Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Robie kibelek, tyle, że z paleniskiem ze stalowej skrzynki, a nie murowanym. Z paleniska do komory chciałem dać typową rure kominkową fi150 z szybrem. Tylko czy ten szyber mi się rzeczywiście przyda ? Rezygnując z szybra będę mógł opuścić nieco niżej całą komorę ( 15-20 cm ) bo jakoś mi ta konstrukcja pnie się w góre. Ale szczegóły zademonstruje jak skoncze. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12159-czy-ten-szyber-pod-komor%C4%85-to-mi-w-og%C3%B3le-jest-potrzebny/

Nic nie musisz kolego,jednakże szyber jest bardzo przydatny i jeżeli jest taka możliwość to radzę go dać, ale jak widzę to masz już swoją koncepcję no i dobrze a plusy i minusy Twojej decyzji weźmiesz na siebie bo wszak Ty będziesz wędził  :) Powodzenia no a fotki oczywiście wskazane

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Ja w mojej wędzarni szybra nie montowałem i większość wędzarni go nie ma bo po co. Cały dopływ powietrza regulujesz drzwiczkami a gęstość dymu to umiejętność palenia i rodzaj drewna ......

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Jedyny powód posiadani szybra jaki kojarze to wygoda przy zaglądaniu do komory. Zamykam szyber, dym nie leci i cos w środku widać  :)

Otwierasz duże drzwi w wędzarni bo dla wygody takie powinny być kilka sekund i po dymie w komorze .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Jedyny powód posiadani szybra jaki kojarze to wygoda przy zaglądaniu do komory. Zamykam szyber, dym nie leci i cos w środku widać  :)

Dobrze kojarzysz, i bardzo się przydaje kiedy chcesz np. na szybko dokonać podglądu, bo nie musisz w ogóle czekać, tylko najpierw zamykasz szyber, a za chwilę otwierasz drzwiczki i masz wszystko jak na dłoni, ale oczywiście konieczności nie ma jak piszą koledzy, jednak jeżeli już jest na gotowy w rurze, to zawsze masz większy zakres "możliwości", choć przecież zwyczajna beczka stojąca na dwóch bloczkach, czy pustakach żadnej możliwości regulacji nie ma, a popatrz jakie piękne wędzonki się z beczki otrzymuje. Praktyka czyni mistrza, więc powodzenia życzę :D.

Jedyny powód posiadani szybra jaki kojarze to wygoda przy zaglądaniu do komory. Zamykam szyber, dym nie leci i cos w środku widać

potwierdzam, szyber mam w planach i jest potrzebny tylko jak chowamy się cali w wędzarni...jak obracam kije to też się zdrowo uwędze :) ale znalazłem inne szybkie rozwiązanie: zamowiłem haki na które zaczepie sznurki i będzie git !

Driven Like The Snow

Tak przy okazji - macie jakieś sprawdzone pomysły na przejście stalowej rury od paleniska przez drewnianą podłogę komory ? Palenisko też stalowe pod komorą, a więc rura krótka i gorąca.

pomysły na przejście stalowej rury od paleniska przez drewnianą podłogę komory ?

usunąć drwniana podłogę komory ? w jakim celu masz tam deski ? chyba tylko żeby kapało na nie i groziło pożarem... ;)

Driven Like The Snow

Palenisko też stalowe pod komorą

z opisu wygladało mi na dwie skrzynie: metalowa - palenisko, drewniana- wedzarnisko. Jeżeli tak jest to chyba część górna drewniana nie potrzebuje podłogi a tylko ramę podstawy...Jeżeli jest inaczej to raczej wszystko będzie się nagrzewało ale możesz próbować ceramika od komina systemowego, płyty izolacyjne od kominków itp...

Driven Like The Snow

Nie chciałem Was zbytnio zanudzać opisem budowy swojej wędzarni ale cos napisze dokładniej,.. choć jeszcze nie wszystko zdradze :) Palenisko to taki "gotowiec" z allegro. Około 15 cm. nad nim będzie drewniana komora. Póki co mój pomysł to dziura w drewnianej podłodze z luzem ok. 3 cm wokół rury dymowej, a na drewnianej podłodze wewnątrz blacha już nieco bliżej rury, z luzem ok. 0,5-1 cm.

Witam

Ja zrobiłem coś takiego ... tzn. na ruszcie drewnianym służącym jako usztywnienie komory położyłem coś takiego jak na szkicu w załączniku ... Do blach służących jako dno komory wspawana jest cześć rury stalowej po to aby kielich z kolanka,  a u Ciebie z rury łączącej palenisko z komorą wędzarnią można było zmontować w łatwy i szybki sposób.

talerz jako deflektor to mój pomysł autorski proszę go nie kopiować pod karą grzywny ;P

post-72756-0-02898000-1445399948_thumb.jpg

talerz jako deflektor to mój pomysł autorski proszę go nie kopiować pod karą grzywny ;P

Ten talerz to mnie rozłożył na łopatki..... http://emotikona.pl/emotikony/pic/035.gif 

Pomysł autorski ze znakiem jakości "Q" http://emotikona.pl/emotikony/pic/01icon_lol2.gif

:) pierwsze spawanie w życiu spawarką zakupioną w Lidlu (do prac czysto amatorskich za tę cenę mogę spokojnie polecić, btw w moim poście z prac na wędzarnią, pokazywałem zdjęcie stołka pod palenisko, też spawane prze zemnie ale już po nabraniu doświadczenia)

btw2. talerz został zamieniony na płytkę gresową jakiś czas temu zdjęcie z rozruchu.

btw2. talerz został zamieniony na płytkę gresową jakiś czas temu zdjęcie z rozruchu

ja bym jednak został przy talerzu, trudniej nagrzać niż blachę, odpowiednio wyprofilowany, same plusy :D

ps

szkoda, że nie można pomysłu użyć :P

Driven Like The Snow