Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie śmierdzi ;) przeważnie używam kilku słoików takich litrowych ale nie napelniaj wiecej jak 3/4 na słoik daję dobrą łyżkę soli i cukru ...

Na początku lepiej żeby było w cieple ;)

 

Apropos wysiewu to ostatni dzwonek i nie do gruntu tylko jak pomidory właśnie w ciepełku i nasłonecznione narazie ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-486011
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 252
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Nie wiem co wąchasz ale ja żadnych niepokojących zapachów niw wyczuwam po "d" dniach ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487094
Udostępnij na innych stronach

Jak na nie ma objawu pleśni (tzw. kożuch) to jest dobrze w trakcie fermentacji papka będzie jednolita z czasem zacznie wszystko opadać na dno. Ja swoje trzymam ok 2 tyg, później do buteleczek i dla bezpieczeństwa pasteryzacja, ostatnio próbowałem sosy z 2014 roku, fajnie dojrzały lekko kwaskowe i smakują podobnie jak tabasco. 

 

post-39848-0-44904200-1458813260_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487200
Udostępnij na innych stronach

Przemek jak dasz więcej soli i octu stoi bez pasteryzacji ;) u mnie dwa lata i nic się nie dzieje. zauważyłem że po pasteryzacji sos się rozwarstwia i przed użyciem trzeba wstrząsać - nie ładnie to wygląda :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487202
Udostępnij na innych stronach

U mnie też rozwarstwia się, ale mi to zupełnie nie przeszkadza są tego plusy i minusy, plus taki że z góry można wodę odciągnąć i użyć np do nastrzyku kurczaka na grill ;) a sosy pasteryzuję bo wolę takie świeże np. z papryczek lemon drop ładnie pachną owocami im dłużej stoją to zapach znika i smak zmieniają. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487210
Udostępnij na innych stronach

I tak ma być tak robią Tabasco tylko w beczkach potem mieszają z octem i solą i butelkują ;)

Wiadomo inna odmiana papryki czyli meksykańsko-teksanskie Tabasco właśnie ;)

 

PS

Jak będziesz przecierał nie wyrzucaj pulpy bedzie fajna ostra pasta po doprawieniu octem ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-487665
Udostępnij na innych stronach

Czy dodatek 100g habanero nic negatywnego teraz spowoduje?

Jakiego octu używacie do przygotowania "tabasco"?

 

Ja poprzednie sosy (juz maja drugi rok i nadal sa OK), wykorzystałem ocet winny, o ile pamiętam Kamisa.

Oryginalne tabsco ma smak bardziej "cytrynowy", a to pewnie jest w głównej mierze za sprawą octu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488111
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że  możesz mieszać rodzaje papryk to i tak będzie a'la Tabasco im ostrzejsze odmiany dasz tym mocniejszy "charakterek" otrzymasz ... ;) 

W oryginale zdania są podzielone jedni twierdzą, ze stosowany jest ocet "destylowany" wiec spirytusowy inni że winny ;) 

Mnie nuta octowa nie przeszkadza i używam przeważnie spirytusowy jak ma być mniej wyczuwalna kombinuj z jabłkowym czy ryżowym ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488115
Udostępnij na innych stronach

Roger, tutaj nie chodzi o "nutę" octową ;)

Mój wynalazek, który robiłem wg tego przepisu (chili zamiast płatków chili):

ma taki ... octowy odór ... :)

Przy okazji jest to przepis, którego polecić nie można ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488148
Udostępnij na innych stronach

 

 

wg tego przepisu

 

Proszę Cię ... tylko nie te patenty :(  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-488151
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Panowie, specjaliści, czy po około 3 tygodniach "kiszenia" można spróbować "przyspieszyć proces otrzymywania" tabasco?

Chodzi o to, że chciałbym zobaczyć co z tego wychodzi.

Prawdziwą "produkcję" i tak jesienią wykonam z czasem fermentacji minimum tych 3 miesięcy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490546
Udostępnij na innych stronach

Weź sobie przetrzyj przez sitko porcję na malą buteleczkę, dodaj octu soli i troszkę cukru i próbuj resztę jeszcze zostaw i po problemie ... Troszkę krótko to trzymasz ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490547
Udostępnij na innych stronach

Na próbę starczy ... do smaku próbuj i dosmaczaj... ;)

Tylko sól ocet i troszkę cukru ... te kupne papryczki nie zabiją Cię ostrością taki sos będzie lagodniejszy od oryginału ale już taki z Habanero czy Scorpiona daje ostro ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490560
Udostępnij na innych stronach

No faktycznie, ostrością nie zabjaja ...

Do tego ten posmak, jakby to chili najnormalniej skwaśniało ...

Na zdjęciu przecier z octem przed przetarciem.


Po przetarciu.

Sos ma jakby dwie fazy- stałą i płynną.

Smakuje okropnie,jak woda z cytryną i dodatkiem octu ...

post-68922-0-24936900-1460304323_thumb.jpg

post-68922-0-66860400-1460305174_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490561
Udostępnij na innych stronach

U  mnie już kilka papryk chili wylądowało na balkonie:

 

post-49682-0-27195900-1460311090_thumb.jpgpost-49682-0-28915000-1460311091_thumb.jpgpost-49682-0-33214700-1460311092_thumb.jpg

 

Kolejne w growboxach czekają na swoją kolej :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490582
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego tak dziwnie ten Twój sos wygląda i smakuje :(

Na zdjeciu moj 2 letni bez pasteryzacji smak dla mnie super

 

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490583
Udostępnij na innych stronach

Może to kwestia sposobu blendowania papryki?

Może napowietrzenia papryki po blendowaniu, może sama papryka to nie wiadomo co?

W każdym razie, mam ochotę po raz kolejny spróbować.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490620
Udostępnij na innych stronach

O widzę że z telefonu się nie wstawiają zdjęcia :( ... zatem jeszcze raz :

 

post-45527-0-83404400-1460355439_thumb.jpg

 

post-45527-0-54754600-1460355453_thumb.jpg

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11825-wszystko-na-temat-chilli/page/8/#findComment-490661
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.