luny74 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2015 Witam,pytanie moje może jest banalne aczkolwiek dla mnie bardzo ważne. Otóż chciałbym abyście mi poradzili czym najlepiej rozciąć tuszę wieprzową na pół. Do tej pory robiłem to tak, że wieszałem tuszę na haku/rozpórce i rozcinalem tasakiem. Ciężka robota i nie zawsze uda się równo rozciąć. Jak przeglądam poradniki rozbioru to widzę, że półtusze są ładnie i równo rozcięte (mam na myśli poradniki zaczynające się od uboju). Pracowałem kiedyś w masarni i wiem, że tuszę rozcina się specjalną piłą która kosztuje dużo kasy. Czy znacie jakiś dobry i sprawdzony domowy sposób? Pozdrawiam serdecznie.Rysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2015 i wiem, że tuszę rozcina się specjalną piłą która kosztuje dużo kasy. Czy znacie jakiś dobry i sprawdzony domowy sposób? Po prostu ręczną dobrą piłką zwaną płatnicą jakoś tak . Może i się uda rozciąć dobrą piłką - lisicą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2015 Piła tzw , Lisism ogonem bedzie trudno gdyż , piły do cegły skaldaja sie z dwóch brzeszczotów , poszarpia miesa i narobia drobnych wiór z kosci , " lisi ogon "z pojedyczym brzeszczotem jest dośc wiotki , Nalepiej byłoby sie przyjrzeć jaki zarys zeba na tarczy ( lub ich nie ma ) profesjonalan tarcza do pił w zakladach miesnych , spróbpowac taka tarczę kupicdo zwykłej katówki fi 230 - uwaga trzeba stac na suchym lub miec b. sprawna instalacje . Ososbiście pozostałbym przy ostrej siekierze do rozcinania póltuszy , robią tak od lat masarfze , ,peweni i bezpiecznie .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 2 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2015 Dziękiuję za odpowiedzi.Tarcza pewnie byłaby najlepsza tylko musi mieć bardzo drobny "ząb" a kątówka duże obroty. Wracając natomiast do piły szablastej, znlazłem cos takiego i myslę, ze może nie byłoby to takie złe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Wojciechu piłka ręczna do drewna . wiem co piszę bo sprawdzone . Przecięcie tuszy nie zajmie więcej czasu niż 10 minut Edytowane 2 Września 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2015 andrzeju , maz racje najprwdopodobniej kształt zęba jest odpowiedni do tej gestosci materiału - czyli kosci .Zapamiętam by skorzystać w przyszłości .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2015 Napisze jak to robię ja, słaba kobieta.Otóż używam małej siekierki i dużego młotka.Nie potrafię się zamachiwać celnie siekierką, więc ją przystawiam do ciętego miesa, a raczej kości i pobijam młotkiem. Siekierka jest ostra.Czasami używam też dużych, ogrodniczych nożyc, ale to do przecinania żeberek.. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2015 Napisze jak to robię ja, słaba kobieta.Otóż używam małej siekierki i dużego młotka.Nie potrafię się zamachiwać celnie siekierką, więc ją przystawiam do ciętego miesa, a raczej kości i pobijam młotkiem. Siekierka jest ostra.Czasami używam też dużych, ogrodniczych nożyc, ale to do przecinania żeberek.. Co za Kobieta !!!! Jesteś Wielka !! Gratki !!!! Chłopi mogą pozazdrościć i się uczyć !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) Napisze jak to robię ja, słaba kobieta. Aniu znam Twoją metodę rozcinania półtuszy . Jednak po przecięciu półtuszy odpowiednią piłeczką pozostanie na pewno mniej odłamków kostnych Gorąco pozdrawiam Edytowane 3 Września 2015 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 3 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Września 2015 Panie Aniu,czapki z głów. Robie dokładnie tak jak Pani pisze ale szukam innego rozwiązania,Czy są jeszcze jakieś pomysły i co sądzicie o tej pile ze zdjęcia?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Września 2015 http://www.beeketal.de/fleischereiausstattung/knochenbandsaege/beeketal-knochensaege-handsaege-bhks/a-504/ http://www.beeketal.de/fleischereiausstattung/knochenbandsaege/beeketal-knochensaege-handsaege-xl-bhks-1/a-523/ Ja mam ta 2 i polecam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 3 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Września 2015 Dzięki,rzeczywiście do rozcięcia całej tuszy będą ok.Pozostaje jeszcze odcięcie żeberek, również to robisz tymi piłami?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Września 2015 Można piłą można sekatorkiem Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darthnogen Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Września 2015 Dl żeberek mam 2 techniki:pierwsza jak półtusza wisi odcinamy boczek od szynki do żeber i dalej pila do karczku. A droga jak półtusza leży a dokładniej sam schab i boczek, szynka i łopatka z karczkiem odcięte. Wtedy kładę mniej więcej na środku na krawędzi stołu lekko pochylam i tnę pila. 1 jest wygodniejsza, ale jak dojdziesz do wprawy to i ta droga tez ci nie będzie sprawiała problemu:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luny74 Opublikowano 30 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Listopada 2017 (edytowane) Kupiłem piłe do rozcinania w Juli (dedykowana do cięcia mięsa) i póki co sprawuje się dobrze.Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Edytowane 30 Listopada 2017 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) "Ciężka robota i nie zawsze uda się równo rozciąć"Tasakowi trzeba pomóc młotkiem.Idzie jak w masełko tylko trzeba równo prowadzić tasak.Prawie zero odprysków. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ja używam do tego siekiery tak jak wyżej napisano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ja używam do tego siekiery tak jak wyżej napisano Ja również używam dedykowanej siekierki + cięższy młotek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) Lepszy bo stabilniejszy jest tasak,ponieważ ma dłuższe ostrze.Poza tym jest cieńszy i nie "rozpycha" tak mocno kości jak siekierka-mniejsza grubość ostrza.Pierwszy raz robiłem to siekierką,ale tasakiem sto razy lepiej i wygodniej.I tak od prawie 30 lat.Można użyć do tego topora rzeźnickiego. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jak dla mnie siekiera +młotek jest w sam raz. Przecież nie wbijamy siekiery do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.