładnie to wygląda Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 24 Marca 2016 U mnie też rozwarstwia się, ale mi to zupełnie nie przeszkadza są tego plusy i minusy, plus taki że z góry można wodę odciągnąć i użyć np do nastrzyku kurczaka na grill a sosy pasteryzuję bo wolę takie świeże np. z papryczek lemon drop ładnie pachną owocami im dłużej stoją to zapach znika i smak zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 25 Marca 2016 Tak to u mnie wygląda - spróbowałem i smakuje jak mocno posolone chili, czyli OK.Ten zapach jest po prostu bardzo intensywny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) I tak ma być tak robią Tabasco tylko w beczkach potem mieszają z octem i solą i butelkują Wiadomo inna odmiana papryki czyli meksykańsko-teksanskie Tabasco właśnie PSJak będziesz przecierał nie wyrzucaj pulpy bedzie fajna ostra pasta po doprawieniu octem Tapniete z GT-I9500 Edytowane 25 Marca 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 29 Marca 2016 Czy dodatek 100g habanero nic negatywnego teraz spowoduje?Jakiego octu używacie do przygotowania "tabasco"? Ja poprzednie sosy (juz maja drugi rok i nadal sa OK), wykorzystałem ocet winny, o ile pamiętam Kamisa.Oryginalne tabsco ma smak bardziej "cytrynowy", a to pewnie jest w głównej mierze za sprawą octu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 29 Marca 2016 Oczywiście że możesz mieszać rodzaje papryk to i tak będzie a'la Tabasco im ostrzejsze odmiany dasz tym mocniejszy "charakterek" otrzymasz ... W oryginale zdania są podzielone jedni twierdzą, ze stosowany jest ocet "destylowany" wiec spirytusowy inni że winny Mnie nuta octowa nie przeszkadza i używam przeważnie spirytusowy jak ma być mniej wyczuwalna kombinuj z jabłkowym czy ryżowym Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 29 Marca 2016 Roger, tutaj nie chodzi o "nutę" octową Mój wynalazek, który robiłem wg tego przepisu (chili zamiast płatków chili): ma taki ... octowy odór ... Przy okazji jest to przepis, którego polecić nie można ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 29 Marca 2016 wg tego przepisu Proszę Cię ... tylko nie te patenty Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 29 Marca 2016 To znaczy fermentowałeś paprykę w proszku?Przepis masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 29 Marca 2016 A tam mówią o fermentowaniu proszku ... ?Właśnie, zrobiłem wg tego przepisu, potem spróbowałem oryginał i stwierdziłem, że to co zrobiłem, to syf ...! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Panowie, specjaliści, czy po około 3 tygodniach "kiszenia" można spróbować "przyspieszyć proces otrzymywania" tabasco?Chodzi o to, że chciałbym zobaczyć co z tego wychodzi.Prawdziwą "produkcję" i tak jesienią wykonam z czasem fermentacji minimum tych 3 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Weź sobie przetrzyj przez sitko porcję na malą buteleczkę, dodaj octu soli i troszkę cukru i próbuj resztę jeszcze zostaw i po problemie ... Troszkę krótko to trzymasz Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 I to jest pomysł - jakie proporcje octu dodać względem "przecieru" chili?W domu mam teraz tylko ocet spirytusowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Na próbę starczy ... do smaku próbuj i dosmaczaj... Tylko sól ocet i troszkę cukru ... te kupne papryczki nie zabiją Cię ostrością taki sos będzie lagodniejszy od oryginału ale już taki z Habanero czy Scorpiona daje ostro Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 No faktycznie, ostrością nie zabjaja ...Do tego ten posmak, jakby to chili najnormalniej skwaśniało ...Na zdjęciu przecier z octem przed przetarciem.Po przetarciu.Sos ma jakby dwie fazy- stałą i płynną.Smakuje okropnie,jak woda z cytryną i dodatkiem octu ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 U mnie już kilka papryk chili wylądowało na balkonie: Kolejne w growboxach czekają na swoją kolej Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Nie wiem dlaczego tak dziwnie ten Twój sos wygląda i smakuje Na zdjeciu moj 2 letni bez pasteryzacji smak dla mnie super Tapniete z GT-I9500 Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Może to kwestia sposobu blendowania papryki?Może napowietrzenia papryki po blendowaniu, może sama papryka to nie wiadomo co?W każdym razie, mam ochotę po raz kolejny spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 O widzę że z telefonu się nie wstawiają zdjęcia ... zatem jeszcze raz : Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.