Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No z tą solanką to "pojechałeś" ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Roger a niby dlaczego.. z solanką pojechałem? może za dużo c2h5oh ale n ie rozumiem Twojej aluzji a może nie aluzji...

Sąsiad popatrzył na rybki, obrał ziemniaka surowego wsypał soli aż ziemniak jak bojka wypłynął na powierzchnię. Zalaj tym rybki na 4 godziny i voila...

Bo z solanką na ziemniaka to tak jak z solanką na jajko - nigdy nie wiadomo jakie ma stężenie :mad:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

No Olga już Ci odpowiedziala ...;)

Nie prościej zrobić konkretny % ?

Dajesz na litr wody 10dkg soli i wiesz co i jak ...

Z "wypornością boi" bywa różnie ... przeważnie źle ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Teraz moda na sąsiedzką pomoc więc mimo że wedzarnia pierwszej klasy to musi byc wątek ludowy " ziemniak  lub jajko " kolega pisze że dziekuje  forum ,wiele skorzystał , ale najważniejszej nauki nie zauważył ,proponuje czytać dalej i wyciągnąć wniosi z uwag kol.Chudziak i Rogera 

Wojciech Pacan
Świeżo wykopany ziemniak ma większą wilgotność niż taki przezimowany w piwnicy więc i wyporność jest różna co zatem idzie nie jest to dobra metoda

Z tą solą macie racje - najważniejsza powtarzalność solanki. Procent to procent....

Każdy chyba i tak wiele rzeczy robić pod swój gust, swój smak....

 

Poniżej foteczki z wczorajszych prób uwędzenia schabu i boczku

post-46869-0-87184000-1443961083_thumb.jpg

post-46869-0-90355200-1443961089_thumb.jpg

post-46869-0-38979200-1443961097_thumb.jpg

 

Ładnie się prezentuje a i zapewne smakuje wybornie  :clap:  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

  • 2 tygodnie później...

no tak, prób było juz trochę, w sumie wszystkie udane. Te rybki. ech.. wspomnienie....

Macie racje, ziemniak do d....

rybka (pstrąg) do soli na 4 godziny (200g soli na litr wody, 1 litr wody na 1 kg rybki), osuszanie w 40 stopniach do suchości w środku (przydatny bardzo wentylator w kominie) Potem w 80-90 stopni w zależności od wielkości rybki 1 godzina do 1,5 godzinki, gdy płetwa grzbietowa wychodzi bez problemu rybka gotowa. Palce lizać.. 

Wszystko co zastępuje grawitację i swobodny przepływ typu wentylatorki etc... to paranoja ;)

Wyroby prezentują się zacnie ... msm nadzieję że ziemniaki i jajka poszły na rentę ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jeśli mogę to się podepne pod temat https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/23/0282dce8ba1e8c758010586de33fd6a3.jpg beczka się wypala https://images.tapatalk-cdn.com/15/10/23/7efc586dbe781a504beca077584e6045.jpg grill czeka. Dymogenerator się robi i tu kilka pytań bo tak... gość się rozpedzil i dół beczki też wyciął czy mogę nadal jej użyć do wędzarni z grillem? Co muszę pomajsterkowac w grillu by było dobrze?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Będziesz musiał na czymś postawić beczkę, żeby od dołu nie było dojścia powietrza.

Pracą grilla możesz sterować ręcznie dobierając moc na pokrętle, albo podłączyć pod najprostszy regulator temperatury. (koszt około 100 zł)

Przy obecnych temperaturach warto czymś osłonić beczkę, bo grzałka nie nadąży jej nagrzać w razie podmuchu zimnego wiatru.

W środku beczki musi być sama grzałka, a regulator na zewnątrz.

 

Do zasilania grilla koniecznie użyć gniazdka z bolcem uziemiającym !!!

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Mam taka mała palete może na.nia nabije.deski i na.tym postawie nada się?

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Grzałka będzie zapewne dość nisko, więc odcięte dno daj na spod beczki, tym samym ochronisz trochę deski od ciepła grzałki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Tu Ci nie pomogę, nie jestem aż tak biegły w temacie regulatorów mocy, a zmyślał nie będę.

Zapewne ktoś bardziej doświadczony odpowie.

 

Podaj jaka jest moc Twojej grzałki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

2000w ja też nie jestem biegły i dlatego wolę się.spytać i co z czym się je i jak to później podłączyć by było dobrze

 

Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka

Ja w swojej po tych paru dymieniach zmieniam na:

http://allegro.pl/mini-regulator-temperatury-termoregulator-pid-i5743586648.html

Do niego wtedy ta sonda attachicon.gifK 2m 02.jpg

oraz http://allegro.pl/przekaznik-stycznik-hwe-ssr-25a-ster-3-32v-f-vat-i5727937291.html

 

Mam tez grzałkę 2000W.

Doszedłem do wniosku że b. ważna jest możliwość ustawienia histerezy

A skąd dodatkowe napięcie do sterowania stycznikiem / przekaźnikiem/?

Pozdrawiam

Jurek

Żadnego z regulatorów nie powinno obciążać tak dużą mocą (2000W) lepiej, bezpieczniej napewno, połaczyć z elektronicznym stycznikiem który możemy obciążyć do wartości 5,7kW (przydatne gdy chcemy dodać grzałkę lub zastosować grzałkę o większej mocy - nie trzeba nic zmieniać w układzie sterowania).

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.