Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega Inspiracja ma problem, jak w temacie. Potrzebna Wasza pomoc.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

  • Odpowiedzi 101
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam. Dziekuję za pomoc już udzielona i z góry dziękuję za następne rady, porady, wskazówki.

Tak, jestem leniem... Czytam forum, próbuję zglębić temat ale oporny jestem chyba już na wiedzę (może wiek?).

Chce zbudować, kupić, zlecić wykonanie, małej (standardowe wymiary) drewnianej wędzarni z elektrycznym grillem i dymogeneratorem.

Czytając forum zgłupiałem, grzałki, regulatory mocy, termostaty, dymogenerator, dolny, górny, 

Co wejdę w temat to wchodząc w linki, odnośniki głupieję coraz bardziej....

Czego oczekuję? Jak to leń, wskazówek, zbuduj taką skrzynkę, kup taki gril, taki termostat, sondę, termometr, taki dymogenerator...

Wiem, ilu forumowiczów, tyle pewnie propozycji, zobaczymy co z tego wyjdzie...

 

Pozdrawiam

Dam Ci tylko taki przykład : Normalna wędzarnia typu powiedzmy "kibelek" , do prawidłowego wędzenia potrzebuje tylko suchego drewna, termometru z czujką w komorze, i nic poza tym. Jak to wędzi, poczytaj i zobacz. Posiadając DG, potrzebujesz tylko np. grill z termostatem z Allegro tego typu; http://allegro.pl/grill-elektryczny-stolowy-2000w-opiekacz-gril-015f-i5409445825.htmli również termometr w komorze tak jak w "kibelku". To jest wszystko co jest niezbędne do wykonywania dobrych i pysznych wędzonek. Gadżety możesz sobie oczywiście dokupować jeżeli lubisz po prostu gadżety, konieczności jednak absolutnie żadnej nie ma. Po kilku wędzeniach będziesz znał swą wędzarnię na pamięć i wędzenie będziesz najzwyczajniej miał tzw. jednym palcu :D.

Dzięki 

sverige2

a czy w tym

 

grill z termostatem z Allegro tego typu; http://allegro.pl/gr...5409445825.htmlirównież termometr
dam radę odłączyć w ten sposób ten regulator by grzałka była w środku a regulacja na zewnątrz??

Bimetal musi być w środku, pokrętło może być na zewnątrz ... wtedy będzie działać ... lepiej gorzej ale będzie.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Grzalka ok zamiast regulatora bimetalicznego lepiej kup elektroniczny będzie regulacja i termometr w jednym ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Grzalka ok zamiast regulatora bimetalicznego lepiej kup elektroniczny będzie regulacja i termometr w jednym ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Roger, co masz na myśli konkretnie, jaki elektroniczny skąd?

Z allegro np. NA20 ... ES10 do wyboru do koloru ...

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Upsss ... :(

Wpisz to co Ci napisałem

Regulator ES10 np. Na allegro jest sporo podobnych NA20 ma dwa czujniki temperatury i jest tańszy.

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

znalazłem tylko to http://allegro.pl/regulator-temperatury-termostat-sterownik-czujnik-i5610999423.htmlon się nada? tych NA20 nie widzę, ech...do d... jestem... jak mała dzidzia..... wszystko za rączkę...

To jest właśnie ES10 nadaje się ale poszukaj podobnych regulatorów z dwoma czujnikami przez google NA20 będzie tańszy może akurat ne ma bo one się pokazują w sprzedaży falami w funkcji dostaw z CHRL ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

ok, dzięki. od dzisiaj ruszam z budową, najpierw szkielet drewnianej komory, decyzja padła na coś takiego

 

post-46869-0-70793900-1440843601_thumb.jpg

 

z wymiarami  50 na 50 i wysokość drzwi 90, oczywiście ocieplona i obita w środku blachą stalową grub. max, 0,5mm.

Jeśli chodzi o gril to albo zrobię coś takiego jak na fotce, z wykorzystaniem http://allegro.pl/grill-elektryczny-kuchenny-balkonowy-najtaniej-i5585982758.html

 

post-46869-0-38944300-1440843598_thumb.jpg

 

lub kupię osobno grzałkę, http://allegro.pl/grzalka-piekarnika-mastercook-2000w-i5633666316.html-  i dodatkowo termostat http://allegro.pl/termostat-regulator-temperatury-z-sonda-0-90c-i5597406428.html

 

Czy w dobrą stronę idę?

z wymiarami  50 na 50

 

Zrób większą, przynajmniej 80x80X120, bo te wymiary które podałeś to dobre na początek do zabawy, którą szybko porzucisz i zaczniesz poważniej wędzić.Blachą całej w środku nie obijaj, drewno dużo wybacza przy wędzeniu i nie będziesz się marwił, że ci coś cieknie po ścianach.Jak się boisz, to obij tylko dołem, tam gdzie grzałka a przy tym grillu to i obijać nie musisz. Przynajmniej ja bym tak zrobił gdybym zaczynał.

