ilonawalcz Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Witam pytanie jak w temacie czy da się coś zrobic z przesolonymi szynkami?Wczoraj je powedziłam i jak się okazało są strasznie słone....dziisaj mam zamiar je sparzyć..bo nic innego mi nieprzychodzi do głowy..może wy macie jakies sprawdzone sposoby aby "wyciągnąc "troche soli z szynek?Prosze o info.Pozdrawiam @ll Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/119-przesolone-szynkico-zrobic/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2005 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2005 Ilona, szkoda że nie czytasz naszych porad przy przepisach. Piszemy, by po wyjęciu z zalewy peklującej sprawdzić organoleptycznie stan zasolenia mięsa. Jeśli za słone to wymoczyć.No ale teraz to po balu. Parz szynkę wg przepisu na stronce, na szynkę tylną sznurowaną gotowaną (chyba pierwszy w szynkach). Tylko nie gotuj przez 15 minut aleod razu parz przez podany czas tylko w temp. podanej w przepisie.Zrób tak z jedną szynką. Jesli będzie zbyt słona, to następne możesz przeciąć i parzyć połówki. Ucieknie sporo soku, ale razem z nim sól. Przy parzeniu pierwszej,(całej) w drugim garnku miej przygotowana wodę o takiej samej temperaturze jak podaje przepis i co pół godziny wkładaj szynke do świeżej wody (ale o temp. takiej jak ta z której ją własnie wyjęłąś). Powinno pomóc.jeśli okaże się, że jest jeszcze za słona, to musisz parzyć niestety przekrojoną.Pozdrawiam i czekam na info. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/119-przesolone-szynkico-zrobic/#findComment-446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.