 

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Gonzo, pewnie i masz rację z tą wielkością. Mam nieco inne podejście. Sąsiedzi dobrzy są tylko wtedy gdy coś od Ciebie chcą, rodzinka - całkiem podobnie...

Wole więc dla siebie tylko robić.

Tak jak z doświadczenia  z "C2H5OH" - gdy masz swoje (a ja robię) to wszyscy na około Ciebie witają, Rodzinka często odwiedza z pustymi pojemnikami...

W tej skrzynce będą "dwa piętra" - dla mnie i mojej rodzinki starczy, a nawet gdyby to przecież żaden problem miło spędzić więcej czasu na świeżym powietrzu.. nawet zimą...

Rób większą komorę Gonzi dobrze gada 80/80/120 wewnątrz to absolutne minimum funkcjonalne ... jedną szynkę tez uwedzisz a pamiętaj nie ma gorszej wpadki jak przeładowana wędzarnia ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

a jakie jest Wasze zdanie, doświadczenie z wykorzystaniem grilla elektrycznego wraz z termostatem?

tzn, grill ustawiony na maxa i włączony w jego obieg termostat którego końcówka umieszczona jest w komorze?

Dlaczego tak? Zamiast bawić się z mocowaniem grzałki z piekarnika, kupując grilla mam gotową jego podstawę..

Dobrze?

Nie nie dobrze :( ...

Jeżeli tak chcesz zrobić musisz zablokować regulator bimetaliczny lub go pominąć w przeciwnym wypadku regulator elektroniczny zadziała poda napięcie a bimetaliczny jsk będzie rozgrzany nie załączy grzałki ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Czyli zdemontować całe zasilanie podawane na grill poprzez "fabryczny" kabel wraz z pokrętłem, jakąś tam elektroniką i w jego miejsce zamontować swój przewód bezpośrednio na "nóżki" grzałki, wraz z tym termostatem.

 

Tak powinno być?

Wystarczy rozkręcić i zasilić grzalkę oryginalnym kablem ale z pominięciem stycznika bimetalicznego ,)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • 5 tygodni później...

No to stało się. 

Wykonałem swoją wędzarkę.

Nie oczekuję pochwał, uwagi (konstruktywne mile widziane).

Póki co próby odbyły się na sucho.

Pierwsze wędzenie ryb w piątek, a schaby i  boczek już w soli czekają na sobotnie dymienie...

Co o tym moim wytworze myślicie?

cały domek

post-46869-0-18733700-1443547031_thumb.jpg

elektryka

post-46869-0-81283400-1443547039_thumb.jpg

sterowanie

post-46869-0-17386800-1443547049_thumb.jpg

termostat

post-46869-0-81675400-1443547050_thumb.jpg

gril

post-46869-0-39159200-1443547042_thumb.jpg

dymogenerator

post-46869-0-89445600-1443547034_thumb.jpg

całość z DG

post-46869-0-72072500-1443547053_thumb.jpg

Mobilność

post-46869-0-63246400-1443547044_thumb.jpg

dym

post-46869-0-72346000-1443547045_thumb.jpg

post-46869-0-68166900-1443547047_thumb.jpg

 

cóż mam napisać? Dziękuje całemu ogółu forum Warto czytać i wyciągać wnioski.

Zbudowałem od podstaw własną wędzarkę, własny DG..

Spróbowałem pierwszego dymienia na pstrągach... Było ich 21 sztuk... zostało 4..

Pychotka...

Dzięki wiedzy zdobytej na forum...

warto czytać....

Solenie.. zalewa na ziemniaka (obranego) "leżakowanie" w solance 4 godziny

potem suszenie

post-46869-0-05335400-1443816962_thumb.jpg

przydał się wentylator

post-46869-0-13744900-1443816970_thumb.jpg

po suszeniu - gdy rybki nie kleiły się i były suche w dotyku również w środku, półtorej godziny 80 stopni i...

post-46869-0-23194700-1443816976_thumb.jpg

 

Smaczne były tak że....

więcej zdjęć z radości nie wyszło

 

Jutro próba ze schabem i boczkiem....

 

post-46869-0-99477500-1443817410_thumb.jpg

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.